Nakon dvogodišnje stanke održana sjednica Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti grada Nova Gradiška

883 0

Autorica: Ivanka Herceg, Foto MOCA NG buntovnici

Dogodila se stanka mimo volje struke, ali kao dokazani stručnjaci u prevenciji ovisnosti nastavili smo raditi u svojim ustanovama i provodili aktivnosti  u kontinuitetu – istaknula je na početku sjednice magistra Lukačević

NOVA GRADIŠKA  – Koordinacijsko tijelo za prevenciju  ovisnosti grada Nova Gradiška donijelo Plan rada za ovu godinu. Učinili su to članovi ovoga Tijela na svojoj 30-oj radnoj sjednici 30. siječnja održanoj u maloj gradskoj vijećnici  pod predsjedanjem magistre Ljiljane Lukačević.

Zadnja sjednica Koordinacijskog tijela, prije dvogodišnje stanke, održana je 11. Svibnja 2016. Godine.

-Dogodila se stanka mimo volje struke, ali kao dokazani stručnjaci u prevenciji ovisnosti nastavili smo raditi u svojim ustanovama i provodili aktivnosti  u kontinuitetu- istaknula je na početku sjednice magistra Lukačević.

S obzirom na činjenicu da je Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti grada NG kroz 10-o godišnji rad prepoznato i na državnoj razini, a problemi s različitim i novim oblicima ovisnosti su i dalje prisutni, činjenica je da je daljnje djelovanje tima stručnjaka kroz mrežu partnerstva itekako potrebno i osobama koje taj problem imaju, ali i njihovim roditeljima, a posebno je važna prevencija kojom se upućuje i poruka da je zapravo „IN“ biti zdrav i izabrati slobodu od svakog oblika ovisnosti.

U cijeloj ovoj iznimno važnoj priči  mediji imaju istu takvu ulogu pa su i oni na neki način postali partneri u programima Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti.

Na ovoj sjednici magistra Lukačević podsjetila je ukratko na aktivnosti koje su tijekom spomenutih 10. Godina realizirane i predložila Plan rada, kao i mrežu partnera u njegovoj provedbi za 2019. Godinu.

Tako će, kako je i jednoglasno usvojeno, lokalnu mrežu partnera činiti struka, razne ustanove u kojima se provodi prevencija, Odsjek za društvene djelatnosti grada,  Opća bolnica NG, Zavod za javno zdravstvo, Dom zdravlja, Centar za socijalnu skrb, Policijska postaja NG,Gradsko društvo Crvenog križa,gradske osnovne i srednje škole koje u kontinuitetu provode i vlastite programe prevencije.

Predloženi Plan rada za 2019. Godinu ima temelj u važećim Nacionalnim dokumentima koji se tiču prevencije i liječenja ovisnosti:Nacionalnoj strategiji zlouporabe droga u RH  i Nacionalnom akcijskom planu i poštuje odredbe Nacionalnog programa prevencije za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu i djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi.

A kako je magistra Lukačević već četiri mandata, a i sada je od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana  koordinatorom za provedbu programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu u BPŽ, bit će i poveznica sa županijom i Ministarstvom.

Kada ima volje ima i načina!

Opći cilj za 2019. je univerzalna prevencija svih vrsta ovisnosti- alkohol, droga, pušenje, kockanje, klađenje,…interet, društvene mreže.

Specifičnosti: pratiti koji su problemi i potrebe, svatko na razini ustanova u kojima radi i iznijeti na sjedicama ono što vidi u svojoj svakodnevnoj praksi; prema konkretnim detektiranim problemima na Koordinacijskom tijelu kreirati konkretne mjere; promicati zdravlje i afirmirati aktivno korištenja slobodnog vremena; senzibiliziranje javnosti za prevenciju, a naša sredina to jest zahvaljujući upravo djelovanju ovog Tijela, ali i organizacijama civilnog društva i medijima koji su ovaj problem, ali i programe prevencije približili  javnosti koja je na neki način također postala partner u provedbi.

Svakako naći sredstva i puteve da se stručnjaci koji se bave problematikom ovisnosti trajno usavršavaju jer ovisnosti poprimaju stalno neke nove oblike; pratiti dostupne edukacije i kontinuirano na njih slati članove Koordinacijskog tijela; jačanje mreže partnerstva što se očituje i kroz revitalizaciju  Koordinacijskog tijela koje će nastaviti aktivno djelovanje.

Plan rada za 2019. Godinu

Na prijedlog magistre Ljiljane Lukačević, predsjednice Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti grada NG prijedlog je jednoglasno usvojen i podrazumijeva slijedeće:

Obilježiti Svjetski dan zdravlja- 7. Travnja- suradnici: zdravstvene ustanove, osnovne i srednje škole,organizacije civilog društva koje se bave problemom zdravlja,Gradsko društvo Crvenog križa

Obilježiti Svjetski dan nepušenja 31. svibanj– Koordinacijsko tijelo nositelj- suradnici: zdravstvene ustanove, osnovne i srednje škole

Obilježiti Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga 26.lipanj- suradnici i partneri u provedbi: zdravstvene ustanove, Vladin ured za droge ( komunikacija i dalje dobre, na službenim stranicama i do sada program Koordinacijskog tijela), policija, Gradsko društvo Crvenog križa i mediji, upoznavanje na licu mjesta s jednim od oblika liječenja ovisnosti odlaskom na Ivanovac.

Obilježiti Svjetski dan mentalnog zdravlja 10. Listopada: upriličiti predavanjes temom „Prevencija očuvanja mentalnog zdravlja“ uz angažiranje stručnjaka s Odjela psihijatrije Opće bolnice NG

Obilježiti Svjetski dan borbe protiv AIDS-a-1.prosinca.- Zavod za javno zdravstvo- upriličiti predavanje za učenike prvih razreda sve tri gradske srednje škole

Mjesec borbe protiv ovisnosti 15.11.- 15.12. – intenzivne aktivnosti svih partnera Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti grada NG uz posebno razrađene programe- u provedbi svi partneri

Preventivni projekti policije – projekt MAH, Prevencija i alternative- predavanja i upozvanja sa sdržajem i ciljevima projekata učenika uglavnom šestih razreda osnovne škole

Školski preventivni programi – stručnjaci iz Koordinacijskog tijela partneri prema potrebi u provedbi

Program smanjenja štete- Gradsko društvo Crvenog križa, Centar za socijalnu skrb NG; Naš je grad među svega četiri grada u RH koji provode ovaj program

Resocijalizacija liječenih ovisnika- potreba da se o tome više govori kako bi se i na taj način, po završenom lječenju, pomoglo vraćanju u svakodnevni život.

Centar za socijalnu skrb- programi koje oni provode s mladima i roditeljima- suradnici svi iz Koordinacijskog tijela,

Liječenje djece, mladih i odraslih od ovisnosti i kao baza za edukaciju- Opća bolnica Odjel za psihijatriju –suradnik Služba za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti BPŽ Zavoda za javno zdravstvo

Jačanje osjetljivosti i informiranosti i prenošenje znanja javnosti o problemu ovisnosti- mediji suradnici tijekom 2019. U sklopu te aktivnosti predloženo je oformiti tim do 26.lipnja i Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga, koji bi izradio jedan edukativno informativni letak za širu zajednicu.

Dogovorena je i dinamika održavanja sjednica Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti do kraja godine.

Na ovoj 30. Sjednici sudjelovali su: Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada NG, pedagoginje OŠ „Mato Lovrak“ i OŠ Ljudevita Gaja,Slavica Ordanić-Janošević i Helena Kudra; pedagoginja Industrijsko-obrtničke škole Mirela Brlić Trnka, dr. Zorana Marić, specijalist epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo u NG, Vesna Mihić, socijalna radnica u Centru za socijalnu skrb NG, načelnik Policijske postaje NG Marin Marjanović, dr. Roberta Šišić, liječnik obiteljske medicine, kao i novinari.

Related Post

120 godina kapelice u Seocu

Autor - 02/05/2018 0
Autor Višnja Mikić SEOCE -Iako se u Seocu, filijali novokapelačke župe BDM, kroz povijest spominje kapela sv Roka, najprije drvena,…