CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB NOVA GRADIŠKA: Završen projekt vrijedan 1,6 milijuna kuna

2418 0

Autor: cajtung

NOVA GRADIŠKA, 8. kolovoza 2019. – Završna konferencija Projekta „Intenziviranje procesa deinstitucionalizacije“ održana je 7. kolovoza u novouređenim prostorijama, u Ulici slavonskih graničara, Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. Prezentirani su rezultati projekta vrijednog 1.625.717,30 kuna čijom je realizacijom Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška dobio novi, uređen i opremljen prostor namijenjen Timu za udomiteljstvo i mladim osobama s poremećajem u ponašanju, koje imaju potrebu za smještaj u domove i udomiteljske obitelji. Projekt se financira iz Kohezijskog fonda putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te sredstvima Grada Nova Gradiška koji je osigurao i prostor.
„ Ovo je završna faza Projekta „ Intenzviranje procesa deinstitucionalizacije“ kojim se nastoji zadržati djecu što duže u okruženjima koja su slična njihovim biološkim okruženjima kroz razne edukacije, psihosocijalnu pomoć i druge vidove pravnog savjetovanja. Grad Nova Gradiška je partner u projektu i dao je prostor, a u suradnji s Kućom sretnih ciglica projekt se nastavlja“, kaže Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika.


„Osim ove zgrade u Ulici slavonskih graničara, koja je bila u jako derutnom stanju koja je sada obnovljena i uređena skrenula bih pozornost da je prostor kvalitetno opremljen te je nabavljeno i službeno vozilo. Izvršena je edukacija stručnog kadra u cilju povećanja kvalitete i uvjeta rada Tima za udomiteljstvo u cilju smanjenja broja djece koja će ići u udomiteljske obitelji. Od ukupno planiranih 1.625.717,30 kuna, ostali smo u tom iznosu. Malo se povećao omjer sufinanciranja Centra u tom dijelu , a također imamo i dio sufinanciranja Grada Nova Gradiška koji je dao i prostor. Planirani rok završetka radova od 20 mjeseci produžio se na 25 mjeseci i do 1. rujna je provedbeno razdoblje“, kaže Senka Vranić, voditeljica Konzultantske kuće Sintagma koja je pripremila projekt.
„Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj . Sve je počelo s razumijevanjem Grada. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prati i zainteresirano je za ovaj projekt ali ništa ne bi bilo bez Grada Nova Gradiška koji je ustupio prostor i podržao nas u namjeri. Sredstava su osigurana iz EU fondova, Ministarstva regionalnog razvoja i Grada Nova Gradiška. U drugom dijelu zgrade „Kuća sretnih ciglica“ pravi dnevni boravak. To je jedinstven slučaj gdje smo zaokružili sve djelatnosti i suradnju svih ustanova i institucija. Cilj projekta je smanjenje smještaja djece sa poremećajima u ponašanju ili iz lošijih materijalnih prilika u obitelji, da ne završe u smještaju. Kroz aktivnosti Tima za udomiteljstvo će se razvijati udomiteljstvo, raditi s obiteljima, posvojiteljima s biološkim roditeljima i svim kategorijama što bi trebalo dovesti do uspješnijeg i kvalitetnijeg zbrinjavanja i odgoja djece, a u drugom dijelu će desetak naših korisnika, umjesto da budu smještavani u ustanove ili udomiteljske obitelji imati dnevni boravak u kojem im je osigurano učenje, prehrana i drugo, a navečer će odlaziti svojim kućama. Tako da je to jedan zaokružen ciklus i doprinijet će smanjenju smještaja djece u udomiteljstvo, nadam se, iako mi imamo puno djece smještene u udomiteljskim obiteljima, trenutno 35 s našeg područja i 65 odraslih osoba. To je jedna velika populacija s kojom treba raditi. Druga interesantna stvar, mi smo kroz ovaj projekt osigurali i automobil koji će biti na raspolaganju djelatnicama Tima za udomiteljstvo za rad na terenu. Ovom prigodom zahvaljujem izvođačima radova Klindžić gradnji iz Rešetara i Obrtničkoj radionici T-montaža Giletinci, koji su se maksimalno angažirali na projektu i učinili sve da dođe do ove faze koju vidimo. Za petnaestak dana ćemo prostor opremit namještajem i drugom opremom koja je stigla i gdje će radit dvije djelatnice za udomiteljstvo i u suradnji s mnogim institucijama, kao npr. UNICEF, vjerujem da ćemo smanjiti broj potreba za smještaj djece u udomiteljstvo i da će se neka od djece koja su trenutno smještena u udomiteljske obitelji vratiti ili u ovaj prostor ili u njegovu biološku obitelj. Ovaj projekt je u konačnici donio puno dobroga. To je jedan vid dobre suradnje Grada, Centra, Ministarstva i EU fondova“ , kaže Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.


.

Related Post

Zahvala vatrogascima

Autor - 02/02/2021 0
Nakon 34 dana angažiranja dodatnih vatrogasnih snaga iz svih županija RH na području Sisačko-moslavačke županije koje je pogodio razoran potres,…