DAN OPĆINE NOVA KAPELA – Unatoč manje novca realiziraju se najznačajniji projekti

1061 0

Nepravda je što još uvijek sve općine nisu u ravnopravnom položaju – kazao je načelnik Josip Benić

NOVA KAPELA, 12. kolovoza 2011. – Unatoč krizi i recesiji općina Nova Kapela nastavlja realizirati najvitalnije projekte koji znače bolji život za stanovništvo. – Dodatnim naporima općinske uprave

 i Županije nastavljena je realizacija kapitalnih investicija u području komunalne i društvene infrastrukture – kazao je to općinski načelnik Josip Benić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj pod predsjedanjem Damira Ocvireka.

 

Sveta misa, vijenci i svijeće za poginule branitelje

 

Nakon svete mise i polaganja vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima na mjesnom groblju na svečanoj sjednici bili su roditelji poginulih branitelja i predstavnici raznih udruga. U ime Brodsko-posavske županije bili su zamjenica župana Ružica Vidaković, zamjenik predsjednika Skupštine Miroslav Čupić i pročelnik Stjepan Bošnjaković. Bili su tu i predstavnici županijskog HDZ-e: Nikica Stevanović, saborska zastupnica Suzana Bilić-Vardić, dopredsjednica ŽO Jelena Adrović, dr. Zvonimir Markotić, predstavnici HDZ-e Nove Gradiške i susjednih općina. Nazočan je bio i dr. Boro Grubišić, saborski zastupnik HDSSB-a.

Vodovod, kanalizacije ceste

 

Općinski načelnik Josip Benić uvodno je, u izlaganju o proteklom jednogodišnjem razdoblju, istaknuo kako smanjivanje sredstva u općinskom proračunu znatno utječe na realizaciju projekata. Naglasio je da manje novca znači tek usporavanje realizacije nekih projekata, ali da je vrlo važno da se svi projekti realiziraju, pa makar neki i usporeno. Kazao je da je nepravda da općine koje su u području posebne državne srbi dobivaju novac, a ostale, među kojima je i Općina Nova Kapela ne. Općina Nova Kepela je tako u 2009. godini raspolagala sa tri, a 2010. sa dva milijuna kuna. Nije zadovoljan što se do sada nisu ostvarila očekivanja da se taj problem zakonski razriješi i sve općine stave u ravnopravan položaj. Unatoč tome općinska uprava i stanovništvo mogu biti zadovoljni što se rješavaju vitalni komunalni problemi i grade objekti društvenog standarda značajni za ukupan život. Vodoopskrba se rješava u okviru projekta opskrbe vodom zapadnog dijela županije zahvaljujući Vladi RH, Hrvatskim vodama i kreditu Svjetske banke. Na cjevovode u Batrini, Novoj Kapeli i Bilom Brigu priključeno o je 80 korisnika, a cijena po priključku iznosi 3.500 kuna što je, kako je istaknuo načelnik, izuzetno povoljna cijena. Drugi važan projekt koji se realizira je nastavak izgradnje kanalizacije u Batrini u dužini od 500 metara. Načelnik je zadovoljan i obnovom cesta.

– Sredstvima ŽUC-a završena je modernizacija županijske ceste Dragovci-Drenovac, očekuje se početak radova na modernizaciji županijske ceste u Novoj Kapeli od crkve do benzinske postaje, a pri završetku je vrlo složen posao rješavanja imovinsko-pravnih poslova na trasi županijske ceste Srednji Lipovac – Požega.

Škola, Dom zdravlja, Hrvatski dom

 

I ove godine načelnik Benić je izrazio nezadovoljstvo poslovima na Hrvatskom domu u Novoj Kapeli i, govoreći o problemima s izvođačima radova, izrazio razočaranje što dom, iako su radovi gotovo u cijelosti završeni, neće biti svečano otvorena za Dan općine.

Od ostalih aktivnosti o kojima je govorio izdvojimo veoma značajne poslove na katastarskoj izmjeri u katastarskim općinama Batrina i Nova Kapela, te obnovu zgrade Doma zdravlja i Ljekarne u Novoj Kapeli za koje je novac osigurala Županija iz decentraliziranih sredstava. Posebno je zadovoljan prodajom i zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta. Provedena su dva natječaja, a sve zemljište su dobili poljoprivrednici s područja općine Nova Kapela.

Dodajmo da općina redovito pomaže rad društava i udruga, financira predškolski odgoj, potiče natalitet s 1.000 kuna po djetetu, sufinancira prijevoz učenika i stipendira 6 studenata.

Na kraju izlaganja općinski načelnik Josip Benić zahvalio je svima koji su dali doprinos u razvoju općine.

Potpora države i Županije

 

Zamjenica župana Ružica Vidaković istaknula je napore koje županijska vlast, u kriznom vremenu, ulaže u ravnomjeran razvoj svih općina, pa tako i općine Nova Kapela. Istaknula je adaptaciju i dogradnju OŠ „Antun Mihanović“ Nova Kapela-Batrina i obnovu Doma zdravlja i ljekarne, čestitala općinskom rukovodstvu što se dobro nosi s poteškoćama jer je potreba više nego što novca ima i izrazila zadovoljstvo dobrom suradnjom Općine i Županije o kojoj je govorio i načelnik.

Saborska zastupnica Suzana Bilić-Vardić govorila je zavidnim uvjetima koji su stvoreni u Novoj Kapeli za zadovoljavanje svakodnevnih potreba ljudi. Navela je Hrvatski dom sa knjižnicom, Zdravstvenu ambulantu i ljekarnu, školu koja se obnavlja i dograđuje te izgradnju komunalne infrastrukture kao rezultat napora i ulaganja za što su zaslužni općinsko rukovodstvo, Županija i Vlada RH sa svojim ministarstvima i javnim poduzećima.

Danas se u Novoj Kapeli održava tradicionalni robni i stočni sajam, a u 20 sati na ljetnoj pozornici zabavna večer.

Damir Ocvirek

Josip Benić

Ružica Vidaković

Suzana Bilić-Vardić

Related Post