FORUM ŽENA SDP-a OBILJEŽIO MEĐUNARODNI DAN NASILJA NAD ŽENAMA

1517 0

NOVA GRADIŠKA, 22. rujan 2012. – Članice Foruma žena SDP-a Nova Gradiška, predvođene predsjednicom Zoricom Popović, i ove su se godine okupile u povodu Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama.

Na središnjem gradskom trgu razgovarale su s građanima, dijelile propagandni materijal i ukazivale na nasilje nad ženama u raznim aspektima koje, osim fizičkog nasilja, obuhvaća narušavanje raznih društvenih, građanskih, političkih, ekonomskih i kulturnih prava žena.

 

Strašno je da većina nasilja i dalje ostaje neregistrirana. O ozbiljnosti ovog problema, govori i činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, a policija prosječno 29 puta dnevno intervenira zbog nasilja u obitelji.

 

Svaka treća žena u Hrvatskoj pretrpjela je fizičko nasilje od strane bivšeg ili sadašnjeg supruga, odnosno partnera, dok je 50 posto žena u Hrvatskoj žrtva psihičkog nasilja.

Zabrinjavaju i činjenice da nasilje najčešće počinje nakon ulaska u brak, da se ono gotovo uvijek događa u nazočnosti djece te da 85 posto ispitanica smatra da je nasilje nad ženama u Hrvatskoj daleko ozbiljniji problem nego što se misli.

 

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

 

Hrvatska obilježava nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

Related Post

SDP NOVA GRADIŠKA

Autor - 04/03/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 4. ožujka 2013. – Gradska organizacija SDP-a Nova Gradiška provela je tijekom prosinca prošle godine unutarstranačku nominaciju kandidata…

BLAGDANSKI DOMJENAK SDP-a

Autor - 29/12/2012 0
Nakon hajke, u koju su se uključili i neki njegovi članovi, novogradiški SDP-e u lokalne izbore ide jači i odlučniji