Novogradiška Gimnazija slavi 100. rođendan

1272 0

Autorica Ivanka Herceg,  Foto MOCA NG buntovnici

NOVA GRADIŠKA – Novogradiška Gimnazija slavi 100. rođendan. Osnovana je 31. siječnja 1919. Godine i bila je i jest ne samo odgojno obrazovna ustanova nego i svojevrsno kulturno središte i rasadnik intelektualaca, znanstvenika, književnika, profesora, liječnika,……

A ovu vrijednu visoku obljetnicu obilježavaju bogatim sadržajima koji su počeli 30. siječnja radionicama za učenike i roditelje. Radionice su otvorenoga tipa i posjetili su ih, kako nam je rekla ravnateljica prof. Ljiljana Ptačnik,  učenici osmih razreda od Okučana do Nove Kapele.

Predstavljen je školski list „ZVONO“ s kojim su sudjelujući na mnogim državnim natjecanjima i smotrama osvajali redovito prva mjesta.Već neko vrijeme izlazi u elektronskom obliku, a dizajn potpisuje Mario Mrnjec koji je nešto više govorio upravo o ovom obliku školskoga lista. Predstavila ga je prof. Silvija Nikiforov, voditeljica novinarske sekcije, podsjetivši kako je prvi broj izašao 1995. godine, a za ovu prigodu stotoga rođendana od osnutka Gimnazije tiskan je također u pisanom obliku i obuhvatio je, kako je istaknula neke tekstove kojima su željeli ukratko podsjetiti na prošlost, sadašnjost, ali i ukazati na budućnot Gimnazije Nova Gradiška. Glavna urednica „ZVONA“ je učenica Leonora Barišić, a novinarski tim čine i Matea Orešković, Petar Smolić, Marko Šupica, Ivana Adžaga, Kristina Čalušić, Paula Hace i Martina Rakitić. I doista rade sjajan posao, a „upustili“ su se i u još jednu zanimljivu novinarsku priču, a to je projekt „Školski radio“ u suradnji s Građanskom inicijativom NG-Buntovnici, nakladnikom web portala ng.buntovnici.hr i UNITAS WebRadija. Do sada su pripremili i realizirali dvije radijske emisije, jedna je vezana uz prepoznavanje lažnih vijesti, a druga upravo za 100 godina njihove Gimnazije. Emisije će, kao i tekstovi koje će novinari ove škole pripremiti biti objavljeni i na spomenutom web portalu kao i internet radiju. Projekt „Školski radio“ predstavili su Ivanka Herceg i Momir Divjak, a emitirani su i dijelovi obje emisije.

Predstavljena je i knjiga naslovljena „Mala knjiga kratkih priča“, svojevrsna antologija kratkih priča, književnih uradaka učenika Gimnazije i presjek je, prema ravnateljičinim riječima, svih najboljih literarnih ostvarenja od davnih 70-tih godina kada je srednjoškolac bio i naš Miro Gavran, čijim pričama i počinje ova knjiga u kojoj je na 70 stranica ukoričeno 70 priča.

U Gradskoj vijećnici točno u podne predstavljena je digitalna monografija Gimnazije. –Govorimo o gotovo umjetničkom ostvarenju, kojoj je grafički urednik Mario Mrnjec, a urednici i autori tekstova profesori Goran Šarić, Ivana Koški i Sandra Hruban. Objavljena je na mrežnim stranicama naše škole, a ono što je u njoj više se ne može promijeniti, ali će se moći nadopunjavati, tako da će ta monografija, kako vrijeme odmiče, samo rasti- istaknula nam je prof. Ptačnik.

Predstavljen  je potom i promotivni film o Gimnaziji Nova Gradiška autora Alena Kocića, a film je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Nova Gradiška i ovom prigodom ravnateljica je zahvalila na tomu i direktorici Dinki Matijević. – Alen Kocić uspio je povezati ono što je nama nit vodilja naše obljetnice, a to je prošlo, sadašnje i buduće vrijeme. Naši profesori umirovljenici, koji su bili legende škole, govore o njoj iz perspektive kakva je nekada bila, a učenici kakva je škola danas i kakvu školu žele- naglasila je, među ostalim prof. Ljiljana Ptačnik.

 

Sadržaji obilježavanja 100.obljetnice Gimnazije nastavljaju se 31.siječnja

Svečana sjednica Nastavničkoga vijeća počet će u 10 sati i 30 minuta. – Ona je otvorenoga tipa i ugostit ćemo župana Danijela Marušića, dožupana za društvene djelatnosti Damira Mirkovića, gradonačelnika Vinka Grgića i njegove zamjenike Ivanu Trupina i Borislava  Vidošića , načelnike svih deset općina iz kojih se djeca upisuju u Gimnaziju, ravnatelje osnovnih i srednjih škola, ravnatelje gradskih institucija i ustanova, a posebni gosti bit će dvoje pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, voditeljica kurikularne reforme „Škola za život“, a Gimnazija jest u ovom  projektu te Vlado Prskalo. Poslije riječi dobrodošlice i upoznavanja sa životom i djelovanjem Gimnazije profesori i njihovi gosti posjetit će i nekoliko izložaba koje su pripremljene za ovu prigodu, a autori su naši profesori i učenici. U suterenu je postavljena foto izložba. Autori su naši učenici u suradnji s Foto klubom „F4“ Nova Gradiška čiji članovi su održavali edukativne foto radionice u našoj školi. U prizemlju je postavljena velika interaktivna povijesna izložba kojoj su autori profesori Ivana Koški, Goran Šarić. Počinjemo u holu, a završavamo u praktikumu fizike gdje su izloženi stari instrumenti  još od prvih dana škole do onoga što imamo danas. Njezini su autori profesori Goran Ruškan i Zlatko Matijašević.

Na katu su dvije izložbe: „Djeca Gimnazije“. Jedna je posvećena likovnoj i kiparskoj umjetnosti od Ferdinanda Kulmera , Ivana Domca, Željka Subića pa do Ivane Škvorčević, Cindrića, Jelančića, Župančića . U drugom dijelu izložba je posvećena književnicima od Ive Štivičića, Tita Bilopavlovića do Mire Gavrana. Izložbe su nastale u suradnji s Gradskim muzejom Nova Gradiška u kojemu je radionice za naše nadarene učenike organizrao Miroslav Pišonić, voditelj Galerije i konceptualni umjetnik.Autori  postava izložbe su prof. Ana Ramšak i spomenuti Miroslav Pišonić. Autorica izložbe o Miri Gavranu je prof. Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta „Relković“, a nastala je u povodu „4. Leta s Gavranom“. Uslijedit će otvorenje geološke zbirke; autor postava je prof. Branimir Kramberger, kao i otvorenje multumedijske učionice stranih jezika u čijem opremanju modernom tehnologijom je sudjelovalo naših deset općina i ovom se prigodom zahvaljujem na velikodušnosti svim načelnicima.

U Domu kulture uslijedit će od 12 sati svečana priredba u maniri mjuzikla, a pripremili su je i sudjeluju naši učenici i profesori pričajući jednu priču iz prošlosti za budućnost- naglasila je, među ostalim, ravnateljica Gimnazije.

Sportski i debatni turnir, koncert zborova – 1.veljače

Sadržaji obilježavanja 100. Godina Gimnazije trećega dana će početi od 10 sati sportskim turnirom u Društvenom domu, a otvorit će ga revijalnom utakmicom učenici i profesori. Bit će nastavljen odbojkaškim utakmicama triju gradskih srednjih škola.

U prostoru Gimnazije u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom održat će se od 9 i 30 debatni turnir  s ukupno 110 gostiju i 16 ekipa iz cijele Hrvatske. Završit će u 17 sati kada u Domu kulture počinje koncert zborova. Nastupit će zbor glazbenog odjela OŠ „Mato Lovrak“,NG, OŠ Ljudevita Gaja,NG, zbor Gimnazije NG, zbor Gimnazije „Matija Mesić“ Slavonski Brod, potom zbor Srednje glazbene škole SB, VII.Gimnazije iz Zagreba.

Ovim koncertom i završava obilježavanje 100. rođendana Gimnazije.

-Našu „staru damu“ nakon svega ovoga prepuštamo nekim budućim obljetnicama, a svim profesorima, umirovljenima, sadašnjima, kao i učenicima te svima onima koji vole ovu školu iskreno- SRETAN NAM ROĐENDAN- poručila je prof. Ljiljana Ptačnik.

Related Post

Učenici, pčele i policija

Autor - 28/09/2017 0
Tijekom mjeseca listopada u 5. razredima osnovnih škola na području Policijske postaje Vrpolje provest će se projekt pod nazivom “Prevencijom…