HSS O STAMKI ZDRAVSTVENOG SUSTAVA U HRAVTSKOJ

756 0

U organizaciji ravnatelja HSS-ovog Ravnateljstva za zdravstvo dr. Zorana Jukića u Zagrebu je održan okrugli stol s temom „Stanje zdravstvenog sustava u Hrvatskoj“ na kojem je, uz brojne liječnike i strukovne djelatnike,

sudjelovao i predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg.

 

Na Okruglom stolu donijeti su slijedeći zaključci:

 

1. Naslijeđeni problemi pogoršali su se do neslućenih razmjera.

2. Došlo je do ugroze temeljnih načela Zakona o zdravstvenoj zaštiti kao što su: dostupnost, cjelovitost i kontinuiranost zdravstvene zaštite.

3. Položaj zdravstvenih radnika nikad nije bio lošiji. Posljedica takvog položaja je odlazak liječnika i medicinskih sestara u inozemstvo.

4. Zakon o sanaciji zdravstvenih ustanova (bolnica) nije donio ništa dobro saniranim ustanovama, poslužio je kao instrument za ukidanje pojedinih bolnica kao što su bolnice u Pakracu i Novoj Gradiški. Potrebno je ispitati ustavnost navedenog Zakona, a sve odluke proizišle iz njega preispitati.

5. Nacionalni program zdravstva u RH (tzv. Master plan) nije učinjen sukladno potrebitim reformskom zahvatima u zdravstvenom sustavu. On je redukcionistički i podloga je za uskraćivanje prava osiguranicima HZZO-a. Hrvatski sabor takav plan treba odbaciti ili ga vratiti Vladi na temeljitu doradu.

 

HSS će nastaviti sa aktivnostima po regijama, kako bi što kvalitetnije sagledao stanje zdravstva na području čitave Hrvatske, napravio analizu stanja i dao prijedloge poboljšanja stanja u zdravstvu.

Related Post

HSS O STO VLADINIH DANA

Autor - 19/04/2012 0
u Središnjici HSS-a jučer je održana konferencija za novinare. Priopćenje, odnosno stavove HSS-a o radu Vlade RH prenosimo u cijelosti.

HSS BPŽ OBAVJEŠTAVA JAVNOST

Autor - 30/01/2014 0
Hrvatska seljačka stranka Brodsko-posavske županije protiv mjera racionalizacije državnih institucija, ustanova i ureda državne uprave Hrvatska seljačka stranka

HSS UPOZORAVA

Autor - 24/02/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 24. veljače 2013. – U povodu prestanka otkupa mlijeka sa slavonskih farmi i prosvjeda proizvođača mlijeka jučer se…

PRIOPĆENJE HSS-a

Autor - 24/01/2014 0
Hrvatska seljačka stranka ne podržava prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o područjima i sjedištima sudova koji predviđa novi…