DROGA – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV ZLOUPORABE DROGA – Biram život, drogu ne

1165 0

Roditelji zatvaraju oči pred problemima

 NOVA GRADIŠKA, 26. lipnja 2010. – Koordinacijsko tijelo za suzbijanje zlouporabe droga na području Grada Nova Gradiška, na čelu s predsjednicom mr. Ljiljanom Lukačević, danas je u središtu grada još jednom upozorilo na rastući problem zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti.

 Naglašena je potreba aktivnog uključivanja što većeg broja institucija, pojedinaca i udruga u borbi protiv zlopuporabe i nezakonitog prometa drogama. Uz potporu Grada Nova Gradiška i Općine Staro Petrovo Selo animirani su učenici osnovnih i srednjih škola, Policijska postaja Nova Gradiška, Gradsko društvo Crvenog križa, Savjet mladih grada Nova Gradiška, Udruga za promicanje kvalitete života i održavanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“, Stručna udruga za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih „Prevencija“ i Udruga volontera.

 Na info-punktovima građanima su dijeljene brošure s informacijama o vrstama droga i štetnim posljedicama njihovog konzumiranja, letci sa savjetima i popisom institucija i stručnih udruga koje se na lokalnoj razini bave zaštitom mentalnog zdravlja i prevencijom ovisnosti. Na panoima i plakatima učenici osnovnih i srednjih škola su prigodnim porukama ukazali na štetnost uzimanja psihoaktivnih tvari i afirmirali zdrav stil života.

Nevladin sektor u borbi protiv ovisnosti

 – Povod današnje akcije je Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droge, a mi ga na lokalnoj razini koristimo da skrenemo pozornost građanima, gradskim strukturama i institucijama na problem pojave svih mogućih oblika ovisnosti u gradu, a koji mi, koji se bavimo zaštitom mentalnog zdravlja i prevencijom, vidimo. Često to medijski zvuči kao nešto što je previše istaknuto ili traumatizirano, ali kada gledate u praksi to zaista jeste javno zdravstveni problem broj jedan. Znamo da toga ima među mladima i ne samo po posjetama mladih ambulantama, savjetovalištima i slično. Mi svake, ili svake druge godine, radimo ankete među mladima koje nam pokazuju da oni u velikom broju koriste alkohol i to je problem broj jedan. Ima i zlouporabe opojnih droga među mladima. Nemamo dovoljno kapaciteta za sekundarnu skrb, a mi se bavimo primarnom prevencijom. U našem zdravstvu u gradu nemamo jedinice na službi psihijatrije koja se bavi isključivo detoksikacijom i liječenjem problema ovisnosti. Ono što se u gradu uspije pokriti to uglavnom čine nevladini sektori. Imamo Gradsko društvo Crvenog križa koje ima program smanjenja štete, Udrugu za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih „Prevencija“ i od ove godine postoji i Udruga za promicanje kvalitete života i održavanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“, koja kroz tim stručnjaka pokušava savjetovati roditelje i približiti se mladima.

 

Slijepi roditelji ne vide problem djeteta

 Roditelji teško prihvaćaju da im dijete ima problem. Jako smo angažirani, pogotovo u mjesecu borbe protiv ovisnosti. Prošle godine smo primjerice, organizirali tribinu na koju smo pozvali roditelje novogradiških srednjoškolaca i očekivali da će doći oko 400 ljudi. Tribinu smo morali otkazati jer nismo imali dovoljno zaiteresiranih roditelja. Važna je poveznica između mladih koji imaju problem i struke koja pokušava pomoć. Taj lanac zakazuje jer roditelji misle da se to događa nekom drugom. Sve ove aktivnosti su usmjerene prema roditeljima da ne zatvaraju oči prema tim problemima. Nije bit pomoći kada se problem pojavi već ga spriječiti. Zato koristimo sve moguće prigode da signaliziramo na problem i da roditelje probudimo – kaže mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije.

 

Znakovi koji ukazuju na mogući problem

 Dosta je znakova po kojima roditelji mogu primjetiti da im dijete ima problem. Uz tajnovitost, skrivanje stvari po torbama ili u svojoj sobi, to su izostanci i neuspjeh u školi, izbivanje noću iz kuće i kasno spavanje po danu, nedostatak teka i mršavljenje. Mogući znakovi upozorenja su i razdražljivost, svadljivost i otresitost, zahtijev za veći džeparac, posuđivanje novca od rođaka i prijatelja, krađe, nestajanje nakita, ukrasa i vrijednih stvari iz kuće. Znakovi koji ukazuju na mogući problem ovisnosti su i dojam odsutnosti, pospanosti i opijenosti, te nemarno odijevanje.  

Related Post