EUHARISTIJSKO SLAVLJE PRIGODOM 19. OBLJETNICE „BLJESKA“

897 0

OKUČANI, 2. svibnja 2014. – Na devetnaestu obljetnicu vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, 1. svibnja, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u okučanskoj župnoj crkvi u zajedništvu s vojnim ordinarijem

Jurjem Jezerincem, svećenicima Novogradiškog dekanata te vojnim kapelanima. Biskup Škvorčević je pozdravio javne dužnosnike na čelu s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom, predstavnike Hrvatske vojske, napose nazočne branitelje i obitelji poginulih branitelja te okučanske župljane, najvećim dijelom prognane iz Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da se u ovoj svetoj misi za Domovinu želimo spomenuti ljubavi hrvatskih branitelja koji su svoj život položili tijekom akcije „Bljesak“, ugradili je u hrvatsku slobodu i dostojanstvo, sjediniti njihovu žrtvu s Isusovom žrtvom. Podsjetio je kako je minuloga 27. travnja u Rimu proglašen svetim papa Ivan Pavao II., utemeljitelj Požeške biskupije i veliki prijatelj hrvatskoga naroda koji nam je svojom ljubavlju bio blizu u najtežim trenutcima naše nedavne prošlosti, osobito kad je među prvima priznao samostalnost Republike Hrvatske i tri puta nas pohodio. Pozvao je prisutne da vjerničkim srcem zahvale Bogu za domovinu, za ljubav sv. Ivana Pavla II. i poguinulih branitelja.

 

Polazeći od liturgijskog čitanja iz Djela apostolskih, biskup je u homiliji istaknuo kako se apostolski pristup događaju Isusove smrti i uskrsnuća našao u sukobu s tumačenjem koje su mu davale onodobne židovske vlasti. Podsjetio je da su moćnici koji su osudili Isusa na smrt zabranjivali učenicima govoriti i djelovati u ime Isusovo, određivali okvir događaja u skladu s vlastitim interesima, zatvarali ih u tamnicu jer ih nisu poslušali. Biskup je naglasio kako su Petar i drugi učenici na dan Pedesetnice po Duhu Svetom bili uvedeni u punu istinu o Isusu Kristu, postali dionicima cjelovitog iskustva o njegovoj povijesnoj i uskrsnoj svarnosti te nisu bili puki prenositelji znanja o njemu nego svjedoci spremni za njega umirati. Spomenuo je misao njemačkog pjesnika Heinricha Bölla kako je čovjek rođen da bi se sjećao i na taj način bio dionikom baštine koja mu prethodi. Kazao je da sjećanje na događaje iz domovinskog rata među kojima je i vojno-redarstvena akcija „Bljesak“, napose spomen na poginule branitelje može biti sveden na neku folklornu razinu ili za trenutačne političke i druge potrebe. Pored toga, dodao je, moguće je usredotočiti se na zločine koji su počinjeni na područjima pod srpskom vlašću od 1991. do 1995., na brojne prognane i ubijene ljude, na zapeljene ili razorene crkve od Voćina, preko Đulovca, Pakraca, Lipika, do Jasenovca, Gornjih Bogićevaca i Rajića. No, nastavio je, tako bismo ovaj spomen pretvorili u oživljavanje dinamizma zla, postali njegovim sudionicima, bili zahvaćeni nemoću.

 

Upozorio je kako Petar u današjem prvom čitanju židovskim glavarima okupljenima na zasjedanju Velikog vijeća tumači da njihovo zlodjelo Isusova ubojstva nema posljednju riječ jer ga je Bog podigao iz groba i dao konačni smisao svim događajima koji se na njega odnose. Petar ih uvjerava u potrebu pokoravanja Bogu a ne ljudima i poziva da obraćenjem od svojih djela prime oproštenje u snazi Duha Svetoga te postanu dionicima dinamizma Isusove pobjede nad smrću, budu uključeni u višu razinu postojanja na koju ih poziva Bog. Dodao je da su apostoli tako svjedočili istinu koja dolazi od Boga a ne sa zemlje o kojoj govori Isus u današnjem evanđelju. Biskup je zaključio da se na tragu navedenog apostolskog svjedočanstva, slaveći danas Isusov spomen-čin u okučanskoj župnoj crkvi, želimo uključiti u dinamizam obraćenja, praštanja i milosrđa te biti dionicima one istine koju događajima iz naše nedavne prošlosti daje Bog. Podsjetio je na riječi Hansa Wolffa kako Židovi trebaju slaviti spomen oslobođenja iz Egipta da bi se podsjetili da je Bog biće slobode te da bi se u svakodnevici borili protiv okova i ropstva najrazličitije vrste. Istaknuo je biskup kako nas spomen na braniteljsku ljubav, plemenitost i žrtvu te na slobodu koju su nam tim putem darovali, potiče da i sami tim putem na političkoj, gospodarskoj i drugim razinama nastavimo djelovati u istom dinamizmu. Kazao je da treba moliti za Božje svjetlo i mudrost svim našim građanima, napose onima kojima su povjerene javne dužnosti, da Hrvatska ne postane zemlja ljudi umrtvljena srca i ugašene savjesti, nego da u njoj prevlada poštenje, plemenitost i ljubav. Potaknuo je prisutne da vole svoju Domovinu onom ljubavlju kojom su je voljeli branitelji te da se iz Okučana vrate svojim domovima opredjeljeniji za vrijednosti za koje su oni položili svoje živote.

 

Pri koncu slavlja biskup je u uputio molitvu Isusovoj Majci za domovinu. U ime popginulih branitelja zahvalio je svima koji su sudjelovali na današnjem spomenu i iskazali im svoju ljubav. Riječi zahvale uputio je i vojni ordinarij Juraj Jezerinac, istaknuvši kako nas spomen devetnaeste obljetnice akcije „Bljesak“ potiče da nikada ne zaboravimo žrtvu onih koji su položili svoje živote za slobodu domovine, a najbolje što za njih možemo učiniti jest uputiti Bogu svoje molitve za njih i njihove obitelji.

Related Post

ŠTIVIČANI U KRASNOM

Autor - 02/10/2011 0
2. listopad 2011. – Vjernici župe Štivica u subotu su, 1. listopada, hodočastili u marijansko proštenište Krasno. Tako su počeli…

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 11/09/2014 0
POŽEGA 11. rujan 2014. – Katolička osnovna škola u Požegi započela je na blagdan Male Gospe, 8. rujna s novom…