DOBIT ĆE I VEĆE PLAĆE: Među najboljim nastavnicima u Hrvatskoj su Marinela Banovčić iz OŠ „Ljudevit Gaj“, Branka Kušenić i Zlatko Matijašević iz Gimnazije

3400 0

Među 367 odgojno obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj su Marinela Banovčić, učiteljica hrvatskog jezika u OŠ „Ljudevit Gaj“, Branka Kušenić, nastavnik matematike i Zlatko Matijašević, nastavnik fozike u Gimnaziji Nova Gradiška. Bit će promovirani u zvanje mentora i savjetnika

Autorica Martina Gelenčir srednja.hr

ZAGREB – Ukupno 367 odgojno obrazovnih djelatnika bit će krajem siječnja promovirano u viša zvanja, zvanje savjetnika i zvanje mentora. Promocija je svojevrsna nagrada najboljima u sustavu, onima koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini.

Kako su priopćili iz Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), nova svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja u zvanje mentora i savjetnika održat će se 31. siječnja 2020. godine.

Bit će promovirano 367 prosvjetara

Promocija se održava u Hrvatskom državnom arhivu, u dva dijela, u 11 i 13 sati.

Ovom prigodom bit će promovirano 367 odgojno-obrazovnih radnika, od toga iz predškolskih ustanova 32 odgojitelja i stručna suradnika, iz osnovnih škola 201 učitelj i stručni suradnik, a iz srednjih škola i učeničkih domova 134 nastavnika, stručna suradnika i odgajatelja, priopćili su iz AZOO-a.

Među  najboljim nastavnicima u Hrvatskoj su Marinela Banovčić, učiteljica  hrvatskog jezika u OŠ „Ljudevit Gaj“, Branka Kušenić, nastavnik matematike i  Zlatko Matijašević, nastavnik u Gimnaziji Nova Gradiška

Uvjeti napredovanja

Prema Pravilniku o napredovanju odgojno-obrazovnih djelatnika, u zvanje mentora mogu napredovati odgojno-obrazovni radnici koji u školama obavljaju poslove učitelja, nastavnika, odgajatelja, ravnatelja ili stručnog suradnika najmanje pet godina. Uvjet je i položen stručni ispit re kontinuirani profesionalni razvoj u trajanju od najmanje 100 sati u posljednjih pet godina.

Zvanje savjetnika viša je razina i u nju se biraju već spomenuti odgojno-obrazovni radnici čije je radno iskustvo najmanje deset godina, a prethodno su proveli pet godina u zvanju mentora. Također moraju imati položen stručni ispit te kontinuirani profesionalni razvoj u trajanju od najmanje 150 sati u posljednjih pet godina.

Uz to, za izbor u ova znanja vrednuju se aktivnosti nastavnika, primjerice, organizacija natjecanja, mentorstvo učenicima i studentima, sudjelovanja i održavanja predavanja i raznih radionica, rada u stručnim vijećima, objavljivanja stručnih radova te rada na unaprjeđenju škole i samog obrazovnog sustava. U oba zvanja nastavnici se biraju na pet godina. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, istovremeno se povećavaju i njihove obaveze, pa će im tako dio radnog vremena od sada odlaziti za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

 

Related Post