DAVOR

2133 0

Tijekom središnjeg nedjeljnog euharistijskog slavlja, 11. studenog požeški biskup Antun Škvorčević krstio je u svojoj rodnoj župi Davor Mariju, peto dijete u obitelji Željka i Ljiljane Matošević te Ivana, prvo dijete u obitelji Jakoba i Marije

Gelemanović. Biskup je u pozdravnoj riječi istaknuo kako je usred svakodnevnih loših vijesti, jedna od najljepših vijest o rođenju novog čovjeka u Hrvatskoj te je kazao da je došao u Davor izraziti radost, čestitku i zahvalnost roditeljima Matošević za žrtvu i ljubav koju su očitovali prihvaćanjem petog djeteta. Spomenuo je da je opredjeljenje mladih bračnih drugova za brojnu djecu posebno svjedočanstvo u Godini vjere te je pozvao okupljene vjernike na molitvu da takvih bude više u Davoru i Hrvatskoj.

 

U homiliji biskup je kazao kako se nekome može učiniti da govor današnjih biblijskih čitanja o udovicama nema nikakve veze sa slavljem dviju davoračkih obitelji koje su donijele djecu na krštenje. Protumačio je razliku između religioznosti i vjere te je istaknuo da je veličina žena udovica, kako iz prvog čitanja tako iz evanđelja, u tome što su se odrekle ljudske sigurnosti te je jedna dijeljenjem hrane s prorokom Ilijom a druga ubacivanjem zadnjeg novca u hramsku riznicu posvjedočila da vjeruje Bogu i na njega se posvema oslanja u svom životu. Dodao je da obitelj s petero djece nema nekih ljudskih sigurnosti za svoju budućnost te njihovo opredjeljenje za brojnu djecu mnogi smatraju nerazboritim, ali da su roditelji tim svojim činom posvjedočili svoje vjerničko pouzdanje u Boga. Čestitao je obiteljima što vjeruju Bogu i životu te na taj način postavljaju najčvršće temelje hrvatskoj budućnosti. Potaknuo je nazočne vjernike da s poštovanjem i spremnošću na pomoć susreću obitelji s brojnom djecom.

 

Na svršetku euharistijskog slavlja biskup je zahvalio župniku Goranu Kovačeviću za sve što čini u suradnji s vjernicima na duhovnoj izgradnji župe, te župnom pjevačkom zboru za služenje u liturgijskim slavljima i sudjelovanje na pojedinim biskupijskim događajima. Potom je biskup u župnom domu primio spomenute obitelji, zadržao se u razgovoru, podijelio djeci darove i uručio novčanu pomoć Požeške biskupije. (pozeska-biskupija.com)

Related Post

USUSRET USKRSU

Autor - 21/03/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 21. ožujak 2013. – U srijedu, 20. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je prognaničko naselje Kovačevac kod…