Digitalna komora poduzetnicima osigurava za poslovanje ključne informacije

148 0

– Sedam e-usluga besplatno je na raspolaganju svim članicama HGK, javnoj upravi i građanima –

Požega, 6. ožujka 2020. – Hrvatska gospodarska komora predstavila je projekt Digitalna komora, u sklopu kojeg je razvijena informacijsko-komunikacijska platforma za e-usluge namijenjena članicama HGK, javnoj upravi i građanima, a kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na portalu digitalnakomora.hr tako je dostupno sedam e-usluga (e-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-učenje, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocija te dodatna usluga e-pokreni poslovanje), zahvaljujući kojima su unaprijeđeni komunikacija i odnosi između HGK i članica, digitalizirano je izdavanje dokumenata koje HGK pruža u okviru javnih ovlasti, a gospodarstvenicima je omogućeno aktivnije sudjelovanje u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira.

Sedam e-usluga dostupnih na portalu digitalnakomora.hr razvijeno je na temelju razgovora s našim članicama te s ciljem da zadovoljimo njihove potrebe i olakšamo im poslovanje. Iskustvo koje smo stekli tijekom rada na pripremi i implementaciji projekta Digitalna komora u budućnosti ćemo iskoristiti kako bi našim članicama pomogli u digitalnoj transformaciji njihovog poslovanja“, izjavio je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

Direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK Sanja Šimić pojasnila je kako korisnici dio javnog sadržaja Digitalne komore mogu koristiti bez registracije, međutim za potpuni uvid u sve funkcionalnosti e-usluga potrebno je besplatno se registrirati: „Nakon što se registriraju na portal digitalnakomora.hr te se povežu putem sustava g-Građani s poslovnim subjektom u kojem su u statusu ovlaštene osobe, korisnici mogu upravljati informacijama svog poslovnog subjekta i dodavati mu nove korisnike, ali, što je još važnije, mogu se povezati s ostalim subjektima iz iste industrije, uključiti se u rad udruženja HGK, povezati se s međunarodnim udruženjima, razmjenjivati iskustva te se zalagati za zajedničke interese“.

Koliko je dostupnost informacija važna za uspješno poslovanje potvrdio je i predsjednik Županijske komore Požega Luka Balenović, koji je podsjetio kako je jedna od osnovnih uloga Hrvatske gospodarske komore pružiti kvalitetne usluge domaćim gospodarstvenicima te im osigurati pravovremene i točne informacije, čemu će Digitalna komora zasigurno pridonijeti.

Ukupna vrijednost projekta je 28.694.815,68 HRK od čega 85%, odnosno 24.390.593,32 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15% Hrvatska gospodarska komora kao korisnik projekta. Više informacija o Digitalnoj komori dostupno je na digitalnakomora.hr.

O e-uslugama Digitalne komore:

  • e-članice je temeljna usluga Digitalne komore koja sadrži osobni profil svake članice te je povezana sa svim drugim e-uslugama. Putem ove usluge članicama je omogućen pristup udruženjima, grupacijama i zajednicama HGK te aktivniji angažman putem digitalne platforme, kao i brža te učinkovitija komunikacija između HGK i članica i članica međusobno.
  • Usluga e-gospodarske informacije na jednom mjestu objedinjuje poduzetnicima sve bitne informacije, kao što su makroekonomski pokazatelji na razini Hrvatske i pojedinih županija, zasebni pokazatelji za Hrvatsku te opće informacije o Hrvatskoj i hrvatskom gospodarstvu, kao i međunarodnom poslovanju. Tu je i tražilica poslovnih subjekata za koje su dostupni osnovni podaci te aktualni financijski pokazatelji i analiza poslovanja, statistike djelatnosti te podaci o uvozu i izvozu.
  • Zahvaljujući usluzi e-javne ovlasti sve javne ovlasti dodijeljene Hrvatskoj gospodarskoj komori putem zakona i drugih akata bit će dostupne na digitalnom sučelju.
  • Usluga e-financiranje omogućava članicama povezivanje s izvorima financiranja i potencijalnim investitorima. Osim toga, nudi i prikaz relevantnih baza podataka o dostupnim načinima financiranja te kalkulatore, upute i vodiče kao podršku.
  • Usluga e-zakonodavstvo nudi prikaz zakonske regulative prema djelatnosti članica, ubrzava i digitalizira rad arbitraže i sudišta pri HGK te članicama omogućava sudjelovanje u izradi zakonskih akata.
  • e-edukacije je usluga koja članicama omogućava pristup bazama znanja, pregled edukacija internog i eksternog karaktera te svladavanje različitih modula e-učenja.
  • Usluga e-sajmovi i promocije digitalna je platforma za prijavu članica za sudjelovanje na sajmovima, a putem nje korisnici mogu pristupiti akcijama i ostalim promocijskim aktivnostima.
  • Dodatno razvijena usluga je e-pokreni poslovanje, namijenjena prvenstveno budućim poduzetnicima, ali i svim mikro, malim i srednjim poduzećima i start-upovima. U sklopu ove usluge mogu se pronaći ključne informacije o pokretanju poslovanja, izradi poslovnog plana, usklađenju sa zakonskom regulativom te daljnjem razvoju i financiranju

Related Post

Unutarstranački izbori HSS

Autor - 23/01/2012 0
Do zemlje će, pribojavaju se, moći samo veliki i pravne osobe. Vlaović je posebno istaknuo problem u Općini Gundinci gdje…

POLICIJA UPOZORAVA GRAĐANE

Autor - 20/01/2015 0
SLAVONSKI BROD, 20. siječanj 2015. – Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske kriminalističkim istraživanjem su utvrdili, da je 32-godišnjakinja koristeći osobnu…

HRVATSKI ŽUPANI:

Autor - 03/12/2013 0
Analiza Udruge poslodavaca u zdravstvu pokazuje da će do kraja 2013. godine novi gubici u zdravstvu iznositi oko tri milijarde…