DAN ŽIVOTA U DAVORU

1813 0

U nedjelju, 3. veljače na Dan života, požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je rodnu župu Davor, predvodio euharistijsko slavlje i krstio Teu, šesto dijete u obitelji Mladena i Kristine Marjanović te Martu,

peto dijete u obitelji Branka i Ljerke Štivin. Dobrodošlicu mu je izrazio župnik Goran Kovačević. Biskup je u pozdravu istaknuo kako mu je drago što upravo u župi gdje je ugledao život i u crkvi svoga krštenja može slaviti Dan života i to s dvije obitelji koje su svojim šestim i petim djetetom posvjedočile koliko su opredijeljene za život. Čestitao je svima Dan života i pozvao da duboko razmisle kojeg su otajstva i dara dionici a posebnu čestitku i zahvalnost izrazio je roditeljima Marjanović i Štivin. Istaknuo je kako svakog dana biva sve očitije da je život i čovjek u Hrvatskoj na sve manjoj cijeni te je potaknuo vjernike da mole kako bi život i čovjekovo dostojanstvo pobijedili u Hrvatskoj.

 

Biskup se u homiliji usredotočio na riječi proroka Jeremije o čovjeku kao biću koje je smislila Božja ljubav, pozvala ga u život, dodijelila mu ulogu u ovom svijetu i namijenila vječnu sudbinu. Istaknuo je da to duboko shvaćaju istinski vjernici te vrše proročku službu kad usred različitih ljudskih ideologija životom čvrsto svjedoče Božja polazišta i istinu o čovjeku i životu. Spomenuo je da su među njima i dvije davoračke obitelji koje su donijele djecu na krštenje. Dodao je da one nemaju pristupa medijima, o njima se ne čuje u javnosti, ali one u ozračju novih ideoloških pristupa braku, obitelji i životu, svojom vjernošću Bogu i međusobno u braku te primanjem brojne djece promiču kulturu života, po njima pobjeđuje život i Hrvatska ima budućnost. Spomenuo je kako je jučer u Francuskom parlamentu izglasan zakon o novoj definiciji braka koji tvore dvije osobe, različite ili iste spolnosti, te istaknuo da se valja ozbiljno zabrinuti nad takvim ljudskim odlukama koje ne poštuju narav niti Božji naum o čovjeku kao muškarcu i ženi te da se na taj način u Europi ne zauzima na pravi način za ljudsko dostojanstvo niti jamči budućnost.

Naglasio je da budućnost imaju oni pojedinci i narodi koju poštuju prirodne zakone, grade na moralnim temeljima, stavljaju ljubav u središte svoje civilizacije te štite život od njegova začeća do prirodne smrti.Tumačeći nedjeljni evanđeoski izvještaj o Isusovom prvom nastupu u sinagogi svoga zavičajnog grada Nazareta, biskup je spomenuo kako je on poput velikih proroka bio odbačen od svoga naroda jer nije želio podilaziti njihove želje ili pohote te da je on upravo putem odbačenosti i vjernosti Ocu donio čovječanstvu spasenje. Pozvao je vjernike da na Dan života uvide koliko dobro donose sebi i Hrvatskoj svi oni koji proročki odbijaju biti sljedbenici ljudski smišljenih ideologija za vlastite potrebe nego ostaju vjerni Bogu sve do prezira i progona, živeći dostojanstvo po Bogu. Dodao je da među takve proroke treba uvrstiti i obitelji s brojnom djecom, te je čestitao nazočnim obiteljima na jasnom opredjeljenju za život i svrstanosti na Božju stranu.

 

Nakon svetog slavlja u crkvi biskup je primio obitelj Marjanović i Štivin u župnom domu kako bi se s njima bolje upoznao, pružio im potporu te uručio darove i pomoć.

 

Autor Požeška biskupija /novagra


Related Post