DOĐITE U CERNIK! Otvoreni Dani cerničkog portugisca i izložba plodova starih sorta voća

1886 0

Autor Franjo Samardžić
CERNIK, 19. listopada 2019. – Kulmerov dvorac u Cerniku mjesto je danas hvalevrijednog događanja. Izložbom plodova starih sorta voća i prerađevina, šarenilom boja i mirisima, brojni izlagači, zaljubljenici u stare sorte voća, povrća o šumskih voćkarica svojim su štandovima uljepšali atrij dvorca i lijep i sunčan jesenski dan.
Tradicionalna je to jesenska manifestacija Udruge vinogradara i voćara Cernik koju je organizirala u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Brodsko-posavskom županijom, LAG-om Zapadna Slavonija, OPG-om Hudolin i Udrugom „Živa zemlja“. Kako kaže predsjednik Zvonko Živković, to je nastavak vrlo uspješne razmjene plemki starih sorti voća i šumskih voćkarica i sjemenja povrća „Sačuvajmo stare sorte 2019.“ održane u ožujku ove godine.
Organizatori su dobili pohvale već na otvaranju ove jedinstvene manifestacije, ponajprije Udruga vinogradara i voćara Cernik. Otvarajući Dane cerničkog portugisca općinski načelnik Vitomir Žakić i saborski zastupnik Davor Vlaović nisu štedjeli na pohvalama svima koji su sudjelovali u organizaciji, ali i izlagačima, zaljubljenicima u stare sorte, u svojim voćnjacima i vrtovima njeguju i čuvaju stoljetne tradicije. Zahvaljujući njima, ne samo da su sačuvane stare sorte, već je i sve više voćnjaka starih sorta jabuka i krušaka.
Treba danas doći u Cernik i Kulmerovg dvorac je ova manifestacija ove godine obogaćena brojnim gastronomskim i zabavnim sadržajima. Održat će se tradicionalna ceremonijada krštenja mošta. Uz portugizac i druga vina cerničkih vinara, moći će se popiti kvalitetna kraft piva hrvatskim malih pivara, peći će se divlja svinja i moći uživati u cerničkim ćuptetima i pečenom kestenju. Za dobru zabavu večeras će se pobrinuti Tamburaški sastav „Čardaš“ Barb & The June, Barbara Dautović-Španović i band, te Teddy Lion Band iz Poreča.

Related Post

MODES: MODERNA DEMOKRATSKA SNAGA

Autor - 07/01/2017 0
Nevjerojatno je da poslanik premijera Republike Srbije dođe usred Zagreba i Božićnu čestitku pravoslavnim vjernicima začini najavom rata Hrvatskoj riječima…