DAN OPĆINE VRBJE – Svetu misu predvodio “Crni šokac”, kako slavonci od milja zovu patera Josaphata Ngimonya (FOTO)

573 0

VRBJE, 16. kolovoza 2011. – Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima, svetom misom u povodu blagdana Sv. Roka i Dana općine, te svečanom sjednicom općinskog Vijeća završila su događanja organizirana u povodu Dana općine Vrbje. Svetu misu na otvorenom u središtu Vrbja predvodio je pater JOSAPHAT NGIMONYI, župnik

iz Tanzanije na službi u župi Sibinj, koga od milja Slavonci zovu Crni Šokac. U misnom slavlju sudjelovalo je Kulturno umjetničko društvo Vrbje i Tamburaški sastav „Šokci za 5“.

Svečana sjednica općinskog Vijeća održana je u odsutnosti predsjednika Antuna Strinavića pod predsjedanjem zamjenika Dragana Matijevića. Uz članove Vijeća nazočnosti su bili zamjenici brodsko-posavskog župana Ružica Vidaković i Davor Vlaović, Gorazd Hafner, direktor Vodno gospodarskog odjela za srednju i donju Savu HV, načelnici susjednih općina, predstavnici udruga i obitelji poginulih branitelja.

– Iako općina Vrbje ne raspolaže značajnijim proračunskim sredstvima to nas nije spriječilo da naše planove nastojimo realizirati što smo većim dijelom i učinili. Aktivni smo bili na svim područjima, od izgradnje komunalne infrastrukture do područja društvenih djelatnosti koja su u nadležnosti naše jedinice lokalne samouprave.

Zasigurno mogu reći da su polučeni rezultati više nego dobri, da smo zadovoljni, usprkos teškim gospodarskim vremenima, zahvaljujući institucijama koje su prepoznale naše projekte kao kvalitetne i financijski ih podržavaju.

Smatram da smo u potpunosti opravdali postojanje općine Vrbje u našim sadašnjim granicama i da nema mjesta kalkulacijama oko preustroja s obzirom da mi koji tu živimo možemo prepoznati problematiku našeg kraja i na najbolji način brinuti se o potrebama lokalnog stanovništva, naravno u granicama naših ovlasti – kazao je načelnik Igor Jurišić podnoseći izvješće o aktivnostima u proteklih godinu dana.

Kao najznačajnije projekte koji se realiziraju naveo je izgradnju cjevovoda i opskrbu vodom Doline, izradu projekta za Mačkovac, Savski Bok i Visoku Gredu, te rekonstrukciju cesta pri čemu je istaknuo problem neasfaltirane ceste Mačkovac – Dolina. Ovim projektima treba dodati sanaciju deponije komunalnog otpada „Duge kuće“ u Vrbju, postavljanje ekološke javne rasvjete, te obnovu društvenih domova.

– Provodimo socijalne programe i financiramo prijevoz učenika srednjih škola i rad male škole, a sufinanciramo registraciju traktora. Posebna priča je isplata porodiljskih naknada jer nam je želja zaustaviti negativan trend smanjenja broja stanovništva naše općine. Podržavamo i brojne manifestacije i rad udruga, društava i klubova. Zahvaljujem se članovima općinskog Vijeća, prije svega vodstvu Brodsko-posavske županije, županu i njegovim zamjenicima na izuzetnoj suradnji. Zahvaljujem se Ministarstvu regionalnog razvoja, Ministarstvu turizma, Hrvatskim vodama i Fondu za zaštitu okoliša – zaključio je izlaganje Igor Jurišić.

Zamjenik župana Davor Vlaović pohvalio je rad općinskog vodstva koje projektima u oblasti infrastrukture, obnovom škola i cesta, te drugim aktivnostima doprinosi stvaranju boljih uvjeta za život stanovništva.

Nakon svečane sjednice kratkim programom predstavilo se Kulturno-umjetničko društvo Vrbje.

FOTO: F. Samardžić/ D. Ivanković

 

Related Post

Peto pokladno jahanje u Bodovaljcima

Autor - 03/02/2017 0
BODOVALJCI – Udruga „Pokladno jahanje“  Bodovaljci  uz potporu Općine Vrbje i sponzora organizira 19.  veljače tradicionalno pokladno jahanje u Bodovaljcima.…

Pokladno jahanje

Autor - 30/01/2012 0
U ponedjeljak 20. veljače Bodovaljci će biti u znaku pokladnog jahanja i oživljavanja pokladnog običaja koji seže u vrijeme čuvanja…

DAN OPĆINE VRBJE

Autor - 17/08/2015 0
Svečana sjednica bila je prigoda da načelnik Igor Jurišić uruči prijenosno računalo Luki Ruškanu koji je osvojio prvo mjesto na…