DAN OSNOVNE ŠKOLE “MATIJA GUBEC” – Obnovljena škola za 21. stoljeće

1221 0

CERNIK, 7. svibnja 2010. – U školskoj spomenici ostati će zabilježeno da je 7. svibnja 2010. godine iznimno svečano bilo na obilježavanju Dana osnovne škole „Matija Gubec“. Okupilo se županijsko i općinsko čelništvo, bivši učenici i umirovljeni djelatnici škole, prijatelji škole iz Primoštena i Usorena, učenici i djelatnici škole, te brojni djelatnici u prosvjeti i

 drugi uzvanici da nazoče otvorenju obnovljene škole i promociji monografije 250 godina školstva u Cerniku.

 – U ime učenika, djelatnika i svih žitelja općine zahvaljujemo Brodsko-posavskoj županiji na ovom daru i stvaranju odličnih uvjeta rada za svekoliki i svestrani razvoj naše djece. Pozdravljam sve vas uvažene goste što ste došli podijeliti s nama našu radost i uveličati ova događanja – kazao je ravnatelj Mato Ordanić.

 Otvorena obnovljena škola

 – Školu su otvorili župan Danijel Marušić i zamjenica župana Ružica Vidaković, a blagoslovio pater Anto Perković, gvardijan cerničkog Samostana, istaknuvši da se početak školstva u Cerniku dogodio prije 250 godina upravo u Samostanu. – Ovo je pravi veliki rođendan jer je ova škola prekrasno obnovljena. Županija je uložila oko 5 milijuna kuna u rekonstrukciju. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da se ona obnovi, a nastavnicima i učenicima da u njoj provedu što ljepše radne i učeničke dane- kazao je župan Danijel Marušić.  

– Drago mi je što sam danas na ovoj svečanosti iz razloga što je Županija osnivač 25 osnovnih škola, a jedna od njih je OŠ Cernik. Iz decentaliziranih sredstava smo prije dvije godine odredili u prioritetima sredstva za ovu školu i izdvojili 5,2 milijuna kuna. Puno nam je pomoglo Ministarstvo mora prometa i veza koje je uložilo 10.5 milijuna kuna za dvoranu, tako da je to sada jedan prekrasan kompleks sa školom koja ima 19 odjela i 397 učenika. Naravno da vodimo računa i o pet područnih škola. Ovo nije jedina investicija u Županiji, jer kao osnivač moramo voditi računa o ravnomjernom razvoju. Prije mjesec i pol dana smo potpisali sporazum u Lužanima. Vrijednost radova dogradnje škole je 2 milijuna kuna, u tijeku je završetak natječaja za dogradnju i rekonstrukciju škole u Garčinu u iznosu od 7 milijuna kuna. Privodi se kraju izrada projektne dokumentacije za izgradnju nove Gimnazije koju financira Ministarstvo iz sredstava svjetske banke u iznosu od 16 milijuna kuna. Vodimo računa da učenici imaju uvjete primjerene 21. stoljeću – kazala je Ružica Vidaković, zamjenica župana. 

Škole i lokalna zajednica

 – Obnovljena zgrada škole, novoizgrađena dvorana i školsko sportsko igralište s rasvjetom sada su jedna zaokružena cjelina s uređenim okolištem. Puno to znači za školu i djecu, koaj sada nastravu pohađaju u jednoj smjeni. Prije smo rekonstrirali škole u Opatovcu i Banićevcu, gdje smo za djecu napravili konforan prostor, a drugi dio stare škole smo adaptirali i dali na korištenje mještanima, tkoji djeci služi kao sportska dvorana, a mjestu za održćavanje skupova, zabava i slično, što odlično funkcionira. Trenutno smo raspisali natječaj za obnovu škole u Podvrškom i vejrujem da ćemo do kraja ove ili iduće godine kompletno završiti radove i ona će na isti način u jednom dijelu biti za školu i djecu, a u drugom za mještane – zadovoljno je izjavio općinski načelnik Nokola Jugović.  

Prigodan program u prepunoj športskoj dvorani za brojne goste izveli su učenici škole. Scenskim prikazima evocirali su sjećanja na razvoj školstva u Cerniku. 

 

 

Related Post

OPĆINA CERNIK

Autor - 16/10/2016 0
CERNIK, 14. listopada 2016. – Razloga za zadovoljstvo imaju svi stanovnici Općine Cernik. Kako kaže općinski načelnik Nikola Jugović, napokon…