DANI CERNIČKOG PORTUGISCA

1790 0

CERNIK, 20. listopada 2013. – U organizaciji Udruge vinogradara i voćara Cernik peti puta u dvorcu Kulmer u Cerniku jučer i danas održani su Dani cerničkog portugisca. Uz cerničku ćuptetijadu,

druga je to cernička tradicionalna manifestacija koja okuplja proizvođače portugisca i promovira ga kao mlado rujno vino koje se nakon berbe prvo pije.

Dani cerničkog portugisca prilika su da članovi udruge prezentiraju svoje proizvode, a posjetitelji uz tamburašku glazbu, ćuptete i specijalitete s roštilja i iz kotlovine kušaju ovogodišnji portugizac, ali i da se, kako ističe predsjednik udruge Zvonko Živković, dobro zabave. Ove godine po prvi puta organizirano je prvo krštenje mošta koje je obavio poznati slavonski vinski kardinal Vlado Bauer, uz asistenciju vinskih biškupa. Kum mladom vinu bio je Branko Sokić.

-Od prvih zapisa o cerničkim vinogradima spominje se portugisac, najčešće u cerničkom originalnom nazivu kao portugizer. Kada smo se organizirali kao udruga uzeli smo si u zadatak da obnovimo cerničku tradiciju uzgoja portugizera. Već nas ima dosta koji sadimo nove nasade portugizera i to od kalema iz naših starih vinograda. Uz Stanka Lazića, koji ima najveći nasad, tu su Branko Sokić, Luka i Marko Zec, Milan Babić, Vitomir Žakić i ja – kaže predsjednik udruge Zvonko Živković.

Svi oni koji su se jučer i danas našli u podrumu dvorca Kulmer mogli su se, zahvaljujući udruzi Vinogradara i voćara Cernik, uistinu lijepo družiti uz pečene kestene i domaće specijalitete, mladi rujni portugisac i tamburaše TS „Ledina“.

Treba zahvaliti i sponzorima koji su podržali ovu manifestaciju, a to su bili Brodsko-posavska županija, Turistička zajednica općine Cernik i LAG zapadna Slavonija, koji je prezentirao programe ruralnog razvoja.

Related Post

DAN OPĆINE CERNIK – foto

Autor - 02/06/2012 0
CERNIK, 2. lipanj 2012. – Središnji događaj obilježavanja Dana općine Cernik jučer je bilo otvaranje Škole u prirodi u Cerničkoj…

29. CERNIČKI KRMNOKOLJ

Autor - 09/11/2013 0
Sastavni dio ove gastronomsko-turističke priredbe je lizanje prstiju poslije kušanja poznatih slavonskih delicija od svinjskog mesa iza kojih dobro pašu…