Danas je Tijelovo, svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

1606 0

NOVA GRADIŠKA, 20. lipnja 2019. – Danas se slavi Tijelovo, svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Tijelovo je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva i u Hrvatskoj je neradni dan (jednostavno računanje datuma: deveti četvrtak nakon Uskrsa).

Radi se zapravo o sjećanju na posljednju večeru na Veliki četvrtak koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima, ali kako je zbog muke Gospodnje na taj dan crkva zaokupljena drugim obredima, nije se moglo ovo Otajstvo proslaviti onako kako to dolikuje značenju i uzvišenosti ovog Sakramenta.

Na Tijelovo Crkva, njezini vjernici, izlaze na ulicu, u procesiju. Bit će tako danas i u novogradiškim župama Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i Kraljice Svete krunice. U tijelovskoj procesiji pronosimo Sveti sakrament svojim gradom i selom.

U Hrvatskoj, rimokatolički blagdan Tijelova je državni praznik. Dan je posvećen slavljenju Isusove tjelesne prisutnosti u kruhu svete pričesti, u skladu s katoličkom dogmom.

Related Post