FORUM ŽENA SDP-a OBILJEŽIO MAJČIN DAN I DAN OBITELJI

1636 0

NOVA GRADIŠKA, 10. svibnja 2012. – Članice Foruma žena novogradiškog SDP-a obilježile su sinoć Majčin dan i Dan obitelji. Družile su se, razgovarale o položaju žene i majke u društvu i obitelji, a dr. Danica Smoljanac održala je

predavanje na temu Znanjem protiv raka dojke. Nazočna je bila i zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić.

 

-Smatram da je obitelj sve više ugrožena u ovim burnim vremenima 21. stoljeća. Što je utjecalo da je to tako? Možda neimaština, nezaposlenost ili neodgovornost, rekla bi, društva u cjelini. Prateći statistiku i medije koji nas o tome informiraju, svjesni smo sve većeg broja rastava brakova, a time i raspada same obitelji. Bilo kako bilo, sve vrijednosti majke i obitelji su ugrožene. Mnogi smatraju da veliku odgovornost u našem patrijarhalnom društvu snosi žena, odnosno majka. Ona jer stup vrijednosti u svojoj obitelji, dakako sa svojim partnerom, ako je podržava.

 

Nekad nije dovoljno pokazati samo dobru volju i ljubav za uspješnu obitelj. Treba i nešto više. Žena treba financijsku potporu, dakle da radi za plaću i da ima svoju sigurnost. Da bi mogla raditi van svoje obitelji u nekoj ustanovi i poduzeću ili biti poduzetnica, mora imati neke olakšice, kao i njena obitelj. Treba više vrtića, osiguran produženi boravak djece u školi. Morta imati i jednaku plaću kao muškarac.

 

Majci treba pomoći da obitelj što bilje funkcionira i da se u ovim teškim vremenima održi na okupu – kazala je, uz ostalo, Zorica Popović, predsjednica Foruma žena SDP-a. -Svake godine u povodu Majčinog dana se organizira predavanje. Ove godine dr. Danica Smoljanac, specijalistica radiologije iz Opće bolnice Nova Gradiška govorit će o malignim bolestima dojke.

 

Osim ovog predavanja ove se godine dogodilo nekoliko humanitarnih akcija u kojima su sudjelovale žene Foruma žena SDP-a. Sav prihod je dodijeljen osobama koje su oboljele ili socijalno ugrožene. Značajna je bila i izložba ručnih radova žena s novogradiškog područja i iz Slavonije – rekla je dr. Ljepša Rakas-Vujčić.

 

Dr. Danica Smoljanac u svom je izlaganju dala naglasak na zdravlje žene uopće i borbu protiv raka dojke. Govorila je o uzrocima, što se može učiniti prevencijom i sprečavanjem uzroka, te ranim otkrivanjem karcinoma dojke, dijagnostici i terapiji.

Related Post

IZBORI U SDP-u

Autor - 20/10/2013 0
Vinko Grgić dobio je 78 glasova ili 82,2 posto, a protukandidat Milan Mateša 17 glasova ili 17,8 posto NOVA GRADIŠKA, 20.…

DAVOR BERNARDIĆ (Sdp)

Autor - 29/04/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 29. travanj 2012. – Dolazak u Novu Gradišku Davora Bernardića, SDP-ovog saborskog zastupnika, predsjednika Kluba zastupnika SDP-a i…