DA BI NAM SELO BILO VESELO FOLKLORNI ANSAMBL „ZAGREB – MARKOVAC“ – SUBOTA, 8. 6. U 19,00 SATI DOM KULTURE, ULAZ SLOBODAN!

740 0

Poštovani prijatelji, zaljubljenici u folklor i folklornu scensku umjetnost,
s veseljem vas pozivamo na cjelovečernji koncert Folklornog ansambla „Zagreb-Markovac“ koji će se održati u subotu, 8.6.2019. u Domu kulture u Novoj Gradiški s početkom u 19:00 sati.
Jedan od najboljih amaterskih folklornih ansambala Grada Zagreba, FA Zagreb-Markovac, osnovan je 1945. godine. Danas na repertoaru ima preko 70 koreografija iz gotovo svih dijelova Hrvatske te raznovrsne koreografije Hrvata izvan domovine. Pored toga, uz velik broj koreografija, ansambl izvodi i nemali broj vokalno-instrumentalnih djela. Posebnu pažnju ansambl poklanja izboru odgovarajuće narodne nošnje te se može pohvaliti velikim fundusom otkupljenih originalnih starinskih narodnih nošnji velike muzejske vrijednosti, kao i vjerno izrađenim replikama. Na sličan se način posebna pažnja poklanja i izboru glazbenih instrumenata, specifičnih za pojedine krajeve Hrvatske. Na nastupima se uz tambure mogu čuti i vidjeti gajde, ljerica, bubanj, klarinet, samice, dangubice, diple, šargije, mijeh, dvojnice i cimbal. U svom radu ansambl surađuje s brojnim istaknutim etnolozima, koreolozima i koreografima kako bi scenska primjena folklora imala znanstvenu osnovu i temeljila se na izvornom plesu, glazbi i običajima. Među brojnim suradnicima potrebno je istaknuti nekoliko najeminentnijih s kojima je ansambl najviše surađivao, a to su dr.sc. Ivan Ivančan, naš najpoznatiji i najplodniji etnolog i etnokoreograf, koji je dugo godina bio i mentor ovog ansambla, zatim prof. Andrija Ivančan, Gordan Vrankovečki, Miroslav Šilić, Zvonimir Ljevaković, Gordana i Zlatko Potočnik, Ivan Ivančan ml., Marijan Makar, Vladimir Kuraja, Božo Potočnik, Branko Šegović, Siniša Leopold, Mojmir Golemac i brojni drugi.
Ansambl već dugi niz godina predstavlja hrvatsku folklornu umjetnost na mnogobrojnim festivalima i pojedinačnim gostovanjima diljem svijeta gdje nailazi na izvrstan prijem publike. Tako je gostovao na festivalima u Kanadi, Meksiku, Španjolskoj, Francuskoj, Portugalu, Italiji, na Siciliji i Sardiniji, u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Mađarskoj, Poljskoj (gdje je Ansambl 1996. g., na međunarodnom festivalu folklora u Zywiecu, pokraj Krakova, u konkurenciji 18 zemalja, osvojio Grand Prix), Rumunjskoj, Bugarskoj, Turskoj, BiH, Sloveniji… Zahvaljujući zapaženim nastupima ansambl svake godine dobiva sve više poziva iz gotovo svih dijelova svijeta. Danas Ansambl broji preko 150 članova podijeljenih u 8 skupina.
Ansambl je 2011. godine snimio dokumentarni film Bitno je da priča ide dalje koji je premijerno prikazan u kinu Europa i na Hrvatskoj radio televiziji. Kao trajna ostavština generacije mladih glazbenika koji su preko 10 godina svirali pod vodstvom dugogodišnjeg voditelja Zorana Jakunića Kize u 2017. i 2018. godini snimljen je posljednji CD Folklornog Ansambla „Zagreb-Markovac“ pod nazivom Croatian Folklore Gold koji je 2019. godine nominiran za nagradu Porin. Na cjelovečernjem koncertu pod nazivom DA BI NAM SELO BILO VESELO prikazat ćemo pjesme i plesove Slavonije, Paga, Gorskog Kotara, Primoštena, Zagorja, Podravine, Zlarina, Moslavine, Draganića i Međimurja, a bit će tu i 2 zanimljiva glazbena intermezza.

Veselimo se vašem dolasku!

Related Post