Dan općine Staro Petrovo Selo: Realiziraju se projekti od interesa građana

Autor bpz.hr

Staro Petrovo Selo, 29. lipnja 2018. Polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja poginulim braniteljima u Starom Petrovom Selu, a po tom i kod Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, započelo je obilježavanje Dana općine Staro Petrovo Selo. Vijence su položili predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici granične policije Stara Gradiška i Policijske uprave BPŽ.

Kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića vijenac je položio brodskoposavski župan Danijel Marušić zajedno sa svojim zamjenikom Damirom Mirkovićem i izaslanstvom Općine Staro Petrovo Selo na čelu s načelnikom Nikolom Denisom i predsjednikom Općinskog vijeća Slavkom Mulcem. U ime Grada Nove Gradiške to je učinio gradonačelnik Vinko Grgić kao i načelnici općina Cernik (Vitomir Žakić),  Rešetari (Zlatko Aga) i Nova Kapela (Ivan Šmit). Nazočan je bio i načelnik Policijske uprave brodsko posavske Antun Valić.

U 10,00 sati u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa, dok je u 11,00 sati na prostoru pored Društvenog doma u Starom Petrovom otvorena izložba proizvoda lokalnih OPG-ova.

Program obilježavanja nastavljen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća Starog Petrovog Sela na kojoj su predstavljeni radovi i projekti na području ove općine u proteklom razdoblju, a najzaslužnijim pojedincima uručena su i javna priznanja.

-U protekloj godini realizirali smo više projekata koji su podignuli kvalitetu življenja naših sugrađana i Općinu Staro Petrovo Selo učinili ljepšom i naprednijom. U tome smo uspjeli zahvaljujući viziji te stavu da treba inzistirati na projektima od interesa za građane kojima služimo i za općinu kakvu želimo.  Mogu reći da se radi o masi projekata na koje smo aplicirali, za neke dobili sredstva i započinjemo njihovu realizaciju. Najvažnije je reći da smo proteklih godinu dana iskoristili, prije svega, kako bi bili među našim žiteljima slušajući njihove probleme u cilju njihovih rješavanja.  Imamo oko 20 milijuna kuna godišnji proračun, sa 10 milijuna kuna projekata na koje smo aplicirali tijekom godine. Obnova društvenog doma u Lazama vrijedna 1 600 000 kuna ostvarena preko Ministarstva poljoprivrede i sada smo u postupku javne nabave obnove društvenog i vatrogasnog doma u Lazama. Tu je i Program Zaželi od 2 600 000 kuna putem kojeg smo zaposlili 15 teže zapošljivih žena, a uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u javnim radovima ove godine smo zaposlili 25 žena na period od 6 mjeseci. Rješavamo pitanje modernizacije javne rasvjete u vrijednosti 920 000 kuna. Preko Ministarstva  regionalnog razvoja dobili smo 350 000 kuna, a ostalo će izdvojiti općina iz proračuna. Želim istaknuti dobru suradnju i na njoj zahvaliti županu Danijelu Marušiću i Županiji – rekao je uz ostalo općinski načelnik Nikola Denis.

Prigodnim riječima okupljenima se obratio i župan Danijel Marušić koji je, čestitajući stanovnicima Dan općine, istaknuo dobru suradnju Općine i Županije na svim značajnim projektima.

“Čast mi je danas biti ovdje i svima želim čestitati Dan općine. Predsjednik Vlade Plenković itekako je upoznat s radom ovakvih općina koje rade i koje zasigurno prema boljem životu. U ovoj je općini od iznimne važnosti revitalizirati i staviti u funkciju poslovnu zonu, a tu postoje jako dobri planovi. Brodsko posavska županija, također, u okviru projekta “Slavonija” preko europskih fondova obnavlja školu u Starom Petrovom Selu, a vrijednost je radova preko dva milijuna kuna. Općina Staro Petrovo Selo kreće krupnim koracima prema naprijed i mi im na tom putu želimo gospodarski, društveni i svaki drugi napredak.” – kazao je župan Marušić.

U  povodu Dana općine Općina Staro Petrovo Selo i ove je godine pojedincima zaslužnim za razvoj općine   dodijelila  priznanja. Primili su ih Alojz Špoljarić, za dugogodišnji rad u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Godinjak, Milan Vuković, za dugogodišnji rad u Vatrogasnoj zajednici Općine Staro Petrovo Selo, Senka Babaček, za dostignuća i osobite rezultate iz područja sporta. Milan Cindrić, za doprinos u razvoju društvenog i političkog života na području Općine Staro Petrovo Selo, Zlatko Šamal, za dugogodišnji rad u DVD Staro Petrovo Selo te OPG Davorina Arića.

Obilježavanje Dana općine nastavljeno je u poslijepodnevnim satima natjecanjem u kuhanju čobanca, odigrana je  rukometna utakmica između ekipa Općine Staro Petrovo Selo i Grada Nova Gradiška i memorijalni nogometni turnir između nogometnih ekipa Starog Petrovog Sela i Vrbove.

Današnju proslavu uveličat će veliki koncert Tamburaškog sastava “Tkanica” i grupe “Vigor” uz besplatan ulaz za posjetitelje.

Program se nastavlja i sutra (subota, 30.lipnja) kada se u prijepodnevnim satima priprema motorcross na predviđenom poligonu uz „Car i MotoShow”, a za razne igre spretnosti pobjednicima će biti uručene prigodne nagrade i pehari. Istog dana u večernjim satima nastupit će grupe “The Unimogs Band” i “The Second Hand Band”.