DAVOR KRKLJUŠ, MLADI MANDOLINIST, RODOM IZ NOVOGRADIŠKOG KRAJA

1534 0

ŠTIVICA, 27. ožujka 2014. – Ovaj talentirani 16-godišnjak, rođen je u Novoj Gradiški. Kratko je živio i u Valpovu, a od 7. razreda s obitelji živi u Splitu. Zaljubljen je u mandolinu, ali i u Slavoniju.

 

Davor kaže kako je Nova Gradiška njegov najljepši grad, u koji rado navraća. Rado dolazi i u Štivicu. U ovom lijepom i pitomom selu poljoprivrednika i rezbara, Davor ima djeda i baku. Ukoliko uhvati malo slobodnog vremena, rado ga provede s njima, ali takvog vremena je sve manje. Naime, Davor je nadareni mladi glazbenik, kojemu glazba, mandolina i skladanje ostavljaju sve manje slobodnog vremena.

 

S glazbom se počinje upoznavati u 4. razredu u Valpovu, kada se priključuje tamburaškom orkestru, u kojem svira bisernicu, brač i berdu. Godinu dana kasnije, upisuje glazbenu školu za bisernicu kod prof Dalibora Košutića. U 7. razredu, po dolasku u Split, nastavlja polaziti glazbenu školu, a glavni instrument mu postaje mandolina koju uči kod prof Tonke Juranović Matulić, u osnovnoj glazbenoj školi, a danas svira kod prof Ivane Kenk Kalebić, prve diplomirane mandolinistice u Hrvatskoj, u srednjoj glazbenoj školi.

 

Iako je mlad, iza Davora su mnogi značajni nastupi: u katedrali sv Duje, u crkvi sv Frane, u HNK Split, u Opatiji, gdje mu je pripala 3. nagrada za mandolinski trio, zatim u Muzeju grada Splita, u Dubrovniku, Zagrebu, Samoboru, Makarskoj, a u Imotskom je 2012.g. dobio posebno priznanje za najmlađeg skladatelja mandolinske glazbe i to za svoj preludij i fugu.

 

Trenutno je aktivan u dva mandolinska orkestra: „Anđeli svirači“, koji nastupa pod dirigentskom palicom Tonke Juranović Matulić i u orkestru „Sanctus domnio“, poznatom širom Europe, pod ravnanjem maestra Vladimira Lukasa. Davor svira i u novoosnovanom mandolinskom kvartetu s Ivanom Kenk Kalebić i s dvije studentice milanskog konzervatorija „G. Verdi“ – Stelom Ivanišević i Deom Škorić.

 

Krkljuš je nedavno osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih mandolinista, održanom u Makarskoj. Favorizira baroknu glazbu, pogotovo Johanna Sebastiana Bacha, kako kaže, zbog „intelektualne dubine i umjetničke ljepote takve glazbe“.

 

Kad dođe u Štivicu, rado priča s djedom i bakom o Slavoniji, Novoj Gradiški i ovom selu, u kojemu je rođena i odrasla njegova majka. I ona je, zajedno sa svoje dvije sestre, lijepo pjevala i bila članica štivičkog mlađeg crkvenog zbora, u kojemu je pjevala i solo dionice. I Davorova baka Marica već zna melodiju njegove fuge, a najsretnija je kad je unuk kod njih i kad pjevuši po kući.

 

Želimo mladom umjetniku još puno fuga, preludija i nagrada za glazbena postignuća.

 

Na slici:

Davor Krkljuš, mandolina

Nives Tošić Kusanović, klavir

Related Post

APEL IZ SLAVČE:

Autor - 06/08/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 6. kolovoz 2012. – Komunalno poduzeće „Slavča“ obavještava građane i pravne osobe da je zbog dugotrajnog sušnog razdoblja…

AKTUALNI SAT GRADSKOG VIJEĆA

Autor - 06/06/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 6. lipanj 2015. – Boljom Novom Gradiškom nazvala je prof. Ljiljna Ptačnik novogradiške osnovce i srednjoškolce iz dvije…

NOVA INVESTICIJA

Autor - 18/09/2015 0
Zahvaljujući Viktoru Brdaru naš grad od 17. rujna ima novu kuglanu spremnu za natjecanja i u 1. ligi na radost…