DAN OPĆINE CERNIK – Općina koja ima budućnost

1159 0

Potpisana Povelja o bratimljenju općina Cernik i Čavle

 CERNIK, 28. svibnja 2010. – Po predsjedanjem Ivana Terzica u dvorani Biblijsko-arheološkog muzeja održana je svečana sjednica općinskoga Vijeća. Uz zamjenika župana Davora Vlaovića i predsjednika županijske Skupštine Zdravka Sočkovića nazočni su bili gosti iz općine Čavle, koje je predvodio načlenik

 Željko Lambaša. O aktivnostima općine u protekloj godini i naporima koji se, unatoč manjem prilivu sredstva u općinski proračun, ulažu u podizanje ukupnog standarda života stanovništva u svim mjestima u općini, govorio je načlenik Nikola Jugović. Na početku svog izlaganja istakuo je obnovu škole, koja sada, zajedno s sportskom dvoranom i uređenim okolišem, omogućava zavidne uvjete za obrazovanje i rad škole u jednoj smjeni. Istaknuo je da će, kada se obnovi škola u Podvrškom, sve područne škole u općini biti obnovljene. One su, uz bolje uvjete za obrazovanje, stvorile i uvjete mještanima tih sela za kulturne i društvene aktivnosti.

 – Ove smo godine završili veliki posao katastarske izmjere u k. o. Cernik koju su financirali RH, općina Cernik i sami mještani. Napravljene su nove karte i omogućen razvoj Cernika, jer je stvoreno 350 do 400 gradilišta i proširena urbana zona.. Općina smo od posebne državne skrbi dgje država potiče stambenu izgradnju. Dobili smo 150 do 200 rješenja za obnovu i izgradnju novih kuća i omogućili mladim ljudima da lakše dođu do kuće. Za nas je to važno ako znamo da se godišnje u općini Cernik za jedan posto smanjuje broj stanovnika. Ove godine imamo 30 studenata koje novčano pomažemo, a uvjeren sam da će do završetka fakulteta ostati će u općini jedan ili nijedan. To je za nas katastrofa. To stanje možemo popraviti jedino gospodrarskim razvojem.  

Ove će se godine završiti bolnica na Strmcu u kojoj će se otvoriti stotinjak radnih mjesta što će pokrenuti i turizam, a moguće i obnovu hotela na Strmcu. Poljoprivrednici će moći plasirati svoje proizvode za potrebe bolnice. Krenuli smo u akciju izgradnje hladnjače kapaciteta 340 vagona. To je prva investicija u Industrijskoj zoni koja će omogućiti da našim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode. Hladnjača kapacitetom može podmiriti potrebe proizvođača voća i povrća od Novske do Đakova. Utređujemo i Strmac, a već smo uredili bazen za ovogodišnju sezonu kupanja. Vjerujem da ćemo naći investitora zainterisiranog za Strmac.  

 Radimo na sanaciji vodotoka i mogu reći da vjerujem da se više neće događati poplave u Cerniku jer su vodotoci sređeni. S Hrvatskim vodama možemo biti više nego zasdovoljni, a imamo obećanje da će izgraditi tlačnu stanicu u centru mjesta koja će omogućiti opskrbu pitkom vodom rubnih područja Cernika. Dobili smo lokacijsku dozvolu za opskrbu pitkom vodom naselja Baćindol i Banićevac, koje je najugroženije mjesto u općini što se tiče opskrbe vodom. 

Prošle godine naš proračun je iznosio 6,4 milijuna kuna. Kada se namitri novac za plaće, socijalu potrebe društava i udruga ostane oko 1,5 milijuna kuna na nešto napravimo. Da napomen da samo adaptacija škole i katastraska izmjera stoje blizu 90 milijuna kuna. Svake godine napravimo dosta programa s kojima idemo prema raznim ministarstvima, a s Ministarstvom zaštite okliša i enegretske učinkovitosti dogovorili smo rekonstrukciju javne rasvjete. Bilo je i drugih aktivnosti. Ovo su samo glavne strari koje smo odradili u protekloj godini.  

Posebno radimo na razvoju kultutre i sporta. HPD „Tomislav“, tamburši, folkloraši u KUD-u, NK „Mladost“ i DVD okupljaju tri četvrtine naše djece i mladeži. Podržavamo njihovu aktivnost jer želimo da ih izvučemo iz gostionica i kafića. Nadamo se daljnejm uređenju Lovačkog doma i soba za smještaj gostiju uz pomoć Ministarstva turizma i Općine što bi zajedno s Školom u prirodi omogućilo smještaj većem broju gostiju.  

 Ove je godine manje novaca, a veće su obaveze, želje i zahtijevi. Čujemo da će biti ukudanja pojedinih jedinica lokalne samouoprave. Volio bi da nismo među njima, jer ovo što smo napravili u petnaestak godina puno je više nego u posljednjih 50 godina. Napravili smo preko 15 kilometara kanalizacije, preko 20 kilometara vodovoda, asfaltitrali i obnovili sve županijske ceste, uredili vodotoke, izgradili sportsku dvoranu, obnovili školu crkve. Borit ćemo se da ostane lokalna uprava – kazao je, uz ostalo, u opširnom izlaganju općinski načelnik Nikola Jugović, zahvaljujući svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekata i unapređenju ukupnog života u općini Cernik.  

Željko Lambaša, načelnik općine Čavle, izrazio zadovljstvo što se nalazi u Cerniku, i što će biti potpisana Povelja o suradnji i prijateljstvu između općina Cernik i Čavle. 

 Zamjenik župana Davor Vlaović istaknuo je da postignuti rezultati potvrđuju da je općine dobro vođena, da je izgrađena infarstruktura, te da su stvorni uvjeti za razvoj gospodarstva. Raduje, kazao je Vlaović, da su zapuštena brda ponovo zasađena vinogradima i voćnjacima i kazao da općina Cernik i u ubuduće može račuanti na potporu Brodsko-posavske županije.  

Predsjednik županijske Skupštine Zdravko Sočković, istaknuo je napore koje je općina ulagala u izradu projekata naglasivši da su projekti ono što općine trebaju raditi. Imati ideju i programa zači, kazao je Sočković, naći novaca u fondovima i napraviti dobar posao za općinu, dodajući da u pitanje ne dolazi opstanak općine Cernik kao jedinice lokalne samouprave. Dodjela općinskih priznanja i potpisivanje Povelje o bratimljenju općina Cernik i Čavle bila su najsvečaniji dio sjednice.  

Ovogodišnji dobitrnici GRBA OPĆINE su BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA ( za doprinos u ukupnom razvoju općine), MATO ORDANIĆ) za doprinso koji je kao dugogodišnji ravnatelj OŠ „Matija Gubec“ dao za unapređenje školstva) i BRANKO TOMEK ( za humanost i 100 puta danu krv). POVELJU OPĆINE CERNIK dobili su VLADIMIR ŠTEFANEK ( za doprinos u razvoju školstva) dr.DAMIR JAPUNDŽIĆ ( za rad u NK „Mladost“), JOSIP ŽAKIĆ ( za 65 godina rada u vatrogastvu) i DRAŽEN KNEŽEVIĆ ( za dugogodišnji rad u Mjesnom odboru Banićevac) ZAHVALNICE su dobili TOMISLAV ĐAKOVIĆ, DEJAN UGREŠIĆ i DALIBOR MEDVED ( za rad u NK „Mladost“) i BRANKA KLAŠNJA ( za rad u KUU Cernik). Prigodan program izveli su članovi KUU Cernik.

Prijateljstvo mještava dva Cernika, iz općine Cernik i općine Čavle, traje više godina. Brojni susreti i prijateljstva razlog su potpisivanja povelje koja će još više učvrstiti prijateljstvo. POVELJU O BRATIMLJENJU OPĆINA CERNIK I ČAVLE potpisali su načlenici općina Nikola Jugović i Željko Lambaša te pater Anto Perković, gvardijan franjevačkog samostana i velečasni Petar Zeba, svećenik iz Čavala u župi Cernik.

 

 

Related Post

DAN OPĆINE CERNIK

Autor - 30/05/2015 0
CERNIK, 29. svibanj 2015. – Uz dan Općine Cernik, u sklopu proslave obilježavanja najzaslužnijim pojedincim i institucijama uručene su godišnje…