„DANI CERNIČKOG PORTUGIZCA“: Uz dobru zabavu kršteno prvo ovogodišnje mlado vino

3130 0

CERNIK, 20. listopada 2019. – Kao nikada prije, cernička Udruga vinogradara i voćara, uz potporu Općine Cernik i suorganizatora, okupila je u Kulmerovom dvorcu na tradicionalnoj manifestaciji „Dani cerničkog portugizca“, brojne zaljubljenike u stare sorte voća, ljubitelje portugizca i drugih kvalitetnih vina cerničkih vinogradara, domaćih delicija i dobre zabave.
Sadržajno, nikad bogatija ova je manifestacija, u svom poslijepodnevnom, večernjem i noćnom dijelu, napunila je mladim i starijim posjetiteljima podrum, atrij i dvorište Kulmerovog dvorca. Bilo je dobre zabave za svačiji ukus, isto kao i gastronomske ponude i nezaobilaznih cerničkih ćupteta, dobrih vina i kraft piva. Dobrom ozračju doprinijela je i glazba za svačiji ukus na pozornici ispred Kulmerovog dvorca i u njegovom podrumu.
U poslijepodnevnim satima moglo se uživati, posebno najmlađi, u viteškom programu „Vitezova zelingradskih“. Posjetiteljima su dočarali vrijeme hrvatske srednjevjekovne povijesti u viteškom taboru i viteškom opremom sa katapultom i topom.Ovom doživljaju doprinijeli su članovi Lovačke udruge „Srnjak“ koji su pekli divlju svinju na ražnju, ali i pripremali pljeskavice od divljači i lovački čobanac što su posjetitelji u slast pojeli nakon i dobro zalili portugizcem kojega zovu i dosadnim vinom zato što ima manji sadržaj alkohola, pa ga se može malo više popiti.
Središnji događaj i ove godine bilo je krštenje mladog vina koje je obavio Vlado Bauer, vinski kardinal iz Požege. Kuma je ove godine bila Marija Milašin, djelatnica Poljoprivredno savjetodavne službe i predsjednica Udruge vinogradara i voćara općine Oriovac.
Razloga za zadovoljstvo imao je jučer predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik Zvonko Živković, jer su svi, od izlagača i drugih sudionika i posjetitelja bili više nego zadovoljni. Zadovoljan je i općinski načelnik Vitomir Žakić, jer su „Dani cerničkog portugizca“ postali poznata edukativno izložbena, gastronomska i turistička manifestacija, koju će, kako naglašava, naredne godine trebati sadržajno unaprijediti kako bi se stvorio turistički brend zbog kojeg će se dolaziti u Cernik.

Related Post