UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH NOVA GRADIŠKA

722 0

NOVA GRADIŠKA, 17. svibnja 2016. – U sklopu projekta „Društvo dijaloga – manje nasilja!“ koji Udruga gluhih i nagluhih provodi od početka studenog prošle godine, podržanog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih

kroz natječaj „Prevencija nasilja nad djecom i mladima“, održan je ciklus radionica „Forum teatar“.

 

„Društvo dijaloga – manje nasilja!“ je projekt koji kroz formalne i neformalne metode učenja za cilj ima smanjiti pojavne oblike nasilja nad mladima koji pripadaju skupinama sa manje mogućnosti, povećati međusektorsku suradnju i ojačati partnere s područja dvije županije u borbi protiv nasilja nad djecom i mladima.

 

Radionice „Forum teatar“ održane su u četiri grada – Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Požegi i Pakracu; po dvije u svakom gradu.

 

Zajedno s formalnim i neformalnim partnerima – udrugom ENAS; te Ekonomskom školom iz Slavonskog Broda; Poljoprivredno – prehrambenom i Ekonomskom školom, te CZSS iz Požege; Elektrotehničkom školom iz Nove Gradiške i Srednjoškolskim Centrom iz Pakraca uspjeli smo doprijeti do različitih skupina mladih. Ukupno je na radionicama sudjelovalo 85 mladih od 14 – 30 godina, čime smo nadmašili projektom planirani broj sudionika.

 

Uz facilitiranje dva youth workera sudionici su tijekom radionica naučili što je to jednakost, a što pravičnost, kao i stekli dublje razumijevanje pojmova ekskluzija, separacija, integracija i inkluzija. Upoznali su se s poviješću nastanka i načinu provedbe forum teatra, te zašto se on koristi.

Korištenjem neformalnih metoda rada upoznali smo sudionike s principima neverbalnog izražavanja, kako slati poruke govorom tijela te poboljšati vlastitu ekspresivnost. Sve to nam je poslužilo za provođenje forum teatar predstava tijekom druge radionice. Sudionici su u predstavama adresirali različite društvene probleme: nasilje u obitelji, nasilje nad životinjama, diskriminaciju u školi, društvenu isključenost nacionalnih manjina itd. Uz stjecanje novih znanja sudionici su razvili visoku razinu socijalne osjetljivosti, samopoštovanje, komunikacijske vještine, te vještine timskog rada.

 

Mladi su pokazali da su svjesni problema s kojima se društvo susreće i da su osjetljivi na potrebe slabijih. Kao rezultat radionica razvili su visok nivo tolerancije i spremnost na aktivno djelovanje u rješavanju i adresiranju društvenih nepravdi.

 

Nakon svake radionice provedena je evaluacija, koja je pokazala da je sudionicima ova aktivnost bila izrazito zanimljiva i korisna, te smo ocijenjeni najvišom ocjenom.

 

Udruga se ovim putem zahvaljuje svim sudionicima na pohađanju radionice te izvrsnom osobnom doprinosu koji su pružili za uspješno provođenje radionice te postizanje zacrtanih ciljeva; formalnim i neformalnim partnerima s kojima smo ostvarili odličnu suradnju, te medijima koji su nas pratili.

 

(Nikolina Jureković, Odnosi s javnošću UGNG)

Related Post