„DOBAR DAN, KAKO STE?“ – „Pozitiva“ se uključila u obilježavanje Tjedna psihologije

574 0

Autorica Ivanka Herceg, Foto:Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 20. veljače 2019. – „Dobar dan, kako ste?“ S ovim pitanjem, svojevrsnim geslom, provedeno je danas mjerenje raspoloženja, . prvo u organizaciji udruge „Pozitiva“ koja se na ovaj način uključila u obilježavanje Tjedna psihologije u Hrvatskoj i to 12-og po redu. Različite aktivnosti odvijaju se od 18. do 24. veljače, a u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva i suorganizaciji Hrvatske psihološke komore.
Tjedan psihologije prvi puta je organiziran 2008. godine u sklopu obilježavanja 55. obljetnice Hrvatskog psihološkog društva.Aktivnosti su nastavljene sljedećih godina pa je tako u prošlom 11. tjednu zabilježena uključenost preko 750 sudionika, s preko 1000 događanja na oko 375 lokacija u preko 100 hrvatskih gradova i mjesta uz dobru medijsku prezentaciju svih događanja.

I ovogodišnji štand udruge „Pozitiva“ bio je iznimno dobro posjećen i mnogi su, od mladih do onih u zrelijim godinama, željeli izmjeriti razinu raspoloženja. Uz magistru Ljiljanu Lukačević predsjednicu „Pozitive“ u provedbi akcije sudjeovale su i članice prof. Ivana Tomić-Pavlović te dr. Kristina Kulaš, specijalistica psihijatrije u Općoj bolnici Nova Gradiška.

Čemu služi akcija „mjerenja raspoloženja“?

-Građani često ne razmišljaju o tome kako su. Odgovor na to ljudsko pitanje nije samo odgovor „Dobro sam, nemam gripu“ i slično. Upravo ovim upitnikom kojega ispunjavaju, odnosno njihovi odgovori služe da naprave uvid malo dublje u sebe, analiziraju svoje emocije, životne stavove. Upitnik mjeri emocionalnu stabilnost , uznemirenost, zabrinutost, vitalne energije, razinu životne motivacije i ispituje stupanj zadovoljstva vlastiti životom. Svi koji su prišli štandu i ispunili upitnik stekli su uvid u to da je onaj subjektivni doživljaj zadovoljstva životom potpuno drugačiji od onoga kojega pružaju vanjski uvjeti. Dakle bez obzira jesu li ljudi materijalno zbrinuti, u kolikoj kući žive, koliko soba imaju, kakav i koliko velik automobil voze, zadovoljstvo životom i ono kako mi to osjećamo je drugo, kriteriji su potpuno druge naravi i tome ih učimo, to nam je cilj ovom akcijom. Dakle, u neki sitnicama i radostima valja prepoznati razloge i izvore svoga zadovoljstva- istaknula nam je, među ostalim, magistra Lukačević.

Također je dodala kako su u našoj zajednici psiholozi prepoznati kao stručnjaci koji mogu pomoći nositi se sa svakodnevnim problemima.

– Mislim da jesmo prepoznati i to govorim s pozicije psihologa koji je u ovoj zajednici 28. Godina.Prisjećam se faza koliko smo bili potrebni zajednici od kada sam počela raditi pred sam Domovinski rat i poslije njega i tada smo bili najpotrebniji. I ja i kolege i kolegice koje rade ovaj posao, a ima nas sedmero u našemu gradu u raznim ustanovama i institucijama, naučili smo ljude da su naše ambulante otvorene za sve ljude i da mogu doći podijeliti svoje probleme s nama. Nema više one stigme, onog tabua –što su psiholozi i što će se s nama dogoditi ako zatražimo njihovu pomoć- te smo granice definitivno pomaknuli , a to se vidi i po broju korisnika koji otvaraju ta naša vrata. Mi ih učimo da iskoriste vlastite kapacitete te da se suoče sa nekim životnim problemom, a ne da pasivno dođu k nama po pomoć. Neka dođu, ali doista onda kada nemaju vlastite kapacitete i kada su u nekim stresnim, kriznim situacijama- istaknula je magistra Ljiljana Lukačević.

Akcija mjerenja raspoloženja dogodila se 20. veljače, a upravo je 20. Veljače 1953. godine i osnovano Hrvatsko psihološko društvo, najstarija strukovna organizacija psihologa u našoj zemlji.

U sklopu 12. Tjedna psihologije u četvrtak 21. veljače u 19,00 sati mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije održati će u Općoj bolnici Nova Gradiška predavanje „Uloga komunikacije u zdravstvu“ za članove novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

Related Post

Autor - 10/04/2018 0
S veseljem najavljujemo hit predstavu kazališta Planet Art VELIKA ZVJERKA, nastalu prema tekstu Rogera Rueffa u režiji Slavice Knežević. Predstava…