Upoznajmo Ivanku i Melitu, korisnice na projektu „Zajedno za žene“

568 0

VRBJE, 26. siječnja 2021. – Općina Vrbje u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Područnim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Slavonskom Brodu provodi projekt „Zajedno za žene“.
U prvom mjesecu nove godine upoznajemo još dvije korisnice na projektu, Ivanku Mikanović iz Vrbja i Melitu Kraljić iz Sičica.
Ivanka je po zanimanju kućanica i prije rada na projektu bila je jako dugo nezaposlena. Povremeno je odlazila na sezonski rad u inozemstvo. Smatra kako je razlog njezine nezaposlenosti činjenica da je starija osoba i na tržištu rada nema mnogo poslova na koje bi se mogla prijaviti. Posao na projektu jako ju je razveselio, a na pitanje što joj se najviše sviđa navodi reakciju krajnjih korisnika koji joj se uvijek razvesele kad im dođe. Primijetila je kako krajnji korisnici koje posjećuje, osim pomoći u kućanskim poslovima, najviše cijene to što uvijek imaju s kim popričati. Ivanka je sretna da ih može razveseliti.
Osim posla na projektu, Ivanka se u slobodno vrijeme bavi ručnim radom u kojem uživa. Kao najveću korist ovog i sličnih projekata Ivanka vidi u povećanju kvalitete života starijih osoba, ali i osiguravanju egzistencije zaposlenih na projektu. Ističe kako bi jako voljela nastaviti raditi na ovakvim projektima.

Melita Kraljić po zanimanju je kuharica, a u Sičice je došla iz Vinkovaca. Melita ima 15 godina radnog iskustva, pretežito u ugostiteljstvu,ali i u radu na projektima. Navodi kako je radila na 2 Zaželi projekta. Melita je također završila i tečaj za njegovateljicu. Prije nego se zaposlila na ovom projektu bila je nezaposlena 6 mjeseci. Zadnji posao bio joj je onaj u staračkom domu.
Iz svega navedenog da se zaključiti kako Melita voli rad s ljudima, a posebno zadovoljstvo predstavlja joj briga o starijima, kako sama navodi. Osim što im pomaže u svakodnevnim poslovima, krajnji korisnici na projektu za koje brine Melita, ujedno su i njezini prijatelji s kojima se i privatno druži. To i nije tako neobično kad se u obzir uzme da se većina mještana iz malog mjesta poput Sičica međusobno poznaje i druži. Melita je tako spojila ugodno s korisnim, pa im rado pomogne donijeti drva, pomoći naložiti peć, otići po lijekove kad oni ne mogu i slično.
Na pitanje kako provodi slobodno vrijeme, Melita odgovara kako ga baš nema previše, a ono što ima posveti djetetu koje pohađa 5. razred osnovne škole. Melita kao najveću korist od projekta također vidi u sprječavanju socijalne isključenosti starijih osoba i poput Ivanke, i ona bi voljela nastaviti raditi na sličnim projektima.
Projekt „Zajedno za žene“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 928.650,00 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.

Related Post

“Pozitiva” s umirovljenicima

Autor - 11/11/2017 0
Autor Ivanka Herceg NOVA GRADIŠKA – Novogradiška Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „POZITIVA“ 10. je studenoga,…