Dinko Terzić tvorac cerničkog nogometnog uspjeha

720 0

13. lipnja 2011. – Zaslužnog trenera Mladosti iz Cernika,

Dinka Terzića, nakon jedne turbulentne, neizvjesne, pa i izuzetno uzbudljive, ali neobično uspješne sezone zamolili smo za analizu i viđenje minulih događaja.

– Opća ocjena je gledajući plasman – sjajna, nikad do sada bolja?.

Trener Terzić to potvrđuje i činjenicama: – Zaista, biti prvaci jeseni među 18 momčadi i tijekom 34. kola biti stalno prvi ili drugi, a ovog proljeća, na kraju, vice-prvaci 3.HNL. Istok, za malo mjesto Cernik izvanredan je domet, najveći od kako je slobodne Hrvatske. To je neslućemo mnogo kada se zna da je u maloj sredini daleko teže raditi, izbor igračkog kadra je manji, a da ne kažemo kako je teško naći izvor financiranja. Međutim, zahvaljujući neizmjernom entuzijazmu našeg predsjednika Nikole Jugovića, koji je načelnik Općine Cernik, kao i brojnim prijateljima kluba, posebno brojnim navijačima, te zalaganju naših igrača, Mladost ostvaruje izvanserijske rezultate.

– Međutim, zbog izostanka licence ne možete napredovati?

– Nedobivanje licence nam je, istina, spriječilo ulazak u 2.HNL, jer prve dvije momčadi idu u viši stupanj. Međutim, momčad je i dalje igrala maksimalno i postigla tako visok plasman. No, ne žalimo. Mi smo mala sredina i nemamo sredstava za Drugu ligu. Igrali smo za našu publiku i svaki put smo ih obradovali. Naime, Mladost je jedina momčad lige koja nije na svome terenu izgubila tijekom cijelog prvenstva niti jedne utakmice! Uostalom, biti drugi u ovom visokom stupnju natjecanja među 18 klubova je povijesni domet ove generacije i kluba, gdje sam trener prve momčadi već preko 8 i pol godina.

– O prvaku Podravini? – Sve najbolje! Zasluženo su prvi jer imaju najbolju logistiku, sređenu infrastrukturu, mnogo gledatelja, ali govoreći o snazi naše dvije momčadi oni su samo 1 bod ispred nas, a u derbiju kola i prvenstva mi smo ih pobijedili s 2:0. Znači, i mi da smo bili prvaci, kao u jesen, bilo bi to zasluženo. Uostalom, još nikada do sada prvak nije skupio 70 bodova, a cernička Mladost kao drugoplasirana 69, što najbolje govori o snazi naše dvije vodeće momčadi u 3.HNL.

– Niti Podravina, niti Mladost ne ulazi u 2.HNL?

– To je šteta, posebno za nas Slavonce. Imamo samo MV Croatiju među drugoligašima, a druge momčadi čine samo klubovi zagrebačkog okružja, što svakako nije dobro. Ali to je nakaradna politika sustava, jer je dobro znano da je upravo Slavonija u prošlosti dala velikane nogometne scene: Rapaića, Šukera, Vlaovića, Olića i tolike druge. Uostalom, i u novije vrijeme brojne nogometne talente odgojili su treneri našeg podneblja, pa sada njihovi mladi nogometaši uspješno igraju za prvoligaše. Primjerice, za Osijek: Malenica, Lukić, Mihanović i Grgić, Jović za Rijeku, a Radić za Varaždin, Lulić igra čak za reprezentaciju mladeži U-15, a Malenica za U-17. Inače, svi igraju u standardnim sastavima kadetskih i juniorskih prvoligaških klubova.

– Kako bi rangirao svoje igrače prema doprinosu u ovom velikom uspjehu?

– Vodio sam Mladost u kontinuitetu 257 prvenstvenih utakmica, od toga 124 puta smo pobijedili, čemu su doprinijeli brojni igrači. Uz to, odigrali smo nebrojeno mnogo vrlo dobrih utakmica za koje je zaslužna momčad, ali su na svakoj iskakali kvalitetom pojedinci. Istakao bih kao nositelje kvalitete vratara Marka Kao, Mateja Vlaovića, Milu Pavelića, Alena Akmačića, Josipa Martinovića, pa i pojačenje Kumića, pa mlade Terzića, Mulca, Kulića, Kalića, a posebno standardne Lukšića i kapetana Jurakovića…Ali, i ostali su dali doprinos ovom uspjehu.

– Homogena ste momčad? – Mi smo momčad kolektiva, držimo tu koheziju na terenu i izvan njega i to je naša snaga. Ponosno ističem da nikada ni jedan eksces se nije dogodio ni u svačionici, na igralištu, u igri, na treningu, ni u autobusu ili izvan terena. Naglašavam: to je naša snaga. I zadovoljstvo je s takvom momčadi raditi.

– Bilanca je respektabilna? – U radu pratimo evoluciju nogometne igre i baziramo trening na suvremenim taktičko-tehničkim principima. Naša igra je ofenzivna što dokazuje da smo među najefikasnijim momčadima lige (70) i s Podravinom imamo najviše pobjeda (22). Momčad smo, uz prvaka i s najmanje primljenih pogodaka (38) i poslije Podravine s najmanje poraza (9). To dokazuje stabilnost momčadi.

– Slijedi jesen i nova liga? – Najvažnije je da će se liga smanjiti na 16 klubova i da se neće igrati preko tjedna jer smo redovno tada zbog spriječenosti učenika i zaposlenika nastupali nekompletni. Iako ćemo na jesen igrati bez klubova sa sjevera Hrvatske, liga će biti vrlo jaka i kvalitetna. Iz postojeće lige 11 klubova ostaje, vraća se drugoligaš Vukovar, dolaze prvak IV.HNL BSK iz Bijelog Brda, Oriolik i Višnjevac koji su bili članovi ove lige, i ostaje samo još 16. član koji će se saznati ovih dana.

– Ima li problema u klubu?

– Da, predsjednik Jugović je još lani podnio ostavku nakon dugo godina vođenja kluba. Preopterećen je, a i ima problema sa zdravljem. Treba za ove ljetne stanke obnoviti upravu i osvježiti igrački kadar s eventualno 2-3 igrača pojačanja, kako bi opet bili vodeća momčad i u novoj ligi i zadržali kontinuitet vrsnih igara, a time i moj kontinuitet kao trenera.

– Perspektive s mladeži?

– Vjerujem da možemo igrati u perspektivi vidnu ulogu u čak dvije lige jer imamo brojne i izuzetno uspješne mlade kategorije, koje vode educirani treneri. Oni postižu u regularnim ligama vrijedne rezultate i velika su perspektiva u klubu. -Što reći o treneru?

– To prepuštam vama. Pošteno! Pa, recimo nešto o stvaratelju vice-prvaka u Cerniku. Pratim ga godinama kao vrsnog strijelca, nenadmašnog golgetera novogradiške Sloge (100 prvenstvenih golova!) i cerničke Mladosti. Potom trenera Cerničana koji je uz rad učio, napredovao, educirao se na vrhunskim seminarima, postigao profesionalnu trenersku licencu i skoro jedno desetljeće niže uspjehe sa nogometašima Mladosti. Ukratko: Uporan, radin, energičan, temeljit, pouzdan, praveden, tolerantan, komunikativan, susretljiv i ustrajan. To su „blic“ karakteristike izuzetno uspješnog trenera Mladosti Dinka Terzića, koji svoj stručni rad i uspjeh dijeli sa iskusnim trenerom i svojim pomoćnikom Željkom Bakunićem, kojemu pridružujemo velik dio Dinkovih epiteta za rad i stručnost. Na slici:Dinko Terzić, zaslužni trener cerničke Mladosti.

Related Post