Drugi Gospodarski forum okupio poduzetnike i informirao ih o mogućnostima financiranja i poticanja razvoja mikro, malog i srednjeg poduzetništva

1500 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 9. travnja 2019. – Grad Nova Gradiška kao organizator i domaćin okupio je danas u gradskoj vijećnici na drugom Gospodarskom forumu poduzetnike, ali i one koji će to tek postati, kako bi iz prve ruke dobili informacije o mogućnosti koje se nude u sufinanciranju poduzeća i obrta.
Pozdravio ih je gradonačelnik Vinko Grgić i govorio o naporima, mjerama i potporama koje daje Grad Nova Gradiška ističući da je ono što se događa značajno za gospodarstvo i njegov razvoj.
-Prepoznati smo kao mali grad s velikim idejama. Po zadnjim dostupnim i službenim podacima Grad Nova Gradiška je četvrti grad po povećanom broju zapošljavanja u Hrvatskoj, a prvi grad u Slavoniji i Baranji. To je velika stvar za nas. Naš trud je ogroman i rezultati polako dolaze. Znamo da oni ne dolaze preko noći jer je to mukotrpan i dugoročni proces. Naša gospodarska perjanica je Industrijska zona u kojoj u posljednje vrijeme ima velikih rezultata. Prije dva tjedna Vlada RH je donijela odluku o poklanjanju 45 hektara zemljišta Industrijskoj zoni tako da ćemo imati oko 70 hektara zemljišta koje je infrastrukturno opremljeno. Očekujemo da slijedeći tjedan potpišemo ugovor s Ministarstvom gospodarstva o poduzetničkoj infrastrukturi. Projekt je vrijedan oko 7 milijuna kuna, od kojih je 5,5 milijuna su sredstva Ministarstva. Riječ je o cesti, odvodnji i kanalizaciji, tako da će naša zona biti u potpunosti opremljena infrastrukturom. Slijedeći tjedan otvaramo ponude na raspisani natječaj za izvođene radova na Tehnološkom inkubatoru u vrijednosti blizu 28 milijuna kuna.
Ono što nas je iznenadilo prije mjesec dana je da smo prošli, zajedno s Gradom Šapcom, u projektu međugranične suradnje između Srbije i Hrvatske. Projekt je vrijedan oko 5 milijuna kuna, a radi se fotonaponskoj elektrani koja će biti u industrijskoj zoni. Jako nam je važno da ćemo za godinu ili godinu i pol biti grad potpuno energetski neovisan. Uvodimo led tehnologiju koja će nam 75 posto smanjiti troškove, a preostalih 25 posto koje ćemo morati plaćati namirit ćemo prihodima od fotonaponske elektrane.
Sve nam je to bitno jer se radi o dugotrajnim stvarima na kojima se mora puno raditi. Svi ovi projekti nisu nastali preko noći, već se rade mjesecima, pa čak i godinama. Najvažnije da jer Grad prijatelj poduzetništva, ne na način da otvara tvornice već da osiguramo uvjete za gospodarstvo.
Ono što me osobito veseli su podaci o zapošljavanju i smanjenju broja nezaposlenih sa 1500 na 700 osoba u Novoj Gradiški. U ožujku 2016. godine bilo je zaposleno 3.770 ljudi , a danas je zaposleno 4.709. To su nama najvažniji podaci i to je ono što doprinosi našem proračunu koji u ovom trenutku ulaže 12 milijuna kuna isključivo u Industrijsku zonu, odnosno u gospodarstvo. Naši poduzetnici i obrtnici imaju uvijek otvorene i moja i vrata svih gradskih ureda. Svima koji su tražili svima smo pomogli – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.
Zamjenica gradonačelnica Ivana Trupina govorila je o gradskim programima i mogućnostima financiranja malih i srednjih poduzetnik, Adam Đanić, direktor Industrijskog parka Nova Gradiška o Tehnološkom inkubatoru, zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković o programima, projektima i potporama Brodsko-posavske županije, predsjednik udruženja obrtnika Nova Gradiška Tomislav Šimić o implementaciji i sinergiji predstavljenih mjera poticanja razvoja poduzetništva, a Marijana Vidić Poleto, voditeljica LAG-a „Zapadna Slavonija“ o njegovoj razvojnoj strategiji.
O mjerama aktivne politike zapošljavanja govorila je Lidija Feldšar, voditeljica Odsjeka aktivne politike zapošljavanja u područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Slavonski Brod, Boris Čagalj, voditelj Područnog ureda razvitak za Slavoniju i Baranju, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, o mogućnostima financiranja malih i srednjih poduzetnika iz EU fondova, Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a i Rade Dubreta, ravnatelj sektora za bespovratne potpore – poduzetništvo HAMAG-BICRO-a o prijavama i provedbi projekta, a o ostalim aktualnostima govorili su Neven Kos, načelnik sektora za EU programe u poduzetništvu i Sani Ljubičić, načelnik sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu, Ministarstva gospodarstva , poduzetništva i obrta.

Related Post

Pravosuđe

Autor - 06/12/2011 0
NOVA GRADIŠKA 05. prosinac 2011. – Da nije napisano i od Dražena Bošnjakovića, aktualnog ministra pravosuđa potpisano očitovanje upućeno gradonačelniku…

MJESEC DARIVANJA

Autor - 27/11/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 27. studeni 2012. – Forum žena SDP-a četvrtu godinu organizira blagdansko prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga. U mjesecu darivanja…