Festival tata poziva muškarce na ravnopravno roditeljstvo

623 0

Kreće ovogodišnje izdanje Festivala tata, festivala koji već petu godinu za redom za cilj ima samo jedno – potaknuti muškarce na što aktivniju ulogu očeva i preuzimanje odgovornosti za sve što ta uloga donosi. 

Festival tata, prvi festival u Hrvatskoj koji se obraća direktno tatama i zagovara njihovo aktivno uključivanje u odgoj djece, još jednom će kroz narednih mjesec dana online kampanjom potaknuti raspravu o važnosti angažiranog očinstva.

Iako očevi sve više postaju aktivno uključeni u odgoj djece, u Hrvatskoj se briga za djecu još uvijek doživljava kao primarno ženin posao. Upravo kako bi se srušile ovakve predrasude i javno populariziralo aktivno očinstvo, udruga Status M organizira svake godine jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj pod nazivom “Festival tata”.

“Zahvaljujući tome što sam proveo prvih nekoliko mjeseci kontinuirano sa svojim sinom, naučio sam sve osnovne stvari oko brige djeteta i od tad mi nije problem samostalno provoditi vrijeme s njim, kao i biti odgovoran za njega bez uplitanja drugih. Potrebno je maknuti stigmu s očeva koji žele ostati doma i biti sa svojim djetetom kao i s majki koje su otišle raditi i “ostavile” djecu doma s ocem. Za psihološki razvoj djeteta, bitni su i otac i majka “ zaključio je otac Matija Švaljek iz Zagreba. 

U sklopu Festivala tata odvija se i online foto natječaj supertata koji traje do 26. svibnja i čije će najbolje fotografije biti izložene tijekom rujna u Osijeku. Organizatori pozivaju tate da zabilježe drage trenutke sa svojim djetetom te se prijave na ovogodišnji Festival tata. “Tate, pokažite što znači biti tata i tako budite uzor i budućim očevima”, istaknula je Anamarija Sočo, predsjednica udruge Statusa M.  

Više o tome kako sudjelovati u natječaju možete pročitati na: https://bit.ly/3AKDzGT

Related Post