CERNIČKA VEČER TAMBURE

933 0

CERNIK, 3. ožujka 2014. – U organizaciji HPD „Tomislav“ i pod pokroviteljstvom općine Cernik održan je 1. ožujka u Hrvatskom domu. Kao i uvijek u Cerniku i za ovaj kulturno-glazbeni događaj zanimanje je bilo iznimno i okupilo veliki broj

poklonika tamburaške glazbe.

 

U programu su sudjelovali Veliki i Juniorski tamburaški orkestar HPD-a Cernik, Tamburaški orkestar GŠ Požega, Tamburaški sastav “Žute dunje” i Osnovna glazbena škola Učilišta “Relković” Nova Gradiška.

Publici se prvi puta predstavio Juniorski orkestar HPD-a “Tomislav” nakon samo mjesec dana djelovanja. Izveli su Bunjevačke plesove pod ravnanjem Dalibora Timarca, mag.gl.ped. Veliki tamburaški orkestar oduševio je slijedećim programom: Slavonska rapsodija, J. Njikoš, Mala noćna muzika, W.A.Mozart/arr. Marijan Makar, Slavonski scherzo br.2, T. Vidošević, Tugo moja nesrećo, B. Jovanovac/arr.Zlatko Galik – solist Goran Vincetić. Uslijedila je skladba Hora staccato, Grigoras Dinicu/arr. Batorek -solist na bisernici Zlatko Galik.

 

Velikim tamburaškim orkestrom ravnao je Marijan Paurić, mag.gl.ped. Uslijedio je poetski intermezzo u kojem je Karlo Szabo interpretirao “Šokačku noć”, a potom su prvi puta kao gosti susreta tamburaških orkestara nastupili mješoviti orkestar i polaznici odjela harmonike i flate OGŠ Učilišta “Relković” NG pod ravnanjem Barice Tutek. Mješoviti orkestar predstavio se skladbom Poema, Z. Fibich/obrada C. Herold.

Uslijedila je Mala suita za harmoniku (II. stavak Ljuljačka i III. stavak Drznik) u izvedbi Petre Sokić (4.r.harmonike). Skladbu Petruška, R. Bažilin, izveo je Karlo Bukvić (4.r.harmonike). Trio flauta: Erin Keleuva, Petra Solić, obje 6. r. i Matea Pauković, 5.r. Polaznik 6.r. harmonike Vedran Dakić predstavio se skladbom Klaunovi, D. Kabalevski. Nastup su završili skladbom Somewhere in my memory, arr.Dan Myers/prir. Barica Tutek, u izvedbi mješovitog orkestra i solistice Karmen Szabo i Gabrijelu Mijatović. Svojim programom oduševili su publiku, potvrdili kvalitetu za koju su i na državnoj razini visoko ocijenjeni te opravdali djelovanje ove umjetničke škole koja slijedeće godine obilježava 50. godišnjicu osnutka.

Uvertira u nastup cerničkog TS “Žute dunje” bila je recitacija “Slavonija” u inetrpretaciji Tajane Vojvodić, a spomenuti tamburaški sastav pokazao je svojim programom kako samo trud , rad, ali i velika ljubav prema svom zavičaju i glazbi rezultira napretkom. Izveli su skladbe Bećarska, M.Mađarević/arr. i glazba A. Mozer, S tobom je bilo dobro, I.Olić/arr. i glazba A. Mozer te Ljube se dva goluba Stjepana Jeršeka-Štefa.

I Tamburaški orkestar Glazbene škole Požega pod ravnanjem prof. Dominika Škrabala publika je nagradila velikim pljeskom, ali i pozvala na biss.

Izveli su skladbe: Ziegeunerweisen op. 20, P.de Sarasate/obr. D. Škrabal, Serenadu, J. Hatze/obr. D. Škrabal – solistica Marija Ticl, Što to bješe ljubav, Z. Runjić/arr. S. Knežević – solist Antun Devčić, Na te mislim, V. Nikolić/H.Strgar/arr. D. Škrabal – solistica Marija Ticl, My way, G. Thibault-P.Anka/J. Revaux-C.Francois/arr. D. Škrabal – solist Dario Adam Raguž, te završili Seviljskim brijačem, G. Rossini/obr. S. Vukosavljev.

 

I ovoga puta vrlo zahtjevnim programom i izvedbama pokazano je kako se na tamburi zaista mogu izvesti sve vrste glazbe. I mladi vole ovaj instrument, potvrđuje to i sve veći broj polaznika Škole tambure u Cerniku, kako nam je rekao i Marijan Paurić, njezin voditelj. Upravo ovaj Susret bio je prilika javno pokazati i tko su polaznici koji su uspješno završili Školu tambure. Tako je 15. djece primilo Diplome i nastupilo u Juniorskom orkestru. Ponos svime što HPD “Tomislav” radi na očuvanju glazbene baštine svoga naroda i kraja izrazio je i Đuro Vuk, predsjednik Društva koje više od stoljeća svojim djelovanjem čuva nacionalni identitet kako glazbom tako i održavanjem običaja svojih starih. Druženje domaćina i gostiju nastavljeno je u prostoru HPD-a “Tomislav” u “Slavin domu”.

 

Fotografije: Momir Divjak / ngbuntovnici.hr

Related Post

CERNIK

Autor - 23/07/2013 0
U romantičnom okruženju cerničkog dvorca, na livadi se 20. srpnja okupilo oko 500 djece, mladih, ali i onih starijih u…