DVANAESTA OBLJETNICA POGIBIJE TOŠE PRPOESKOG

1630 0

Autor Franjo Samardžić

Umjesto u Zagrebu, gdje je trebao snimiti dva spota za album Igre bez granica, a potom ići u London na snimanje albuma za englesko tržište, Toše Proeski završio je na patologiji novogradiške bolnice

NOVA GRADIŠKA, 16. listopada 2019. – Na današnji dan prije deset godina na autocesti kod Starog Petrovog Sela poginuo je Toše Proeski. Podsjetimo. U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila na 170. kilometru autoceste Zagreb – Lipovac u 6,25 sati poginuo je poznati pjevač Toše Proeski (26). Teško je povrijeđen vozač Gerorgi Georgievski, dok je menandžerica Proeskog Ljiljana Petrović, vozeći se na zadnjem sjedištu zadobila samo lakše ozljede. Toše Proeski preminuo je na mjestu nesreće. Vozio se na mjestu suvozača. Povrijeđeni su prebačeni u novogradišku Opću bolnicu.
Automobil VW Touareg makedonskih registarskih oznaka SK 485 RK kojim je upravljao Georgi Georgievski iz Skoplja pretjecao je tegljač s prikolicom talijanskih registarskih oznaka BG 28680. Vozač Beograđanin Slaviša Kuzmanović kazao je da je osjetio silinu udara u lijevi dio prikolice. Buduću da je vozač s iskustvom od 25 godina znao je da se ne radi o pucanju gume već o silovitom naletu automobila. Kaže da tako nešto nije doživio. Pretpostavlja da je vozač Proeskog u velikoj brzini zaspao za volanom pretječući kolonu automobila. Od siline udara VW Touareg se odbio od tegljača i udario u zaštitnu ogradu na autocesti, a njegovi dijelovi i kotač bili su razbacani na pedeseta metara kolnika. Navode Kuzamnovića potvrdio je i istražni sudac Stjepan Franić.
Umjesto u Zagrebu, gdje je trebao snimiti dva spota za album Igre bez granica, a potom ići u London na snimanje albuma za englesko tržište, Toše Proeski završio je na patologiji novogradiške bolnice u koju su došli njegovi prijatelji poslovni partneri iz Zagreba. U krugu bolnice okupili su se njegovi novogradiški obožavatelji, a u bolničkoj kapelici Uzvišenja svetom križu, velečasni Luka Slobođanac služio je istoga dana svetu misu zadušnicu, koju su djelatnici bolnice posvetili poginulom Proeskom. Na misi su vidno potreseni bili producent Miro Buljan, tekstopisac Nenad Ninčević i pjevačica i glumica Antonija Šola.
Pogibija popularnog makedonskog pjevača zbližila je Kruševo, Tošino rodno mjesto i Novu Gradišku, odakle svake godine u povodu obilježavanja obljetnice njegove pogibije kreće ultramaraton, a u ta dva grada organiziraju se razna duga događanja i susreti i odaje mu počast.

Kod Elektrotehničke ekonomske škole postavljeno je spomen obilježje Toši Proeskom gdje se u spomen na pjevača i velikog humanistu polaže cvijeće i pale svijeće i odakle prema Makedoniji kreću ultra maratonci. Tu su se Novogradiščani oprostili sa popularnim pjevačem i humanitarcem jer je sa igrališta NK “Sloga” prije 13 godina poletio helikopter s tijelom njegovim put Makedonije.

Related Post