DRUGO LICE POLITIKE: Prijatelji prije i poslije izbora

1673 0

NOVA GRADIŠKA – Da politika i odnosi među političarima mogu imati i uljuđeno lice, bez obzira radi li se o predizbornom razdoblju, kada se ne biraju riječi i lupa u cjevanicu samo da više boli ili postizbornom razdoblju, kada se samo kurtoazno ruža ruka političkom protivniku kao da se prethodnih dana ništa ozbiljno nije govorilo kako bi se politički protivnik omalovažio i ponizio, primjer su župan Danijel Marušić ( HDZ) i saborski zastupnik Davor Vlaović (HSS).

Njih su dvojica bili dugogodišnji politički partneri, Marušić župan, a Vlaović njegov zamjenik. Nastali novi politički odnosi pozicionirali su ih uoči lokalnih izbora na suprotstavljene strane. I jedan i drugi bili su kandidati za brodsko-posavskog župana. Vlaović je izgubio i sigurno mu to nije bilo drago. Marušić pobijedio, a da nije likovao nad političkim protivnikom.

Njihovi javni susreti prije i poslije izbora potvrđuju da politika i njihovi glavni akteri mogu imati i drugo lice. Nisu to krili u Rešetarima uoči izbora kada su se sreli prilikom obilježavanja Dana općine, a ni prije nekoliko dana u Gornjim Bogićevcima, također na obilježavanju Dana općine.

Župan Danijel Marušić u predizbornoj kampanji upozoravao je na neprimjerenu retoriku. Na predizbornom skupu u Starom Petrovom Selu upozorio je lokalne HDZ-ovce da paze što govore jer su njihovi politički protivnici njihovi poznanici, prijatelji i rodbina i da se s njima i nakon izbora treba sretati i živjeti. U izbornoj noći, kada je bilo jasno da je dobio još jedan mandat župana, u prvoj izjavi je kazao:

„Želim se zahvaliti svim stanovnicima Brodsko-posavske županije, i onima koji su glasali za druge, jer u demokraciji je potrebno imati različita mišljenja koja trebaju služiti kao korektiv. Izborna euforija treba što prije proći i moramo nastaviti što prije raditi. Apeliram na zajedništvo. Narod je na izborima rekao što hoće i to je vjerodostojno, a to su gradonačelnici, općinski načelnici i župan koje je narod htio. Idemo raditi svi zajedno ka boljitku“.

Slično je u Gornjim Bogićevcima govorio i saborski zastupnik Davor Vlaović kazavši da će i dalje za saborskom govornicom upozoravati i tražiti rješenja za probleme s kojima su suočeni Slavonija i njeno stanovništvo.

Related Post