DOĐITE U DOM KULTURE: Izložbu “Skice iz Edena” akademske slikarice Edit Glavurtić možete pogledati do sredine lipnja

495 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 30.  svibnja 2020. –  Mihaela Đeraj, voditeljica gradskog odsjeka za društvene djelatnosti, jučer je u izložbenom prostoru Doma kulture otvorila  izložbu „Skice iz Edena“, akademske slikarice Edit Glavurtić.

Pozdravljajući okupljene  novogradiške ljubitelje likovne umjetnosti, Danijela Juranović,  ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta MAR, podsjetila je  da je zbog pandemije korona virusa otkazan  termin otvaranja izložbe  akademske slikarice Edit Glavurtić  u povodu Dana žena, kao dio projekta Žene u Domu kulture. Kao i Mihaela Đeraj, izrazila je zadovoljstvo  što se   eminentna  akademska slikarica  predstavlja Novogradiščanima i daje doprinos  kulturnim događanjima u našem gradu.

Zadovoljstvo što izlaže u Novoj Gradiški izrazila je autorica, a  njenom slikarskom opusu, posebno o ovoj izložbi, govorila je  povjesničarka  umjetnosti Sonja Švec Španjol.

Mlada novogradiška glazbenica Slavica Serenčeš otvaranje  izložbu popratila je  izvedbom  na  klaviru.

Izložbu, izbor slika iz ciklusa “Skice iz Edena” izvedenih u tehnici ulja na platnu,   kao dio projekta Žene u Domu kulture  POU MAR, a može se pogledati do sredine lipnja.

Sonja Švec Španjol o izložbi:  Povratak prirodi predstavlja povratak samome sebi, a to, između ostalog, prepoznajemo u opusu akademske slikarice Edit Glavurtić koja je unutarnju radost življenja pretočila u radost likovnog stvaralaštva.

Dva međusobno različita cvijeta suštinski su motivi iz prirode preuzeti kao podloga za gradnju jedne posve intrigantne likovne priče. Božur kao jedan od najraskošnijih cvjetova s velikim okruglastim pupoljcima prepunih latica nanizanih u slojevima u potpunoj je suprotnosti s perunikom, neobičnim i elegantnim cvijetom suptilnih boja kojeg krase izdužene latice jasno naznačenih bridova. No, cvijet je tek polazište za gradnju likovne priče koja vrlo brzo nadilazi pojam polazišnog motiva i započinje vlastiti život – život proizašao iz pomne studije likovne forme.

U svojim studijama likovnih formi Edit Glavurtić vješto koristi uljenu slikarsku tehniku koja se nametnula sama po sebi kao tehnika koja najviše odgovara karakteru umjetničinog osjećanja materije prilikom realizacije likovne ideje. Autorica potencira glavnu karakteristiku ulja odnosno njegovog nevjerojatnog raspona boje od najdublje sjene do najvišeg svjetla što ponajbolje vidimo na svjetlosnim akcentima latica cvijeća na kojima svjetlost titra u punini svoje blistavosti. Suverenim vladanjem likovnim elementima i unutarnjim osjećanjem materije, ali i interpretiranog sadržaja, Edit Glavurtić postiže likovnu zvučnost slikarstva koje je nastalo iz najdublje unutarnje stvarnosti – stvarnosti koja nikoga ne ostavlja imunim iz jednostavnog razloga – jer je iskrena.

O umjetnici: Edit Glavurtić rođena je 1965. u Splitu, a u Zagrebu živi od 1970. godine. Pohađala je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel zidnih slikarskih tehnika. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za slikarstvo, diplomirala je 1988. godine u klasi prof. Đure Sedera. Dvije godine zaposlena je u Zagreb filmu, na odjelu scenografije kao asistent scenografa, i oslikava pozadine za crtanu seriju „Mali leteći medvjedići“. Odlazi u Beč 1990. godine, gdje se bavi likovnim radom i 1995. godine na „Schule fur Angewandte Kunst“ dobiva titulu magistra umjetnosti. Od 2003. godine ponovo živi u Zagrebu i radi kao samostalna likovna umjetnica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Related Post