Gradonačelnik potpisao ugovor o energetskoj obnovi zgrade Doma kulture

614 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 20. veljače 2019. U uredu gradonačelnika danas je održana Konferencija za medije projekta „Energetska obnova zgrade POU “Matija Antun Reljković” – Dom kulture na kojoj su gradonačelnik Vinko Grgić i predstavnik tvrtke “Dinamix” d.o.o. Slavonski Brod potpisali ugovor o izvođenju radova.

O projektu vrijednom 3.112.375,00 kuna, o kojih bespovratna EU sredstva iznose 1.438.105,00 kuna. govorili su Senka Vranić, u ime konzultantske tvrtke Sintagma i gradonačelnik Vinko Grgić.

Radi se o projektu koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Korisnik projekta je Grad Nova Gradiška, a izvođač radova je tvrtka “Dinamix” d.o.o. Slavonski Brod.

-Izuzetno sam sretan i zadovoljan. U toj smo zgradi prošle godine vlastitim i sredstvima Ministarstva kulture obnovili interijer u vrijednosti od oko milijun kuna,. Sa dodatnom investicijom od 3,1 milijun kuna tu ćemo zgradu vratiti u stanje kakvo je bilo 1979. godine, ali dovesti i u bolje energetsko stanje. Omogućit ćemo našim sugrađanima kvalitetan programe u boljim uvjetima, ali i bolje uvjete za rad djelatnika Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice.

Na projektu smo radili godinu i pol dana. S projektantima smo dogovorili projekt koji su oni odlično uradili i zato sudjeluju u nadzoru. Dobra je stvar da ćemo dobiti blizu 50 posto sredstava, a energetska ušteda će biti najmanje 56 posto čime ćemo smanjiti troškove koji su sada veliki – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Projekt “Energetska obnova Pučkog otvorenog učilište “M.A.Relković” – DOMA KULTURE NOVA GRADIŠKA provodi se u cilju smanjenje potrošnje energije u predmetnoj zgradi od najmanje 56,06% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe mjera definiranih projektom. Lokalnoj samoupravi time je omogućeno sredstva ušteđena kroz smanjenu potrošnju energije uložiti u realizaciju kvalitetnijeg programa koji se provode u navedenoj zgradi u kojoj osim navedenog Pučkog otvoreno učilišta “M.A.Relković” još djeluje i Gradska knjižnica, Glazbeni odjel Osnovne škole “Mate Lovraka” i Izvanredni dislocirani sveučilišni preddiplomski studij sestrinstva Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Zgrada Pučkog otvorenog učilište “M.A.Relković” – DOMA KULTURE NOVA GRADIŠKA sagrađena je 1940,god. ( dogradnja 1972. god.a završena 1979.) Konstrukcija zgrade zadovoljava statistički proračun, ali nema nikakav energetski koncept te sa stajališta toplinske zaštite i uštede energije predstavlja izuzetno nepovoljan objekt. Najviše energije gubi se kroz fasadu, vanjsku stolariju koja je značajno dotrajala te krov (s minimalnom izolacijom). Građevinska bruto površina zgrade obuhvaća 1828,05 m2, te je trenutni energetski razred zgrade E.

U svrhu rješavanja navedenih problema, te u cilju smanjenja potrošnje energenata predmetnim projektom definirane su sljedeće mjere energetske obnove: povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida i zamjena vanjske stolarije. Realizacijom projekta pridonijet će se uštedi energije za grijanje/hlađenje za 56,06%, a očekivani energetski razred zgrade nakon energetske obnove bit će C.

Prijavitelj Grad Nova Gradiška za svoje strateške ciljeve ima upravo razvoj i poboljšanje uvjeta za život mladih obitelji kako bi osigurali njihov ostanak, odnosno smanjili iseljavanje s ovog područja. U okviru navedenog realizirat će se i projekt „Energetska obnova zgrade POU “Matija Antun Reljković” – Dom kulture “, čija zgrada je sagrađena davne 1940. godine.

Related Post

Borba za život

Autor - 02/02/2012 0
Vip centar iz Nove Gradiške sudjeluje u akciji za izlječenje malog Mislava Antolovića iz Osijeka jedini u Hrvatskoj boluje od…