DAN POLJA PIVSKOG JEČMA

850 0

NOVA GRADIŠKA, 25. svibanj 2012. – Tradicionalno je danas u Novoj Gradiški organiziran Dan pivskog ječma u Hrvatskoj jer je tu jedina tvornica pivskog slada Slavonija slad kao i tvrtka PP kompleks, kao sestrinska tvrtka

koja organizira i promiče proizvodnju pivskog ječma. Bio je dobar odaziv kooperanata – proizvođača pivskoj ječma i poslovnih partnera kupaca slada, te znanosti koja prati proizvodnju pivskog ječma, njegovo oplemenjivanje i u proizvodnju uvodi nove sorte.

 

– Od velikih nepoznanica u početku vegetacije, kada je bilo mraza i suše, sada možemo reći da se ove godine očekuje solidan prinos i da neće biti velikog podbačaja. Sa našim kooperantima imamo izgrađen čvrst poslovni odnos, zasnovan na izuzetnom povjerenju. To je karakteristika posla Boortmalt grupe u Hrvatskoj i u Francuskoj, ali malo u bilo kojoj drugoj zemlji gdje nema tako čvrstih odnosima povjerenja između proizvođača i kupca pivskog ječma ili neke druge žitarice.

 

Godinama smo osluškivali što proizvođač treba i što želi od nas, na koji način izgrađivat poslovni odnos, i u pogledu kvalitete proizvoda, ali i u pogledu izbalansirane konkurentne cijene koji će proizvođača zadovoljit, a nama omogućit da i dalje ostanemo konkurentni. Mislim da smo to veoma dobro razvili i ne mislim da ćemo tu stati – kaže Vlado Bićanić, direktor Tvornice Slada Slavonija slad.

 

Dani polja pivskog ječma su bili dobra prilika da se sretnu proizvođači i kupci i da još jednom iskažu zadovoljstva postignutim odnosom.

Tvornica slada Slavonija slad već drugu godinu zaredom sa hrvatskih njiva očekuje preko 50 posto pivskog ječma potrebnog za godišnju proizvodnju pivskog slada. Ostatak se još uvijek uvozi. Kako kaže Vlado Bićanić od namjere proširenja kapaciteta i povećanja proizvodnje pivskog slada u Novoj Gradiški nije se odustalo. Globalna kriza planove je te usporila. Hrvatsko tržište drugu godinu za redom lagano raste tri do četiri posto u prosjeku, što je dobar znak, jer druge zemlje u regiji, osim Hrvatske i Češke, ne rastu, stagniraju ili padaju.

 

Tvornica Slada Slavonija slad godišnje proizvede 58.000 tona što je puni kapacitet. Domaća industrija piva snabdijeva se sa preko 90 posto, a oko 40 posto proizvodnje slada izvozi se u sve zemlje u okruženju.

Related Post

Najava prosvjeda

Autor - 08/02/2012 0
U Brodsko-posavskoj županiji seljaci će prosvjedovati u Vrpolju, Rešetarima i Lužanima NOVA GRADIŠKA 8. veljače 2012. – Sutra (četvrtak) u…

Autor - 19/09/2019 0
Tradicionalno, početak jeseni u Požegi obilježit će sajam poljoprivrede i seoskog turizma AgroTour Slavonija. Četvrtu godinu zaredom Poljoprivredna televizija će…

„Slavonska košarica“

Autor - 29/11/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 28. studeni 2011. – Inicijativa i projekt „Slavonska košarica“ brodskog gradonačelnika Mirka Duspare pobudio je interes malih robnih…