EUROPA – Novca ima samo treba znati napraviti prave programe

1452 0

NOVA GRADIŠKA, 5. svibnja 2010. – Forum za društveni razvoj i kulturu Nova Gradiška zajedno s Upravnim odjelom za razvoj i europske integracije BPŽ i Savjet za EU integracije koji djeluje unutar ptravnog odjela za Europske integracije organizitrao je u povodu obilježavanja Europskog tjedna predavanje vezano za razvojnu strategiju Brodsko-posavske

 županije i korištenje predpsistupnih Fondova EU. Predavanje je održao voditelj upravnog odjela Marijan Štefanac, nažalost pred malim brojem Novogradiščana. Predavanje je imalo za cilj prikazati primjer dobre prakse u našoj Županiji, ali i ukazati na probleme u realizaciji projekata, kao što su nepoznavanje engleskog jezika, nedovoljan inters kod dijela jedinica lokalne samouprave za učenje o ovakvim projektima i nedolazak na radionice. Štefanac je zato govorio o edukaciji korisnika tih sredstava i izradi projekata koje sami organiziramo ili uz pomoć stručnjaka iz različitih ministarstava pa i EU. Edukacija je važna kako bi gospodarstvenici i poljoprivrednici iz jedinica lokalne samouprave i nevladine udruge imale informacija o natječajima i kriterijima. Vrlo je bitno, naglasio je, da ih učimo kako se pišu i kandidiraju projekti, a ako budu odobreni kako se provode i kako se vrši njihov moritoring.

– Treba istaći da smo među vodećim Županijama po iskoristivosti sredstava najviše iz europskih i drugih izvora financiranja. Radi se o 56 projekata u vijednsti od 125.6 milijuna kuna. Uglavnom su to projekti iz predpristupnih fondova FARE, SAPARD i SKARS 2004 te sredstava Svjetske banke namijenjenih područjima od posebne državne skrbi za revitalizaciju, različite gospopdarske i socijalne prograe te razminiranje. Dio projekta je iz Europske investicijske banke. Sve smo programe pomogli napraviti. Na našoj Županiji priptremljeno je 26 IPA projekata u vrijednosti 92 milijuna kuna. Uglavnom su to projekti koji su većim dijelom kandidirani, a manji dio je u pripremi i tak će se kandidirati. U bazi projekata Ministarstva reginalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodaratsva kandidirali smo zajedno s gradovima Slavonskim Brodom i Novom Gradiškom preko 60 projekata za strukturne fondove u vrijednosti od gotovo milijardu eura. Naravno neki su samo još u projektnim idejama, neki su u visokoj fazi gotovosti. Zadovoljni smo s ovim brojem i njihovom vrijednošću – kazao je Marijan Štefanac.  

 Razgovaralo se i o Panonskoj regiji u kojoj ima osam Županija, a Bordsko-posavka je među najaktivnijim, kako po predlaganju projekata, tako i po aktivnosti i suradnji. Kako je naglasio Štefanac, to je rezultiralo i masters planom razvoja turizma naše i Požeško-slavonske županije, ali i i drugim razvojnim dokumentima. Brodsko-posavska županija je imala poseban utjecaj na utvrđivanje prioriteta Panonske regije kod izrade strategije regionalnog razvoja Hrvatske. 

Related Post