ČLANOVI SDP-a PROSLAVILI DAN ŽENA

834 0

Pravednija Hrvatska nezamisliva je bez potpunog ukidanja diskriminacije žena

NOVA GRADIŠKA, 8. ožujka 2011. – Izuzetno svečano bilo je večeras u prostorijama Gradske organizacije SDP-a Nova Gradiška. Obilježavao se 8. ožujak, Međunarodni dan žena, koji ova politička stranka u kontinuitetu tradicionalno obilježava.

Okupile su se esdepeovke iz Nove Gradiške i općinskih organizacija novogradiškog kraja, ali i esdepeovci da budu dio druženja koje nije moglo proći a da se ne progovori o položaju žene u današnjem društvu i evociraju sjećanja na stoljetnu borbu žena za dostojanstvo i emancipaciju. Nazočni su bili gradonačlenik Josip Vuković sa svojim zamjenicima dr. Ljepšom Rakas-Vujčić i Milanom Matešom.

Ispred Gradske organizacije SDP-a okupljene je pozdravio predsjednik Franjo Kikić.

 – Međunarodni dan žena simbolizira dugu povijest borbe žena za ženska prava. Stoga, koristim ovu priliku i svim ženama četitam 8. mart – Međunarodni dan žena uz želju, da ne smo ovaj dan, već i ostale dane provedete okružene pažnjom, kako na svom radnom mjestu tako i u krugu svoje obitelji. Pravednija Hrvatska nezamisliva je bez potpunog ukidanja diskriminacije žena – kazao je Franjo Kikić i pozdravio goste, predsjednike općinskih organizacija SDP-a zapadnog dijela Brodsko-posavske županije, te članice i članove PD „Slavča“ i njihovu voditeljicu Mariju Gičić, članice i članove Stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška i njihovu i pjesničku grupu „Vladimir Nikolić, koji su izveli prigodan kulturno-umjetnički program.

 

Prigodnim govorom nazočnima se obratila Zorica Popović, predsjednica Foruma Žena GO SDP-a Nova Gradiška. – Borba žena za svoj status počela je već davne 1903. godine i traje sve do danas. Puno smo toga već čuli, pročitali i vidjeli o borbi žena za svoj status u društvu, nekad i sad.

Borba traje preko sindikata za svoja prava, u obitelji, na ulici, na svom radnom mjestu, skoro u svim sferama života ovog društva.

Borba uvijek traje, i traje, počinje ispočetka, od samog prava glasa, pa nadalje uvijek se ponavljamo, od Ivane Orleanske do Rozze Luksemburg i mnogo drugih hrabrih žena koje su se borile za svoja prava. Mnoge su bile ubijene, zlostavljane, ponižene i degradirane ali nisu odustajale od svojih ciljeva i svojih zahtijeva.

Iako živimo u modernom društvu i demokratskom svijetu 21. vijeka, što se tiče žena, ne bih rekla da se nešto puno promijenilo u traženju prava. Žene još uvijek imaju niže plaće od svojih kolega, iako su istog obrazovanja i na istom radnom mjestu. Još uvijek se smatra, da ako se dogodi, da je za loše stanje u obitelji kriva žena, Najveći je broj nezaposlenih žena na Zavodu za zapošljavanju, a kada izgube radno mjesto vrlo teško ga dobivaju, naročito ako su u srednjim godinama. Zato lako dobivaju odbijenice. Svako dan čitamo u crnoj kronici da su žene ubijene, silovane, zlostavljane i pretučene, poslane u bijelo roblje.

 

Nemojte mi zamjeriti na mom osobnom stavu, ali mislim da se ovaj dan obilježava samo kao simbolika ili samo kao utjeha ženama, da se pokaže da se razmišlja o poboljšavanju statusa žena u ovom društvu. To poboljšanje je još jako daleko, jer kada dođe bilo kakva kriza, neimaština prva meta je žena, prva dobiva otkaz i među prvima je na Zavodu za zapošljavanje.

Ne bih se više ponavljala i spominjala sve one hrabre žene koje su se pokušale izboriti za svoj status bilo u društvu, bilo u svojoj okolini, a i u obitelji, ima ih jako mnogo. Zato znam i vjerujem da nam ne preostaje ništa drugo nego da i dalje ustrajemo u svojim zahtjevima i u provođenju tih zahtjeva za bolji i pravedniji život nas žena.

I na kraju da kažem da ovo što sam vam rekla da ste ionako sve znale. Stoga Vam mogu samo poželjeti ljepšu, sretniju i ravnopravniju borbu za budućnost u ovom društvu.

Zato moje drage dame, želim Vam sretan 8. ožujak Međunarodni dan žena – kazala je Zorica Popović.

Related Post

SDP-eov turnir u stolnom nogometu

Autor - 10/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA 9. siječnja  2012. – Gradska organizacija SDP-a Nova Gradiška organizira ovaj mjesec ligu stolnog nogometa. U natjecanju sudjeluju…

BLAGDANSKI DOMJENAK SDP-a

Autor - 29/12/2012 0
Nakon hajke, u koju su se uključili i neki njegovi članovi, novogradiški SDP-e u lokalne izbore ide jači i odlučniji

IZBORI U SDP-u

Autor - 08/10/2013 0
Na županijskoj konvenciji će se, od dva potpredsjednika županijske organizacije SDP-a , birati jedan s područja grada Nova Gradiška i…