DVD REŠETARI: Otkriven spomenik sv. Florijanu

2005 0

Autor Ivanka Herceg

REŠETARI – U poslijepodnevnim satima 5. svibnja ispred Vatrogasnog doma u Rešetarima je u organizaciji DVD-a Rešetari i Općine Rešetari, otkriven spomenik sv. Florijanu, zaštitniku vatrogasaca. Postrojavanje pripadnika DVD-a Rešetari i gostujućih Društava iz Nove Gradiške, Gornjih Bogićevaca, Koprivnice, Cernika, Brodskog Stupnika, Požege, Orubice, Vrbove, Štivice, Ljupine, Zakorenja, Gunjavaca, Adžamovaca, Okučana obavio je Antun Jug, zapovjednik DVD-a Rešetari.

Poslije intoniranja državne i vatrogasne himne, kao i minute šutnje za poginule hrvatske branitelje, prvog hrvatskog predsjednika i poginule i preminule vatrogasce, okupljenima su se obratili Zlatko Aga, načelnik općine i župan Danijel Marušić. Naglasili su iznimnu važnost i vrijednost vatrogasnog zanimanja i poslanja u očuvanju i zaštiti ljudskih života i imovine.

Čestitke je vatrogascima uputio i poželio dobrodošlicu Krešimir Knežević predsjednik DVD-a domaćina, a o simbolici kipa sv. Florijana, koji je izrađen tako da gleda u pravcu zgrade općine i kazuje o međusobnom zajedništvu i suradnji Općine i vatrogasaca, govorio je autor, kipar Dragutin Ciglar.

Potom su spomenik otkrili najmlađi vatrogasci, članovi DVD-a Rešetari: Matija Dautović, Leon Kraljić, Katja Wolf, Nina Babić, Fran Paušić, Marta Majanović, Matej Starčević, Gabrijela Rajković, Nina Kičić i Lana Brajdić.

Simbolično je presječena i vrpca, a zajedno su to učinili načelnik Zlatko Aga, župan Danijel Marušić, saborski zastupnik Davor Vlaović, predsjednik društva Krešimir Knežević.

Kip sv. Florijana, s postoljem visok 2,37 m, blagoslovio je vlč. Josip Bogović, župnik župe Krista Kralja, a svečanost su oplemenili i članovi crkvenoga zbora župe.

Uslijedila je pokazna vježba koju su izveli vatrogasci JVP Nova Gradiška, DVD-a Zakorenje i DVD-a Rešetari.

Proslava blagdana sv. Florijana, kojoj su bili nazočni počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, zapovjednik županijske vatrogasne zajednice Milan Šulter i vlasnik tvrtke Vatropromet Nenad Radojčić nastavljena je u Vatrogasnom domu.

Kip sv. Florijana resi mnoge crkve, a nije rijetkost da se nalazi i na kućama ili na gradskim trgovima. Sada resi i prostor u središtu općine Rešetari gdje će bdjeti nad svim njezinim stanovnicima.

Related Post