DESET OPĆINA TRAŽI POMOĆ DRŽAVE – NAJSIROMAŠNIJI U NAJSIROMAŠNIJOJ REGIJI I ŽUPANIJI

1428 0

REŠETARI, 12. studeni 2010. – U Rešetarima su se okupili načelnici deset općina Brodsko-posavske županije koje smatraju da su u neravnopravnom položaju i zakinute od države u odnosu na općine koje su u području posebne državne skrbi. Zbog toga imaju financijske probleme koji ugrožavanju njihovo normalno funkcioniranje, dovode u pitanje razvoj i zadovoljavanje potreba stanovništva. Na sastanku je bio nazočan Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina RH. Domaćin je obila Općina Rešetari. Načelnici smatraju da nemaju vremena čekati da profunkcionira strategija regionalnog razvoja i teritorijalnog preustroja. Iz Rešetara šalju poruku Vladi, Sabori i ministarstvima regionalnog razvoja, financija i uprave. Ne vjeruju da stra6egija regionalnog razvoja može profunkcionirati jer nema Zakona o potpomognutim područjima, a bez njega se ne može dijeliti novac, a ne zna se ni trko će ga dati. Ne traže novac za plaće ili neke druge svrhe već za projektiranje i projekte koji život znače za njihove općine. Razočarani su što dvije godine pokušavaju riješiti problem, a sa Vladom Saborom i ministarstvima se samo dopisuju. Uputili su im žestoku kritiku i ako bude potrebe najavili odlazak kompletnih općinskih vijeća u Zagreb na prosvjed. Iako su nezadovoljni radom i saborskih zastupnika ističu da u njihovom zahtjevu nema nikakve politizacije.

Okupili su se načelnici općina iz Brodsko-posavske županije koje nisu u području od državne posebne skrbi i koje se niz godina bore s financijskim problemima. Želimo znati da li ćemo biti poravnati u fiskalnom obliku kao općine koje su manje ili lošije razvijene po posljednjim razvrstavanjem lokalnih jedinica prema fiskalnim kapacitetima svih općina koji je donio Sabor RH u srpnju ove godine. Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2011. godine, a imamo informacije da to neće biti tako. Svjesni smo kao siromašne općine i da je naša Županija isto tako siromašna, ali imamo želju i potrebu da idemo naprijed, i želimo naprijed. Moram reći da Ustav RH jasno kaže da se svi krajevi RH moraju ravnomjerno razvijati. Nezadovoljni smo niz godina i danas ćemo uputiti pismo prema Vladi RH , ministarstvima, Saboru. Nije dobro da neke općine mogu lakše podnijeti ova krizna vremena. Smatramo da bi trebali imati prednost u određenim projektima da se poravnamo s drugim općinama i regijama. Već dvije godine ukazujemo na naš problemu. Upućivali smo pisma premijerki, ministarstvima ali ništa nije poduzeto- kazao je Zlatko Aga, načelnik općine Rešetari.  

Vrijeme nam curi jer moramo donijeti proračune, a ne znamo hoće li od 1. siječnja naredne godine, kako je najavljeno, funkcionirati strategija regionalnog razvoja i novi sustav fiskalnog poravnanja. Trebao bi donijeti pošteniju i ravnomjerniju raspodjelu i sredstava. Ne znamo što će biti. Trebale bi da sve općine, gradovi i županije dođu u jednaki status Cilj je da svi građani RH, bez obzira u kom dijelu Hrvatske živjeli, imaju jednake preduvjete za život. Neizvjesno je kada će to tako biti i zato ćemo kao Udruga općina RH intervenirati kod Vlade, Sabora i nadležnih ministarstava – kazao je Đuro Bukvić i dodao da je većina općina, koje su bile u području posebne državne skrbi, bile u odnosu na ove općine iznad njih kada je u pitanju sufinanciranje važnih projekta i projektiranje, jer su morale izdvajati daleko manja sredstva. Načelnici su govorili o iseljavanju iz njihovih u susjedne općine koje su u području od posebne državne skrbi zbog 100.000 kuna koje dobiju za izgradnju kuća. Ono što jasno traže to je ravnomjeran razvoj svih općina, cijele regije i Hrvatske, a ne da dolaze u situaciju u kojoj je, na primjer Općina Nova Kapela u kojoj, kako je kazao načelnik Josip Benić, razmišljaju da zatvore vrtić jer nemaju novac za njegov rad. Te su općina sada u situacija da ne znaju, istaknuto je, kako će preživjeti 2011. godinu ako ne dobiju pomoć od države.

Na sastanku su bili načelnici ili pročelnici općina Brodski Stupnik, Bukovlje, Donji Andrijevci, Davor, Gornja Vrba, Nova Kapela, Sibinj, Staro Petrovo Selo, Vrpolje i Rešetari.  

Related Post

Autor - 03/07/2017 0
Predsjednik Vlade: Program ZAŽELI omogućit će smanjenje broja nezaposlenosti žena i osigurati skrb starijim sugrađanima Nakon 2. sastanka sa županima,…