DAN LOGORA STARA GRADIŠKA

4453 0

STARA GRADIŠKA – Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnice Sisačko moslavačke županije, obilježava danas zatvaranje logora u Staroj Gradiški. Misu zadušnicu za sve žrtve ovog zloglasnog logora predvodio je vojni kapelan vlč. Željko Volarić ujedno dekan Novogradiškog dekanata a suslavio župnik župe Sv. Mihaela Mato Rukavina. Kod Spomen – ploče žrtvama logora vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Udruženja logoraša Unsko- Sanskog kantona BIH, zatim Izaslanik Predsjednice RH Ivan Krupec ujedno predsjednik Udruge ratnih veterana 2 gardijske brigade „Gromovi“; Izaslanica Predsjednika Sabora RH saborska zastupnica Ines Strenja Linić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda pomoćnik ministra ministarstva Hrvatskih branitelja Nenad Križić , izaslanik potpredsjednika vlade i ministra vanjskih i europskih poslova, Ive Davora Stiera njegov pomoćnik Toma Galli , izaslanici ministra obrane i načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH pomoćnik ministra Zoran Piličić i brigadir Milan Čorak zapovjednik Središta za temeljnu obuku Požega, izaslanica gradonačelnika Zagreba zamjenica pročelnice Gradskog ureda za branitelje Vlasta Ivčević, Župan Sisačko – moslavačke županije Ivo Žinić i izaslanik župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića , Zvonimir Penić , izaslanstvo Općine Stara Gradiška predvođeno načelnikom Velimirom Paušićem, te izaslanstva gradova i braniteljskih Udruga iz gradova Novske, Lipika, Petrinje, Slunja i Nove Gradiške
Osim podsjećanja na strahote Domovinskog rata, logor u Staroj Gradiški je i povijesno mjesto stradanja, logor koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio mjesto „istrebljenja“ Židova ,Srba., Roma i Hrvata, takozvani peti podlogor logora Jasenovac, potom logor namijenjen jugoslavenskim političkim zatvorenicima, a onda i mjesto koje su u Domovinskom ratu koristili krajinski pobunjenici uz pomoć pripadnika JNA-a za zarobljavanje Hrvata i nesrpskog stanovništva s područja Zapadne Slavonije i Bosne i Hercegovine. Kroz ovaj logor prošlo je više od 1100 osoba, Hrvata, Bošnjaka i Srba koji su ovdje mučeni, ponižavani, ispitivani i koji su prolazili torture koje mogu zamisliti samo mengelovski poremećeni umovi.


Prema dostupnim podacima , a istraživanja su još u tijeku u Logoru Stara Gradiška ubijeno je 12 Hrvata i 12 Bošnjaka. To nije konačan broj zbog činjenice da je veliki broj zatvorenika transferiran u druge logore gdje se nekima gubi trag . Razotkrivanju zločina nad zatočenicima logora Stara Gradiška najviše je pridonio Vlado Radošić dragovoljac domovinskog rata, policijski inspektor, autor knjige „Pakao srpskog logora Stara Gradiška“, koji je na temelju originalnih dokumenata srpske strane pronađenih nakon VRO “Bljesak” , rasvijetlio dio zločina koji su se dogodili u ovom logoru. Radošić je također uz dokumente o vojnom djelovanju pobunjenih Srba prezentirao i dokumente o djelovanju različitih civilnih struktura tzv SAO Krajine 1991. Objavio je i fotografije te obilje informacija za sve istraživače Domovinskog rata. Poimenično je naveo i imena mučitelja i ubojica Hrvata i Bošnjaka. Njegova je knjiga temelj svim pravosudnim tijelima RH za procesuiranje onih koji su za ove zločine odgovorni. Prema podacima iz knjige pokrenuti su sudski procesi protiv nekoliko osoba, međutim sve to ide sporo.Radošić je gotovo završio i drugi dio knjige, međutim morao je stati jer je dobio novi dokument o još 120 osoba s područja Ključa u BiH koji su prošli torture logora Stara Gradiška i koje je potrebno obraditi. U međuvremenu je snimljen dokumentarac prema prvoj knjizi ali neće se na tome stati kaže Radošić i dodaje da istraživanja traju a da će javnost uskoro biti upoznata i s novim saznanjima i činjenicama. Načelnik Stare Gradiške Velimir Paušić kaže kako je samo stanje u starom zatvoru loše i opasno za posjetitelje te da je očekivao od državnih institucija jači angažman – Ovdje je trebao biti memorijalni muzej . Općina Stara Gradiška je napravila svu potrebnu dokumentaciju ali nema interesa. Planira se i rezervna inačica uređenja samog ulaza u zatvor i izgradnja spomen obilježja gdje će se na dostajan način moći obilježiti ovakvi datumi . Ako zanemarujemo i ne poštujemo prošlost i žrtve moramo se upitati kakva će nam biti budućnost- rekao je Paušić.


Na komemoraciji koja je nakon polaganja vijenaca održana u prepunoj kino dvorani gdje je bilo više od tristo logoraša, članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja , predstavnika udruga iz domovinskog rata i ostalih nazočne je među ostalima pozdravio i Enes Salihović , predsjednik udruženja logoraša „Omer Filipović“ iz Ključa i ujedno član Saveza logoraša Unsko-sanskog kantona. On nam je izjavio kako je nedavno u tužilaštvu BiH otvoren predmet „Koncentracijski logor Stara Gradiška“ i da se nada da će to predugo čekanje na pravdu konačno prestati. Neprocesuiranje odgovornih je politička igra – žrtvama se i danas trguje rekao je Salihović i izrazio nadu da će tomu doći kraj i da će počinitelji zločina konačno odgovarati za svoja nedjela. Danas je Logor Stara Gradiška nijemi i oronuli svjedok boli i muka zatočenih hrvatskih branitelja i civila koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji. Preživjeli logoraši iz svih krajeva Hrvatske i BiH su došli odati počast žrtvama i prisjetiti se strahota logora. Među njima je i zagrepčanin HOS-ovac Danijel Štajner zarobljen sa samo 18 godina u Koritima. Njegovom prijatelju su četnici nakon što je od batina dobio epileptički napad pucali u vrat i čelo. Danijela su odveli na Bijelu Stijenu a nakon dana i pol su ga doveli u logor u Staroj Gradiški gdje je proveo 73 dana . Najteže je bilo u početku u samici svaki dan su me batinali tako da i danas osjećam posljedice. Danijel kaže kako je svog krvnika koji ga je svakodnevno tukao 1994. godine susreo u Kerestincu u kafiću . Bio je osuđen za ratne zločine i dobio „velikih“ 18 mjeseci zatvora. Logor Stara Gradiška nas upozorava kako ne smijemo dopustiti ponavljanje događaja s ovakvim posljedicama koje predstavljaju kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda i odredbi međunarodnog humanitarnog prava. (Autor Mato Višić Radio „Bljesak“)

Related Post