EUROPSKI DAN SJEĆANJA

1651 0

NOVA GRADIŠKA, 23. kolovoza 2016. – U organizaciji Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu danas je obilježen 23. kolovoza – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Predstavnici dijela udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkih stranaka položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Molitvu su izmolili za sve žrtve totalitarnih režima, a prof. Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja govorio je o totalitarnim i autoritarnim režimima i događanjima u Europi i Hrvatskoj koja su ih obilježila u kojima su učinjeni brojni zločini protiv neistomišljenika i nedužnih ljudi.

 

-Osuđujem sve totalitarne režime, komunizam, fašizam i nacizam. Jedini put za Hrvatsku je da se istina iznese na vidjelo, da se svi zločini osude. Nacistički i fašistički su već osuđeni. O njima govorimo više od 50 godina i njihovi vinovnici su osuđeni. Međutim, uporno su se pokušavale umanjiti i minorizirati, posebno na našem prostoru, žrtve komunizma i njegovi zločini, a potencirati zločine koje je napravila NDH-a s ciljem da bi hrvatskom narodu nametnuli stigmu zločinačkog i fašističkog naroda što je nebuloza i neistina. Jedina šansa za Hrvatsku je iznijeti istinu na vidjelo, osuditi sve režime i njihove simbole staviti u muzej i zabraniti ih. Tek onda će biti otvoren put za napredak naše lijepe domovine Hrvatske – kazao je prof. Ante Vukšić.

 

Dopunama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj iz lipnja 2011. godine, 23. kolovoza obilježava se kao spomendan – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

 

Europski parlament je u svojoj preporuci naglasio da svaka zemlja prilagodi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima vlastitoj povijesti i tradiciji. Hrvatska se tako pridružila Estoniji, Latviji, Litvi, Sloveniji i Švedskoj obilježavanjem 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, dok neke druge članice obilježavaju 27. siječnja, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

 

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma od 23. rujna 2008. godine, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. U završnom dijelu Rezolucije parlamenti i vlade svih država članica EU-a, država kandidatkinja za članstvo u EU i zemalja povezanih s Europskom unijom pozvani su na usvajanje i provedbu te Rezolucije.

Related Post