100 GODINA GIMNAZIJE: Škola zavidne prošlosti s pogledom u budućnost

834 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 31.  siječanj 2019. – Bilo je danas u  novogradiškoj Gimnaziji razloga za slavlje, a isto tako i puno zadovoljstva  kod djelatnika i učenika, kao i kod brojnih gostiju koji su se došli uveličati   hvale vrijednu obljetnicu: 100 godina Gimnazije Nova Gradiška.

    Bilo je i svečano, posebno za  umirovljene i sadašnje djelatnike kojima je pripala čast i zadovoljstvo da  svojim udjelom svjedoče o dijelu povijesti koju je u Novoj Gradiški ispisala  Gimnazija kao ustanova iz koje su u svijet visokog obrazovanja i znanosti, kulture i sporta krenuli  brojni mladi Novogradiščani da bi potom postali ugledni književnici, slikari i glumci, liječnici i arhitekti,  znanstvenici i profesori, glazbenici i sportaši.

 O, može se reći,  burnoj povijesti Gimnazije u različitim  političkim sustavima i državama, te značaju koji je Gimnazija imala  u Novoj Gradiški i novogradiškom kraju, ali koji ima i danas govorila je prof. Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije, na  svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća, a potom i na svečanom okupljanju u Domu kulture.

  Ima se Gimnazija čime pohvaliti, kako kroz proteklih 100 godina, tako i danas. Ukazala je  ravnateljica na napore koji se ulažu da se Gimnazija kao obrazovna ustanova po uvjetima i tehnologijama   koje se koriste u nastavi svrsta među napredne obrazovne ustanove. Među pet je Gimnazija u Hrvatskoj koje su se uključile  u eksperimentalni programu „Škola za život“ čiji je cilj, kao eksperimentalnog programa, provjera primjenjivosti novih kurikuluma i oblika metoda rada te novih nastavnih sredstava.

Prof. Ptačnik  dugo je morala nabrajati  postignute uspjehe, kao i uspjehe učenika na državnim natjecanjima. Ono što treba istaknuti je  uključenost Gimnazije u život lokalne zajednice, kako grada Nova Gradiška tako i susjednih deset općina koji  su se, zajedno s Brodsko-posavskom županijom, kao njenim osnivačem, uključili u stvaranje primjerenijih prostornih uvjete i opremljenost škole.  Treba tu dodati gradske ustanove, tvrtke i pojedince koji se sustavno uključuju u projekte koje Gimnazija organizira i provodi.

   Nisu stoga  izostale ni brojne zahvale svima koji su  u dugoj povijesti, pogotovo u posljednje vrijeme,  tomu doprinosili.

   Iako se  ovih dana  govori o hvalevrijednoj povijesti, Gimnazija Nova Gradiška  usmjerena je u budućnost. Osim ravnateljica o tome su danas govorili  Vlado Prskalo pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, župan Danijel Marušić, gradonačelnik Vinko Grgić i Zlatko Aga općinski načelnik u Rešetarima  koji je govorio u ime općinskih načelnika novogradiškog kraja, prilikom otvaranja učionice stranih jezika koju je opremilo deset općina. Župan je najavio energetsku  obnovu zgrade Gimnazije, a zajedno s gradonačelnikom izgradnju sportske dvorane. O potrebi i mogućnostima unutarnjeg uređenja zgrade govorio je pomoćnik ministrice Vlado Prskalo, kazavši da i za to ima novca.  

  U povodu obilježavanje  obljetnice jučer su, danas, a i sutra  će, biti organizirani popratni sadržaji.

 Slavljeničkom ugođaju  danas su prigodnim programom  u Domu kulture doprinijeli i učenici koji su svojim nastupom  oduševili brojne goste, umirovljene i sadašnje djelatnike Gimnazije  i roditelje.

 

Related Post

UMJESTO JASMINKE ŽUŽIĆ

Autor - 02/06/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 2. lipanj 2015. – Svečanom prisegom Dario Marenić (HSP dr. Ante Starčević) postao je novi član Gradskog vijeća.…