DAN BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

885 0

SLAVONSKI BROD – Povodom 15. travnja-Dana Brodsko-posavske županije i 22. godišnjice postojanja i djelovanja predstavničke i izvršne vlasti na ovim prostorima danas je održana svečana sjednica Županijske skupštine

kojoj su nazočili gosti:veleposlanik Ukrajine u RH Oleksandr Levchenko, potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak ujedno i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, uzvanici iz društveno-političkog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života Županije kao i župani drugih županija -Tomislav Tolušić župan Virovitičko podravske županije ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice županija, Ivan Vučić župan Karlovačke županije, Alojz Tomašević župan Požeško-slavonske županije, Božo Galić župan Vukovarsko srijemske županije, Nikola Dobroslavić župan Dubrovačko -. neretvanske županije, kao i Vlasta Hubicki predsednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije. Kako su ove godine dobitnici županijskih priznanja poznati nogometaši Ivica Olić i Mario Mandžukić, svečanoj sjednici nazočio je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i član Izvršnog odbora UEFA-e Davor Šuker.

Prije same sjednice održano je misno slavlje u Crkvi Gospe Brze Pomoći, te polaganje vijenaca ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu i ispred spomen – obilježja poginulim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima u Novoj Gradiški.

Svečanu sjednicu, zaželjevši srdačnu dobrodošlicu uzvanicima, otvorio je predsjednik skupštine Pero Ćosić, koji je tom prilikom naglasio kako Brodsko-posavska županija nastoji svake godine ostvariti dobre rezultate na mnogim područjima, posebno obrazovanju ali i privlačenju brojnih investitora. Našu županiju trenutno, a posebno u budućnosti gledamo u okruženju ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, s novim izazovima i prilikama dokazivanja spremnosti uključivanja u projekte koji su nam na raspolaganju., a koji će unaprijediti kvalitetu života građana naše Županije rekao je predsjednik Skupštine. Također kritizirao je politiku i odnos aktualne Vlade RH i njihove mjere prema hrvatskim županijama, posebice Brodsko-posavskoj.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić uz prateću prezentaciju predstavio projekte koji su provedeni ili koji su u fazi provedbe iz područja vezanih uz ulaganja u školstvo i obrazovanje, gospodarstvo,komunalnu infrastrukturu, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, zdravstvo i socijalnu skrb kao i one vezane uz korištenje sredstava iz fondova Europske unije. Posebno se nastojalo u ovim vrlo složenim gospodarskim i društvenim okolnostima zadržati proračunsku stabilnost i kontinuitet u smislu ulaganja u projekte koji su ocijenjeni kao prioritetni.. Upravo je to bio temelj svega, a ta stabilnost omogućila je planiranje, ulaganje i izvršavanje zadanih obveza koje ima Županija naglasio je župan Marušić.

Nakon prigodnih riječi domaćina i gostiju, uslijedio je najsvečaniji trenutak svečane sjednice, kada su župan Marušić, njegovi zamjenici Dunja Magaš i Davor Vlaović i predsjednik Županijske skupštine Ćosić uručili nagrade ovogodišnjim laureatima: Zlatna plaketa BPZ dodijeljena je Mariu Mandžukiću i Ivici Oliću za vrhunske rezultate i postignute uspjehe u nogometu. Zlatni grb- Nagrada za životno djelo u 2015. dodijeljena je Josipu Pintariću -Puci,pjesniku, glazbeniku i slikaru iz Nove Gradiške.

Godišnju nagrdau- Plaketu BPZ u 2015. dodjeljena je Trgovačkom društvu “Decospan Mato Furnir” d.o.o Oprisavci, Trgovačkom društvu Elda d.o.o Nova Gradiška, Udruga za pomoć osobama s autizmom, Nova Gradiška, Obiteljsko -poljoprivrednom gospodarstvu Ivan Janković Gundinci, Gradska glazba Nova Gradiška, Centar za inkluzivnu podršku Slavonski Brod.

Kovanica od zlata dodjeljena je Antunu Staklareviću iz Nove Gradiške, Kati Nikolić iz Sikirevaca Iliji Gariću iz Slavonskog Broda, Željku Buri Nove Gradiške , Ivici Ivanu Breziću – Gipsu iz Slavonskog Broda.

U kulturno umjetničkom programu Svečane sjednice nastupili su učenici Glazbene škole iz Slavonskog Broda, vokalni zbor Ad-astra, kao i recitatori Učiteljskog  fakulteta  iz Slavonskog Broda.

 

Related Post

Autor - 22/06/2019 0
NOVSKA – Sportski auto klub „Moslavina“ iz Kutine, 30.6.2019. godine u Novskoj organizira autoslalom natjecanja pod nazivom „Novska race 2019“.…