KONFERENCIJA ZA NOVINARE HSS-a

763 0

HSS je danas, 12.08.2015. u Novoj Kapeli , a povodom Dana općine i tradicionalnog robno – stočnog sajma održao tiskovnu konferenciju sa koje je predsjednik HSS-a Branko Hrg poručio :

Kako je Tihomir Jakovina, ministar na odlasku, u protekle je četiri godine uspio do kraja uništiti hrvatsko selo i seljaka. Za vrijeme njegovog stolovanja u ministarstvu, poljoprivredna proizvodnja spala je na povijesno najniže grane, Hrvatska postaje ovisna o uvozu hrane, često vrlo sumnjivog porijekla, a mladi iz svih krajeva, posebno Slavonije, svakodnevno masovno napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom. „HSS sve ove četiri godine mandata ove Vlade, kao oporbena stranka, stalno ukazuje na probleme i nudi rješenja, nudi odgovore, nudi prijedloge. Napravili smo novi Program za selo i poljoprivredu prije dvije godine, javno je objavljen na stranicama HSS-a i prezentiramo ga diljem Hrvatske. Nijedna druga stranka se u nijednom trenutku nije time bavila, osim u svrhu skupljanja političkih poena“ – istaknuo je predsjednik HSS-a Hrg.

 

Hrvatsku poljoprivredu pogodile su elementarne nepogode proljetne poplave, ljetne suše i olujno nevrijeme praćeno tučom, a ministar poljoprivrede se nije oglasio.

 

HSS –ovci dozivaju :“ MINISTRE JAVI SEEEEEE….“

 

HSS-ovci , zamjenici župana Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić, Požeško-slavonske Željko Jakopović i brojni načelnici, su prisustvovali radu Svečane sjednice Općinskog vijeća Nova Kapela na kojoj je načelnik nabrojao desetak projekata vezanih za cestogradnju, vodoopskrbu, izgradnju pješačkih staza i komunalno uređenje svih naselja, za što skromni proračun lokale samouprave nije dostatante se Općina okrenula izradi projekata i njihovom kandidiranju prema EU i nacionalnim sredstvima.

Zamjenik župana Davor Vlaović je na načelnikov vapaj za pomoć u realizaciji planova rekao:

„ Fiskalna politika je ta koju u Republici Hrvatskoj treba mijenjati.

Rekao je kako podržava najnovije najave ministra financija o povećanju neoporezivog dijela poreza na dohodak. Minimalna plaća u R Hrvatskoj mora biti dostatna za preživljavanje i za kruh svagdašnji, ali ne na štetu lokalne i regionalne samouprave što se danas čini.

Ako se smanjuju prihodi jedinica lokalne i regionalne samouprave radi povećanja životnog standarda radnika HSS kaže DA .

Vladi Republike Hrvatske je poručio da prestane s centralizacijom i prihode Državnog proračuna pravedno raspodjeli. Predlažeraspodjelu prikupljenog PDV-a prema mjesnoj određenosti,mjestu naplate poreza, i vraćanje samo 1% tog prihoda jedinicama lokalne i regionalne samouprave. „Gospodo, neka nam uzor bude Europa u kojoj centralna država raspolaže s manje od 50% proračuna. Jedinice lokalne ( općinske i županijske) uprave znaju kako razvijati ruralna područja, morate nam osim ovlasti dati i sredstva kako bismo zakone mogli provesti u djelo.“

 

Zbog loše politike danas imamo depopulaciju ruralnog prostora, a načelnik Ivan Šmit je dodao „Općina Nova Kapela je slika Republike Hrvatske. Iseljavanje je krenulo od malih općina, pretočilo se na Slavoniju, a onda i na cijelu državu. Djece se sve manje rađa, svaka peta kuća je prazna. Najviše nas pogađa uništenje poljoprivrede jer s nestankom poljoprivrede iz ovih krajeva su nestali i ljudi“ .

 

HSS je uvijek bio čuvar hrvatskog sela, to mu je misija i danas. Vizija HSS-a je selo u kojem su dječja igrališta puna, traži se treneri za treniranje pionirskih skupina, a odgojiteljica u vrtiću je zanimanje s najviše raspisanih natječaja za popunjavanje radnih mjesta. (K.Šćuka)

Related Post

OBLJETNICA SMRTI STJEPANA RADIĆA

Autor - 10/08/2014 0
SLAVONSKI BROD, 9. kolovoza 2014. – HSS-ovci Brodsko-posavske županije danas, 08.08.2014. obilježili su godišnjicu smrti Stjepana Radića koji je preminuo…

HSS NE ZABORAVLJA SVOG VELIKANA

Autor - 09/08/2015 0
SLAVONSKI BROD , 8. kolovoza 2015. – Županijska organizacija Hrvatske seljačke stranke Brodsko-posavske županije , danas 08.08.2015., obilježila je godišnjicu…

PROGRAMSKA SKUPŠTINA HSS-a

Autor - 05/02/2014 0
ZAGREB – HSS je u subotu, 1.veljače održao Glavnu programsku skupštinu na kojoj je donijet strateški programski dokument naziva „HSS-vizija…