DRUGI „LET S GAVRANOM“

899 0

NOVA GRADIŠKA, 17. studeni 2016. – Kazališno – književni festival Drugi „Let s Gavranom“ 2016. sigurno će obilježiti ovogodišnja kulturna događanja u Novoj Gradiški kao njihov najznačajniji događaj.

Novogradiščani i njihovi gosti dva su dana imali priliku biti sudionici sigurno jednog od značajnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj. Zahvaljujući ponajprije Miri Gavranu koji Novu Gradišku rado dolazi i Gradskoj knjižnici Nova Gradiška koja je i ove godine pripremila više sadržaja vezanih za književno stvaralaštvo Mire Gavrana. Treba dodati da je POU M.A. Relković, kao jedan od suorganizatora, na novogradiške kazališne daske doveo dvije kazališne predstave Mire Gavrana, a Marija Karlovčan – Subić pripremila je u holu Doma kulture izložbu „Prvi let s gavranom 2015.“

U studijskoj čitaonici Odjela za odrasle promoviran je zbornik „Miro Gavran – prozni i dramski pisac 2015.“ Promovirali su ga urednica Julijana Matanović, u ime izdavača Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice i Miro Gavran.

U Zbornik su uvršteni radovi književnih teoretičara, teatrologa i kritičara iz Hrvatske, Rusije, Slovačke i Makedonije.

-Imamo čast drugu godinu za redom obilježiti rad Mire Gavrana i to je doista poseban trenutak. Zahvaljujem pokroviteljima Ministarstvu kulture i Brodsko-posavskoj županiji, bivšem gradonačelniku Željku Bigoviću koji je spremno prihvatio da Grad bude domaćin ovom međunarodnom skupu prošle godine, te sadašnjem gradonačelniku Vinku Grgiću, koji je, prepoznajući kulturnu vrijednost ovog događaja, omogućio da „Let s Gavranom“ nastavimo – kazala je Biljana Dakić, zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi prošlogodišnjeg Međunarodnog simpozija i izrazila uvjerenje da će “Let s Gavranom” dugo trajati.

Pozdravne je riječi okupljenima uputio je gradonačelnik Vinko Grgić ističući zadovoljstvo što je, kako je rekao, naš Miro, s nama, a zahvalio je na dolasku i velikom doprinosu urednici Zbornika Julijani Matanović.

Danas je bila promocija romana Mire Gavrana „Ljeto za pamćenje“. O romanu su govorili Dubravka Težak i autor Miro Gavran, a ulomke je čitala Mladena Gavran. Moderatorica je bila Biljana Dakić, a organizator Fan Club Miro Gavran koji djeluje pri Gradskoj knjižnici 15 godina.

U izvedbi Teatra GAVRAN novogradiška kazališna publika imala je priliku prvog dana biti sudionikom pretpremijere komedije „Zaboravi Hollywodd“, a drugoga dana pretpremijere drame „Parovi“. Kao što je istaknuo Miro Gavran, kazališna publika u Novoj Gradiški imala je još jednom prigodu prva vidjeti njegove nove predstave.

Related Post