TRIBINA SDP-a – Mladi, obrazovanje i zapošljavanje temelji su oporavka društva u kaosu

765 0

NOVA GRADIŠKA, 25. veljače 2011. – Gradski odbor SDP-a sinoć je održao prvu u nizu tribina, koje će jednom mjesečno održavati sve do izbora, kako bi građane informirao o najznačajnijim pitanjima i problemima ukupnog života, smjernicama i opredjeljenjima SDP-a kojima ih nakon što dođe na vlast želi razriješiti. Tribinu, na kojoj su se okupili

SDP-ovci iz zapadnog dijela županije vodio je predsjednik Gradskog odbora Franjo Kikić. Predstavio je SDP-ove saborske zastupnike prof. dr. sc. Gvozdena Flegu i prof. Daniela Mondekara. Politika za mlade i Obrazovna politika i lokalne smjernice odgoja i obrazovanja, teme su o kojima su govorili i izazvali veliku pozornost, a potom i raspravu. Uvodno je o mladima u Novoj Gradiški govorio predsjednik Foruma mladih Tin Keleula istaknuvši da su mladi u našem gradu nezaposleni i apolitični, te da se boje uključiti u politiku.

prof.dr.sc Gvozden Flego

 

Prilagodba europskoj politici prema mladima

 

Daniel Mondekar govorio je o politici prema mladima, ali i angažiranju mladih i društva u obrazovanju i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje, bez kojeg, kako je sinoć naglašeno, nema oporavka društva koje je u općem kaosu.

– S obzirom na skorašnje članstvo Hrvatske u EU naša politika prema mladima bit će orijentirana prilagodbi Hrvatske europskoj politici prema mladima, čime će naši mladi najviše profitirati. Stav je SDP-a da EU politika prema mladima ima svoje prednosti ali i svoje mane. Upravo zbog tih izazova moramo napraviti pravi koncept da bi mladi mogli maksimalno profitirati.

Nova Gradiška se nalazi u regiji koja, ako dobro napravimo svoj posao može najviše profitirati. Ono što SDP govori je da će nama kao članici EU biti dobro ako Vlada RH i institucije naprave dobar posao. Oni koji će najviše profitirati su poljoprivrednici , jedinice lokalne samouprave, prvenstveno se tu misli na institucije i ustanove, škole, domove zdravlja i ostalo. Profitirati će same općine i gradovi s infrastrukturom , ali i mladi i starije žene, koje je kriza najviše ugrozila. Misli se na mlade koji se obrazuju, a ne mogu naći posao i žene preko 55 godina starosti koje su ostale bez posla. Profitirat će poduzetništvo, obrtništvo i akademska zajednica. To su oni koji mogu pokretati ekonomiju – kazao je Mondekar.

prof. Daniel Mondekar

 

Presudan utjecaj obrazovanja na razvoj države

 

Tema koja se također odnosi na mlade ali i ima presudan utjecaj na razvoj države i društva je obrazovanje. Govoreći uvodno Mirko Golovrški je, ističući da je obrazovanje važan segment društvenog opstojanja, iznio je bitne podatke o školstvu i stanje u obrazovanju dijagnosticirao kao neučinkovito. Održavanje u životu škola sa nekoliko đaka u razrednoj nastavi, sa gotovo tolikim broj učitelja, nazvao je podilaženjem glasačima kojim se diže rejting vladajuće stranke. Upozorio je na tendenciju stalnog smanjenje boja djece.

– Obrazovanje je temelj života i razvoja. Država zato mora podupirat nove spoznaje i nove tehnologije – kazao je Gvozden Flego i dodao da danas koncepcijski kaos, koji vlada u sustavu obrazovanja, to onemogućava i da ni jedan mandat neće biti dovoljan da se promjene obave. Flego se zalaže za obrazovanje do prve kvalifikacije te za cjeloživotno obrazovanje i stvaranje sustava koji će ljudima na jednostavan način, uz formalno obrazovanje omogućiti promjenu zanimanja .

– Mladi danas, uz činjenicu da se trebaju zaposlit , mogu volontirati kroz udruge mladih. U Hrvatskoj je to veliki problem jer nema priznavanja volonterskog rada, a velik problem je priznavanja neformalnog obrazovanja. Odnosno kako priznati nekome znanja koja je stekao da ih kasnije može profesionalno koristiti . Moramo usvojiti sustav cjeloživotnog učenja, da se mladi i svi drugo u svakom trenutku mogu dodatno školovat – kazao je Daniel Mondekar.

 

Lokalnoj samoupravi odgovornost i novac

 

Regionalni razvoj i decentralizacije, kako se čulo, uz ostalo, trebaju također unaprijediti sustav obrazovanja.

– Odgovornost je i na lokalnoj samoupravi je velika, ali ako ne napravimo pospremanje i red u cijeloj državi nema izlaza. Kada razgovaramo o obrazovanju, osnovnim i srednjim školama, sve su u ingerenciji Županije. Mi smo svjesni da moramo napraviti programe koji će se financirati sredstvima Europske unije. Ako je na vlasti, kao što je kod nas, druga politička opcija, onda nema prolaza, onda se grade, kao što je postavljeno pitanje, dvorane tamo gdje ih ne treba. To je praksa o kojoj moramo otvoreno govoriti. Ima izlaz. Jedinice lokalne samouprave će napraviti programe pod uvjetom da se reorganizira cjelokupna državna uprava i da se odgovornost spusti na jedinice lokalne samouprave. Mi odgovornost prihvaćamo, ali moramo odmah pretresti i porezni sustav jer od 100 ubranih kuna jedinici lokalne samouprave ostaje samo 10 kuna. Stav je SDP-a da se to mora mijenjati – kazao je gradonačelnik Josip Vuković.

   

Related Post

JAVNA TRIBINA BILJANE BORZAN

Autor - 07/12/2015 0
SLAVONSKI BROD, 7.prosinca.2015. – Na poziv SDFŽ BPŽ, Slavonski Brod je 4. prosinca posjetila EU parlamentarka Biljana Borzan da bi…

FORUM ŽENA SDP-a

Autor - 22/09/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 22. rujan 2014. – Članice novogradiškog Foruma žena SDP-a danas su obilježile Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad…

EU PARLAMENT

Autor - 07/07/2014 0
Prvi radni tjedan u novom mandatu je iza hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Osim izbora novog predsjednika i potpredsjednika, najvažnija…