DAN OPĆINE REŠETARI

507 0

REŠETARI, 15. lipanj 2015. – Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 12. lipnja u povodu obilježavanja Dana općine i 22. obljetnice postojanja Općine Rešetari općinski načelnik Zlatko Aga održao je prigodan govor.

 

Prenosimo ga u cijelosti.

 

-Poštovani  gospodine ministre, poštovani zastupniče  Hrvatskog Sabora, poštovana dožupanice i dožupane, štovani gradonačelniče, poštovani općinski vijećnici i članovi mjesnih odbora, dobitnici nagrada  i priznanja općine Rešetari u ovoj godini,  štovani roditelji poginulih branitelja, poštovani branitelji, poštovani gospodarstvenici, predstavnici državnih i županijskih vlasti i ustanova, dragi gosti i prijatelji, a nadasve kolege načelnici iz prijateljskih općina Ilinden (Makdenonija), Lupac (Rumunjska)  Kanfanar (Istra),.

 

Srdačno vas pozdravljam  u ime mještana općine Rešetari i zahvaljujem vam što ste se odlučili s nama provesti dio najsvečanijeg dana u godini, dana  kada obilježavamo 22. rođendan naše općine Rešetari. Ovo je dan kada se običavamo kritički ali i s ponosom  okrenuti  i prisjetiti se što smo sve  činili tijekom 12 mjeseci, koje smo  korake poduzimali, što smo realizirali od planova koje smo zacrtali, u čemu smo uspjeli,a u čemu nismo, s kojim smo se poteškoćama nosili i što naučili.

Nije ovo bila  laka godina i odluke koje smo donosili nisu bile lake. Možemo uvijek reći da nismo izuzetak i da su naši problemi odjek sveopće gospodarske ali i moralne krize. No bio bi to prelagan izgovor, koji u općini Rešetari ne može zadovoljiti građane, a ni nas same.

Nismo navikli za svoje poteškoće kriviti druge, nego naprotiv tražiti još više od samih sebe, preuzimajući potpunu odgovornost za sve ono u čemu nismo u potpunosti ispunili očekivanja  mještana. No tim više smo ponosi na uspjehe koji postižu naši mještani od najmlađe dobi nadalje, a najponosniji smo na ono što postižemo zajedno, podupirući jedni druge u naporima koji se ulažu na svakom području, od gospodarstva, kulture, obrazovanja , sporta, zaštite okoliša, do djelovanja  udruga i ostvarenja  projekata  čije smo provođenje planirali  u nekom  drugom vremenu, a čije rezultate ostvarujemo danas bez izuzetaka.

 

I u trenucima najvećih dvojbi, nismo i nećemo odustati od vizije privlačne  i održive općine, kvalitetne za život svih mještana koji žive u njoj ili onih koji će to  prepoznati i  htjeti doći živjeti u našu općinu.  Razviti  općinu Rešetari naša je  dugoročna  i nepokolebljiva vizija.

Unatoč svim poteškoćama, izvršili smo svoje zadaće koje smo si u ovoj godini postavili.

Započeli smo sa nastavkom izgradnje sportsko-školske   dvorane  u Adžamovcima, koja je sada  u izgradnji, a vrijednost investicije  je 9 milijuna kuna, koje financira Ministarstvo regionalnog razvoja  i fondova   europske unije kroz program EIB II, uz pomoć Brodsko posavske županije i same općine Rešetari.

Nekoliko prethodnih godina smo ustrajno i nepokolebljivo  ustrajali  osiguravajući materijalne, organizacijske i kadrovske uvjete kako bi  i još jedna od naše dvije osnovne škole dobile uvjete  i mogućnosti za nesmetano odvijanje  nastave naših mladih  sumještana.  Stoga jeovo  jedno od najznačajnijih postignuća po kojima treba upamtiti  godinu po nastavku  izgradnje  sportsko-školske dvorane.

Dvorana više nije daleka budućnost, ona je već danas  stvarnost koju smo priželjkivali godinama i s pravom očekujemo do kraja  godine da istu započnemo koristiti, a dragi prijatelji  ministri  koji su otvorili radove gosp. Jakovina i gosp. Mornar  otvore dvoranu za korištenje.

Da ovaj projekt dobije  podršku izgradnje resornog  Ministarstva treba naglasiti veliku pomoć i investiciju  HEP-a i same Uprave   HEP-a koja je izmjestila  3 km nadzemnog 35 Kw (kilo woltnog) dalekovoda na trasi objekta dvorane kao i 6 zona  građevinskog područja u  području trase, a investicija je vrijedna 2 milijuna kuna .

HEP je prepoznao  i  dotrajalost  visoko naponskog  napona u naseljima   Adžamovci,  Brđani, Gunjavci i Drežnik, te izvršio rekonstrukciju  mreže sa ulaganjem od pola milijuna kuna, te učinili napajanje naselja električnom  energijom sigurnijom i kvalitetnijom.

Ustrajali smo i uspjeli u postizanju visoko energetske učinkovitosti  rekonstrukcije zgrade općine, koja sada  ne da je ljepša nego i energetski prihvatljiva za lakše  održavanje kako grijanja, tako i hlađenja.  U ovaj projekt uloženo je više od pola milijuna kuna, a sredstva su osigurana uz pomoć Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, te su radovi ovih dana  privedeni kraju .

 

Treba naglasiti i veliku aktivnost i pomoć Fonda  zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u poticaju energetske  obnove obiteljskih kuća u iznosu od šesto tisuća kuna, gdje se upravo provode aktivnosti na 12 obiteljskih kuća, gdje bi se trebala podići mjera toplinske zaštite, te kuće u kojima žive naši mjštani ,biti će ugodnije  za život njihovih obitelji.

 

Na području održivog i boljeg prometa upravo danas ste svjedoci završenih radova na  novoizgrađenoj državnoj cesti i  najvećoj cestovnih investiciji iza  domovinskog rada u području grada Nove Gradiške  i naše općine. Ulaganje od 20 milijuna kuna Vlade RH i Hrvatskih cesta, imat će za sigurno veliku ulogu u budućem razvoju našeg kraja, a prvi kružni tok na ulazu u našu općinu čini nas ljepšom i modernijom općinom.

 

Veliko hvala Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu  prometa i Hrvatskim cestama, dakako  da očekujemo  i daljnji razvoj prometne infrastrukture , jer je u fazi  projektiranja i   Državna cesta D51 sa dva  kružna toka Rešetari – Baćin Dol, sa željom brze  investicije.  To su samo neki rezultati brojnih projekata koje provodimo u našoj općini.

 

Zasigurno dva glavna projekta koje pripremamo i u provedbi su aplikacije za sufinanciranje sredstvima  Europske Unije, Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskih voda  i  Fonda zaštite okoliša , su dakako izgradnja sustava vodoodvodnje  6 naselja Općine Rešetari, sa priključcima za sva domaćinstva, a provodi se u suradnji sa gradom Nova Gradiška i općinom Cernik, koja čine cijelinu aglomeracije Nova Gradiška, te je javna nabava u provedbi , sa željom što brže izgradnje kako mreže kolektora, tako samog pročistača  kao i sustava za kondicioniranje pitke vode na Bčici.

 

Ukupna investicija od oko 150 milijuna kuna, a za sanaciju općina Rešetari oko 45 milijuna kuna, trebala bi biti najveće ulaganje u naše područje.

 

U zadnjih nekoliko mjeseci odrađeno je preko tisući imovinsko-pravnih odnosa, što je uvelike otežalo put investicija, al hvala svim građanima na potpori i suradnji, ali i onima koji su sudjelovali u tome velikom radu, tvrtki Slavča i njenim djelatnicima.

 

Treba naglasiti pomoć i energiju našeg Ministra gosp. Tihomira Jakovinu u želji da naša županija privuče ova velike investicije i da udahne snagu i građevinskom sektoru za velikim radom i gospodarskim napretkom, kao i ljudima u Hrvatskim vodama bez kojih  investicije nebi došle do  realizacije, a posebno gosp. Mateši, dir. VGO kao i voditeljima EU projekata  posebno gospođi Slunjski.

 

Hvala Vam, te prebrodimo zadnje administrativne provedbe i započnimo što prije  sa projektom koji mora biti u funkciji do 2017. godine.

 

Drugi, a nikako manje važan projekt za našu općinu, projekt je sanacije zatvorene deponije  u Rešetarima, koja je u pripremi provedbe javne nabave, te će se u potpunosti financirati sredstvima EU i nacionalnom komponentom, u iznosu  od 20 milijuna kuna.

 

Hvala Fondu za zaštitu okoliša, djelatnicima koji nam pomažu u realizaciji projekata  te  stručnoj pomoći.

 

Nadamo se da ćemo do jeseni započeti sa radovima sanacije, koju moramo završiti do kraja 2016. godine.

Dakako sa željom da zajedno čuvamo okoliš, izradili smo novi Plan gospodarenja otpadom  općine Rešetari  te uskladili  sa novim Zakonskim odredbama, a u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša nabavili smo zelene otoke te će uskoro biti stvoreni uvjeti da budemo što odgovorniji prema okolišu kroz niz projekata zbrinjavanja otpada po našim domaćinstvima, te potpori Fonda od 200 tisuća kuna.

 

Hvala svima koji su sudjelovali u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na području sanacije, što su uvelike pomogli brzim rješavanjima ovoga projekata.

 

Unatoč kriznom vremenu općina Rešetari ide naprijed. Pripremno  u ovome trenutku nekoliko  iznimno vrijednih projekata komunalne i društvene infrastrukture naše općine za mjere Ruralnog razvoja- 7.1.-7.2. koje bi se trebale financirati iz sredstava EU.

Lice i izgled ne samo Rešetara, već svih ostalih sedam naselja, značajno se uljepšalo i promijenilo, ali duh ponosnog slavonskog mjesta ostao je isti. Jer identitet općine Rešetari je zapravo identitet njenih mjesta. Zato puno smo ulagali u čistoću naselja, groblja i javnih površina kroza rad komunalnog pogona, kao i javnih radova, te rada za opće dobro svih naših mještana.

 

Naglasit ću prije svega završetak staza na groblju u Rešetarima, uređenje mjesnog doma u Zapolju, nabava opreme za mjesne domove, izradu dokumentacije za legalizaciju općinskih objekata, privođenje završetka izmjere katastra nekretnina za k. o. Rešetari, formiranje drugog tima obiteljske medicine dr. Tadića u Rešetarima, rad na sanaciji otklanjanja šteta od elementarnih nepogoda (poplava i klizišta), uređenje poljskih putova i održavanje nerazvrstanih cesta, izradu niza drugih projekata, od Plana zaštite od požara, procjena općinske imovine pa sve do provedbe nekoliko državnih revizija. Postigli smo mnogo, a ovih dana uveli smo i rad komunalnog redara kroz zaposlenje u Općini Rešetari, a koji bi trebao raditi za još 3 jedinice lokalne samouprave.

 

Posebno sam ponosan na pomoć mještana u pomoći poplavljenim područjima Posavine gdje su sa nama sudjelovale prijateljske općine Kanfanar  i Vinodol.

 

Ugrožena je bila proizvodnja hrane u prošloj godini, a kiše i poplave uzele su  danak i u našoj općini. U takvim uvjetima nažalost, često dnevnim problemima dajemo prednost pred svim dugoročnim planovima. Možda su nas više nego ikad ranije upravo ovi problemi podsjetili na to koliko je važno da radimo zajedno i da svoje međusobne nesuglasice nastojimo rješavati suradnjom. I u ovom svečanom trenutku neka nam je na prvom mjestu zajedničko nastojanje da poboljšamo život svakog našeg sugrađanina.

 

Ravnomjerno potičemo i razvijamo različite segmente društvenog života kroz rad s udrugama, što čini našu općinu istinski uspješnom općinom koji u centar interesa stavlja čovjeka.

 

Zahvaljujem se svim našim  javnim ustanovama i ravnateljima dječjeg vrtića i osnovnih škola, kao i doktorima na zdravstvenoj zaštiti kao i magistri Zubović na suradnji.

 

Hvala svim gospodarstvenicima, obrtnicima, OPG-ima kao i svakom pojedincu na doprinosu u razvoju općine Rešetari.

 

Zahvale i svim djelatnicima općinske uprave i investitorima s kojima sam odlično surađivao. Posebno hvala svim vijećnicima kao i mjesnim odborima.

 

Veliko hvala našim župama i župnicima, velečasnom Luki i pateru Josipu, kao i bivšem župniku u Zapolju pateru Čedomilu Vešligaju. Budimo i dalje primjer suživota i tolerancije, jer svi ste vi dio napretka i graditelji bolje zajednice naše općine.

Želio bih zahvaliti županu i županiji na svakoj potpori u radu, te se preporučamo i dalje na još bolju povezanost sa ciljem  realizacije što više zajedničkih projekata.

 

Poštovani Ministre, veliko hvala za sve što činite za ovaj svoj i naš kraj i želimo vam puno uspjeha u radu te uvijek mislite na nas.

 

Nemojmo zaboraviti reći hvala i svima vama na posebnom doprinosu u razvoju općine, koje svake godine nagrađujemo i odajemo priznanja da tako i dalje nastavite, a današnje priznanje neka nam bude podstrek  za daljnji rad.

 

Drage sugrađanke i sugrađani, dragi gosti, prijatelji, neka nas proslava Dana Općine Rešetari ohrabri i potakne na nove napore i  ojačano  zajedništvo,  već sutra pred nama su novi izazovi koje samo zajedno možemo prevladati.

 

SRETAN VAM DAN OPĆINE!

 

Related Post

BICIKLIJADA U REŠETARIMA

Autor - 18/05/2013 0
REŠETARI, 18. svibanj 2013. – Općina Rešetari, Osnovna škola „Ante Starčević“, Dječji vrtić „Čarobni svijet“ i Društvo „Naša djeca“ Rešetari…