DAN OPĆINE VRBJE

1827 0

U potpunosti smo opravdali postojanje Općine Vrbje i nema mjesta kalkulacijama oko preustroja. Mi tu živimo, možemo prepoznati probleme našeg kraja i na najbolji način se brinuti o potrebama stanovništva u granicama naših ovlasti

– kazao je načelnik Igor Jurišić.

 

VRBJE, 16. kolovoza 2012. – Svečano je danas bilo u Vrbju gdje se uz Dan općine slavio i blagdan Sv. Roka. Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima odana je počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, održana je sveta misu na otvorenom u središtu Vrbja koju je predvodio pater JOSAPHAT NGIMONYI, župnik iz Tanzanije na službi u župi Sibinj.

 

Svečana sjednica općinskog Vijeća održana je pod predsjedanjem Antuna Strinavića, a uz obaveznog pečenog vola održana je i tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija „Rokovo u Vrbju“.

Svečana sjednica Općinskog Vijeća bila je prigoda da općinski načelnik Igor Jurišić izvijesti o aktivnostima u proteklih godinu dana.

-Iako Općina Vrbje ne raspolaže značajnim proračunskim sredstvima to nas nije spriječilo da većim dijelom realiziramo naše planove. Mogu reći da su polučeni rezultati više nego dobri , da smo zadovoljni unatoč teškim gospodarskim vremenima zahvaljujući prije svega pojedinim institucijama koje su prepoznale naše projekte i financijski ih podržavaju.

 

Smatram da smo u potpunosti opravdali postojanje Općine Vrbje u našim sadašnjim granicama i da nema mjesta kalkulacijama oko preustroja s obzirom da mi tu živimo, možemo prepoznati problematiku našeg kraja i na najbolji način se brinuti oko potreba lokalnog stanovništva u granicama naših ovlasti – kazao je načelnik Igor Jurišić.

 

Govoreći o poslovima u oblasti komunalne infrastrukture načelnik Igor Jurišić istaknuo je uspješnu izgradnju vodovodne mreže, modernizaciju cesta i uvođenje ekološke rasvjete.

 

-Realizacija projekta vodoopskrbe je velik korak za općinu Vrbje, posebno za posavski dio općine koji ima velikih poteškoća u opskrbi pitkom vodom, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci kada bunari presušuju. Nakon postavljanja cjevovoda Orubica-Dolina, a da b i riješili pitanje vodoopskrbe na cijelom području općine, započeli smo s projektiranjem vodovoda za naselja Mačkovac, Savski Bor i Visoku Gredu. Izabrana je tvrtka Arka 96 sa kojom je ugovorena izrada idejnog, glavnog i izvedbenog projekta. Očekujemo potvrdu glavnog projekta, odnosno građevinsku dozvolu. Troškove projektiranja sufinanciraju sa 90 posto Hrvatske vode, a Općina Vrbje sa 10 posto. Izgradnjom tog dijela vodovoda riješit ćemo pitanje vodoopskrbe na području cijele općine i zato će taj projekt biti najvažniji projekt u slijedećem razdoblju.

Nakon modernizacije županijske ceste Ljupina-Sičice za asfaltirati je ostala cesta Mačkovac-Dolina za koju je Župamni9jska uprava za ceste raspisala natječaj za izradu projektne dokumentacije. Načelnik je istaknuo i dobru suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i projekte sanacije deponije i modernizacije javne rasvjete. Govorio je o nastavku obnove domova i istaknuo obnovljen dom u Dolini i radove koji se trenutno obavljaju na obnovi doma u Bodovaljcima i naveo radove na uređenju poljskih putova u katastarskim općinama Bodovaljci, Mačkovac i Dolina.

 

-O projektu ambulante u Vrbju se puno govorilo. Moram se unaprijed zahvaliti Brodsko-posavskoj županiji i njenom vodstvu jer su prepoznali našu potrebu. Imamo potpisan sporazum o sufinanciranju projekta ambulante i općina je provela postupak javne nabave i odabrala izvođača radova. Općina se uspješno uključila u projekt javnih radova i provodimo program održavanja javnih površina i socijalni program pomoći starim i nemoćnim osobama.

 

Sufinanciramo prijevoz učenika i rad tzv. male škole, te registraciju traktora, a posebna priča je isplata naknada za svako novorođeno dijete. Želja nam je smanjiti negativan trend smanjivanja broja stanovništva naše općine. Općina pomaže i rad svih udruga i društava na području općine – kazao je uz ostalo u izvješću o radi načelnik Igor Jurišić.

Zahvalio se na suradnji članovima Općinskog vijeća i njegovom predsjedniku Antunu Strinaviću, svom zamjeniku Mladenu Konjeviću, Brdsko-posavskoj županiji, županu i njegovim zamjenicima Ministarstvu regionalnog razvoja i Ministarstvu turizma, Hrvatskim vodama i Fondu za zaštitu okoliša. Posebno se zahvalio svim mještanima općine koji su, kako je naglasio, svojim radom i zalaganjem doprinijeli razvoju, a još više uspostavi dobrih međuljudskih odnosa i atmosfere optimizma.

 

-Na onome što se radilo u općini Vrbje u proteklih godinu dana mogu samo čestitati vijećnicima i općinskom vodstvu, članovima mjesnih odbora i udruga. Vidimo da se ovdje puno radi i da je puno projekata pokrenuto u cilju da se zadrže mladi i stvore bolji uvjeti za život i rad. Brodsko-posavska županija niz projekta sufinancira, a dogovorili smo se i da sufinanciramo obnovu crkve u Vrbju. Želja nam je da stvorimo kvalitetne uvjete za život da se imate gdje okupljat, da imate zdravstvenu zaštitu, da se možete baviti poljoprivredom i dugim granama privrede – kazao je zamjenik župana Davor vlaović.

Related Post

ROKOVO U VRBJU

Autor - 17/08/2016 0
VRBJE, 17. kolovoza 2016. – Tradicionalno uz Dan općine Vrbje mještani Vrbja slave i svog zaštitnika sv. Roka. Svetkovina je…