NAČELNIK PAVO KLARIĆ: Puno se toga dogodilo pozitivnog u gospodarstvu i životu u općini G. Bogićevci

3923 0

Prenosimo iz Novogradiškog godišnjaka 2019.

Načelnik Pavo Klarić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća upriličenoj u povodu Dana općine Gornji Bogićevci govorio je o naporima koji su ulagani u posljednjih godinu dana i realiziranim projektima, te projektima i planovima za naredno razdoblje čiji je cilj život ljudima na području općine učiniti boljim i ugodnijim.

Zaposlenici u Općini temelj su uspješnosti
Teško je navesti sve što je realizirano. Krenuo bih od zaposlenika Općine koji su podnijeli najveći teret, od Jedinstvenog upravnog odjela i pročelnice i Komunalnog pogona sa 4 djelatnika do Narodne knjižnice i čitaonice „Grigor Vitez“ s voditeljicom. Moram spomenuti i Program „Zaželi“ i zaposlenih 13 žena koje svoj posao savjesno obavljaju, a stalno su pri ruci potrebama Općine, kao i mi njima. Naravno, ne bi bilo u redu da ne spomenem javne radove koje provodimo svake godine i istaknem njihov doprinos u revitalizaciji naše zajednice i očuvanju kulturne baštine. Na kraju tu smo moja zamjenica Dragana Knežević koja odrađuje sve što treba, od financija do svih drugih uredskih poslova i koja svaki dan među prvima na poslu i ja. Ovo kažem iz razloga jer sam ovdje već 22 godine, čovjek se umori, ali srce i dalje kuca, za našu sredinu.

Bez logistike navedenih djelatnika ne bi bilo ni ovog današnjeg okupljanja. No, bitno je ono što smo u prošlom periodu, učinili za našu sredinu. Meni je danas osobno teško govoriti o rezultatima, kada je toliko mladih obitelji otišlo. Gajim nadu da stvaramo uvjete da se vrate i ovdje žive.

Pozitivni pomaci u gospodarstvu i životu općine
U zadnje dvije godine, se puno toga dogodilo pozitivnoga u gospodarstvu i Općini. RH je puno učinila u ovome periodu, ne samo fiskalnim izravnanjem koje je doprinijelo normalnom funkcioniranju općina, već i ravnomjernijem razvoju. Stvaranju se preduvjeti za daljnji razvoj koji će, nadam se, omogućiti povratak naših obitelji i da ovdje mogu živjeti od svog rada.
Od osnovnih aktivnosti, kao što su financiranje dječjeg vrtića (1000 kuna) i stipendiranje studenata (2000 kuna), male škole, nabavke udžbenika za osnovnoškolce i pomoć obiteljima u hitnim slučajevima, dosta smo učinili na daljnjem razvoju komunalne infrastrukture.
Izgrađene su pješačke staze u Smrtiću i Kosovcu. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je sufinanciralo, kao i prethodnih godina, pojedine projekte, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta također je dalo svoj doprinos. Izgrađen je novi društveni dom u naselju Trnava, u Dubovcu je izgrađeno igralište i parkiralište, a uređen je i okoliš.
U Hrvatski seljački dom u Gornjim Bogićevcima ugradili smo novi sustav grijanja, hlađenja i prozračivanja. U sve ove projekte uloženo je preko 2.5 milijuna kuna.
Uz pomoć sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU izgradili smo za naše najmanje stanovnike 4 dječja igrališta u Trnavi, Ratkovcu i Gornjim Bogićevcima.

Projekti, prekogranična i suradnja sa susjednim općinama
Osim ovih projekata, trudimo se i kandidiramo projekte na EU fondove (SRC, Vatrogasni dom), a surađujemo i sa susjednim općinama (Stara Gradiška i Okučani) na projektu prekogranične suradnje sa Općinom Jajce. Projekt je vrijedan 2 milijuna eura i zahvaljujemo prijateljima iz Jajca u BiH na njihovom doprinosu.
Kada govorim o ovoj temi, moram spomenuti i naš LAG „Zapadna Slavonija“ koji dosta uspješno provodi program „Zaželi“, ali i druge programe vezane za korištenje sredstava iz EU fondova. Hvala voditeljici LAG-a i njegovim djelatnicima na suradnji. Da napomenem da smo u jednom od programa koje provodi LAG aplicirali projekt sanacije pješačke staze u Dubovcu i u narednom razdoblju ćemo iskoristiti odobrena sredstva.
U suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje provodimo javne radove u kojima se prošle godine zaposlilo 15, a ove godine 7 ljudi.
Naravno, da priča ovdje ne staje.
Otkupili smo dvije kuće za potreba višečlane obitelji koja živi u jednoj od njih. Otkupili smo i tri građevinske parcele u Poduzetničkoj zoni „Brezine“ u cilju daljnjeg razvoja gospodarstva i zapošljavanja. U međuvremenu, pojavilo se nekoliko investitora koji su zainteresirani za ulaganje i zapošljavanje. Očekujem da ćemo uskoro nešto i realizirati.
Ovom prilikom pozdravljam sve naše poduzetnike i poljoprivrednike koji svojim radom doprinose zapošljavanju i razvoju naše općine.
Redovno pomažemo sufinanciranje naših sportskih, kulturnih i drugih udruga, katoličke i pravoslavne crkvene zajednice.
Sufinancirali smo razne programe vezane za školu i knjižnicu, te zadovoljavanje potreba od najmlađih do umirovljenika. Ove smo godine osigurali novac za radne bilježnice osnovcima.
U suradnji sa Gradskim muzejom Nova Gradiška i uz sufinanciranje Ministarstva kulture provodimo već niz godina arheološka istraživanja lokaliteta utvrdi Ivanovac, vezane uz povijest ovoga kraja.

Učiniti sve što je moguće za bolji život
Ovaj put neću o brojkama, jer one više nisu problem. I dalje ćemo se truditi da osim redovnih aktivnosti učinimo što više možemo kako bi život naših građana bio što ugodniji. Ovom prilikom želim se zahvaliti na dobroj suradnji našim suradnicima, od županijske do državne uprave, ministarstvima i ljudima koji tamo rade, posebno našem županu i njegovim suradnicima. Zahvaljujem se odgovornima u Katastru, Općinskom sudu i državnim uredima, župniku i svešteniku, ravnateljima ustanova, voditeljima udruga, ali i kolegama načelnicima.
Naravno zahvala na dobroj suradnji našim medijima, na čelu sa našim Radio „Bljeskom“-
kazao je načelnik Pavo Klarić i još jednom zahvalio svima na suradnji i dolasku na obilježavanje Dana općine.

Ostale aktivnosti u 2019. godini
Osim ovih kapitalnih projekata koji su započeti u 2018. godini, u 2019. godini realiziran je projekt sanacije nerazvrstane ceste s odvojcima u naselju Dubovac u iznosu od 720.000 kuna, saniran dio pješačke staze u naselju Dubovac u iznosu od 450.000 kuna i izgrađena je pješačka staza u Vukovarskoj ulici u Kosovcu u iznosu od 200.000 kuna. Ugovoreni su i započeti radovi na sanaciji ostatka pješačke staze u Dubovcu vrijedni 550.000 kuna te dovršena obnova Pučkog doma u Smrtiću kojom je uređeni sanitarni čvor, kuhinja i popratne prostorije u vrijednosti od 230,000 kuna.
Za ove projekte Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo je 400.000 kuna.
Nastavljeni su i završeni arheološki radovi na lokalitetu utvrde Sv. Ivan Trnava koje su sufinancirali Ministarstvo kulture sa 60.000 kuna i Brodsko-posavska županija sa 10.000 kuna.
Zbog povećanja sigurnosti u prometu izrađen je projekt „pametnog semafora“ u središtu Gornjih Bogićevaca vrijedan 25.000 kuna i izvršen energetski pregled javne rasvjete na području cijele općine koji je stajao 25.000 kuna.
Osim financijske potpore udrugama s područja općine u iznosu od 285.000 kuna, praćeni su i projekti vjerskih zajednica sa ukupno 60.000 kuna, te realizirano više manjih projekata. Jedan je donacija od 3.300 kuna za nabavu kamere za potrebe MUP-a u svrhu obavljanja njihove djelatnosti na području općine.
S investitorom MG MONTAGE d.o.o. potpisan je ugovor o prodaji građevinske parcele u Poduzetničkoj zoni „Brezine“ na kojoj će, uz zapošljavanje, investitor iz Njemačke izgraditi pogon za metalnu industriju.
Nabavljeno je i novo teretno vozilo za potrebe rada komunalnog pogona vrijedno 125.000 kuna.
Zajedno sa ostalim općinama novogradiškog kraja sufinancirali smo sa 40.000 kuna obnovu Pedijatrije u Općoj bolnici Nova Gradiška i sa 30.000 kuna nabavu mobilnog reciklažnog dvorišta za Vodovod zapadna Slavonija za potrebe gospodarenja otpadom na području općine.
Izrađena je i nova web stranica Općine Gornji Bogićevci, kao i snimljen video film u svrhu prezentacije Općine i boljeg informiranja građana.

Related Post