EUROPARLAMENTARKA MARIJANA PETIR POZVALA IH U BRUXELLES

504 0

BRUXELLES – Na poziv HSS-ove europarlamentarke Marijane Petir u dvodnevnom posjetu Bruxellesu bilki su članovi Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatskog seljačkog saveza,

kao i predstavnice Udruge „Najuzornija hrvatska seoska žena“, predstavnici udruga „Baranjska brazda“ i Udruge poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava „Život“, Klastera „Slavonska Jabuka“ i Udruge ZG trešnja. Pozvala ih je kako bi zajednički obilježili Dan Europe i skrenuli pažnju na najvažniju politiku EU – poljoprivrednu politiku.

 

Konferencija pod nazivom „Zajednička poljoprivredna politika u praksi“ u organizaciji hrvatske zastupnice Marijane Petir održana je u utorak, 12. svibnja u Europskom parlamentu.

Na samom početku konferencije, predavače i goste iz Hrvatske pozdravila je zastupnica Petir. Konstatirajući kako Hrvatska još uvijek ne koristi sav potencijal koji joj nudi članstvo u Europskoj uniji, Petir je rekla kako joj je bilo važno okupiti na jednom mjestu one koji donose odluke i one na koje će se provedba tih odluka odraziti. „Europska unija prepoznaje važnost poljoprivrednika za očuvanje cijelog ruralnog prostora“, ustvrdila je Petir upozorivši pritom kako hrvatske i europske poljoprivrednike muče raznorazni praktični problemi i nejasnoće u provedbi zajedničke poljoprivredne politike. Upravo s tim razlogom zastupnica je za hrvatske proizvođače organizirala ovu konferenciju kao priliku da pokušaju dobiti odgovore na pitanja koja ih najviše tište.

Sudionike konferencije pozdravio i koordinator grupe Europske pučke strane u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Albert Dess. Rekavši kako Hrvatska kao nova članica Europske unije ima veliki potencijal da razvije svoju poljoprivrednu proizvodnju, podijelio je s hrvatskim proizvođačima bavarska iskustva u stvaranju poljoprivredne politike te im poručio da moraju raditi zajedno stvarajući zadruge. Dess je pohvalio i napore koje čini zastupnica Petir zastupajući interese hrvatskih poljoprivrednika u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj te je izrazio nadu da će birokratska procedura u primjeni zajedničke poljoprivredne politike biti pojednostavljena.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness pohvalila je zastupnicu Marijanu Petir kao najaktivniju novu članicu Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta te je poručila prisutnim poljoprivrednicima da su dobro odlučili kada su nju odabrali da ih zastupa u Europskom parlamentu. McGuinness je govorila o ulozi koju Europski parlament ima u provedbi zajedničke poljoprivredne politike. Istaknula je kako je trenutno najvažnija uloga Europskog parlamenta osigurati primjenu reformi na način da to ne otežava život poljoprivrednika te osigurati sigurnost i proizvođačima i potrošačima. Naglasak je stavila i na odnos između proizvođača i trgovačkih lanaca, a dotakla se i važnosti plaćanja povezanih s proizvodnjom, pravovremene isplate poticaja te poštivanja ekoloških standarda.

O slovenskim primjerima dobre prakse u pogledu primjene zajedničke poljoprivredne politike govorio je slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič. Istaknuo je kako je Slovenija i prije ulaska u Europsku uniju imala dobar program ruralnog razvoja i puno ulagala u poljoprivredu, što je dobra praksa koja se nastavila i kasnije. Kako je pojasnio, uvođenjem zajedničke poljoprivredne politike zaustavio se pad broja seoskih domaćinstava, a slovensko selo živi i razvija se, dok se sve više mladih odlučuje na bavljenje poljoprivredom i preuzimanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

 

Ravnateljica Uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Josefine Loriz-Hoffmann ukratko je pojasnila proces nastanka poljoprivrednih politika te predstavila hrvatskim proizvođačima mogućnosti koje stoje pred Hrvatskom u području ruralnog razvoja. Kao jedan od primarnih izazova istaknula je potrebu za novim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji. Govorila je i o usmjeravanju aktivnosti, uvođenju mladih u posao, pomoći u razvoju malih gospodarstava kojih je u Hrvatskoj jako puno. Istaknula je kako razvojna politika mora podupirati ljude koji žive u ruralnim područjima povećanjem pristupa uslugama i osiguravanjem osnovne infrastrukture na selu. Najavila je i kako će Hrvatska u budućnosti koristiti sredstva za gorska područja što će olakšati poljoprivrednu proizvodnju u tim dijelovima zemlje. Najavila je da bi slijedeći tjedan Program ruralnog razvoja RH mogao dobiti konačno odobrenje nakon što Parlament usvoji slijedeći tjedan delegirani akt na plenarnoj sjednici.

Sve vrste potpora koje Hrvatskoj stoje na raspolaganju predstavila je voditeljica odjela za direktna plaćanja Uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Marie Bourjou. Naglasila je pritom važnost pravednije raspodjele sredstava među poljoprivrednicima. Pojasnivši kako se Hrvatska odlučila na primjenu modela za male poljoprivrednike, ukratko je upoznala hrvatske proizvođače sa svim programima direktnih potpora za ruralni razvoj i uvedenim obaveznim praksama koje se odnose na održavanje poljoprivrednih površina i ekološku osviještenost.

 

Francesca Bignami je ispred najsnažnije europske poljoprivredne organizacije COPA COGECA identificirala neke do sada uočenih problema u provedbi zajedničke poljoprivredne politike, kao što su velika birokracija, kompleksna pravila i nejasnoće u interpretaciji, a uvođenje sankcija koje premašuju iznose potpora za nemogućnost ispunjenja kvote ekološki fokusirane proizvodnje ocijenila je neprihvatljivima. Zaključila je kako je zahtjev za pojednostavljivanje zajedničke poljoprivredne politike dobar i upozorila je da se u poljoprivredi treba poštivati različitost te apelirala na osiguranje stabilnosti poljoprivrednicima.

O problemima i izazovima s kojima se suočavaju hrvatski poljoprivrednici pri primjeni zajedničke vanjske i poljoprivredne politike govorio je Mijo Latin, potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza. A hrvatske poljoprivrednike tište mnogi problemi: nedostatak konkurentnosti, pad proizvodnje, povećan uvoz, smanjivanje potpora, visoke kamate, spore obrade zahtjeva, strah od monopola velikih proizvođača i trgovačkih lobija, nemogućnost ulaska u posjed državnog poljoprivrednog zemljišta… Spas hrvatskog sela, kako smatra Latin, leži u razvoju ruralnog prostora i malih gospodarstava koja će proizvoditi zdravu domaću hranu, a koja su trenutno suočena s brojnim problemima.

 

 

Nakon izlaganja predavača, uslijedila je rasprava u kojoj su postavljena mnogobrojna pitanja i iz koje je bilo vidljivo kako u zajedničkoj poljoprivrednoj politici postoje brojne nejasnoće koje su podložne različitim interpretacijama te kako je potrebno raditi na njezinom pojednostavljenju, ali i ulagati u osnivanje i kapacitiranje savjetodavnih službi i agencija koje bi proizvođačima bile na raspolaganju za tumačenje propisa i pripremu projekata za EU. Zaključeno je i kako se poljoprivredni proizvođači trebaju organizirati kako bi bili u boljem položaju izboriti se za svoja prava.

 

Related Post

STARO PETROVO SELO

Autor - 16/05/2013 0
U Hrvatskom pučkom domu u Starom Petrovom Selu, u srijedu, 15. svibnja, održan je završni, centralni skup Hrvatske seljačke stranke,…

PETIR U EUROPSKOM PARLAMENTU

Autor - 25/02/2015 0
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu danas je na sjednici vanjskopolitičkog odbora govorila o rezoluciji o Bosni i Hercegovini pri čemu…

EU PARLAMENT

Autor - 19/07/2014 0
MARIJANA PETIR (EPP), zastupnica u Europskom parlamentu 15.07.2014 je govorila o povlačenju direktive o porodiljnom dopustu (Maternity leavedirective) koju Europska…