FORUM ŽENA SDP-a OBILJEŽIO MEĐUNARODNI DAN NASILJA NAD ŽENAMA

706 0

NOVA GRADIŠKA, 22. rujan 2012. – Članice Foruma žena SDP-a Nova Gradiška, predvođene predsjednicom Zoricom Popović, i ove su se godine okupile u povodu Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama.

Na središnjem gradskom trgu razgovarale su s građanima, dijelile propagandni materijal i ukazivale na nasilje nad ženama u raznim aspektima koje, osim fizičkog nasilja, obuhvaća narušavanje raznih društvenih, građanskih, političkih, ekonomskih i kulturnih prava žena.

 

Strašno je da većina nasilja i dalje ostaje neregistrirana. O ozbiljnosti ovog problema, govori i činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, a policija prosječno 29 puta dnevno intervenira zbog nasilja u obitelji.

 

Svaka treća žena u Hrvatskoj pretrpjela je fizičko nasilje od strane bivšeg ili sadašnjeg supruga, odnosno partnera, dok je 50 posto žena u Hrvatskoj žrtva psihičkog nasilja.

Zabrinjavaju i činjenice da nasilje najčešće počinje nakon ulaska u brak, da se ono gotovo uvijek događa u nazočnosti djece te da 85 posto ispitanica smatra da je nasilje nad ženama u Hrvatskoj daleko ozbiljniji problem nego što se misli.

 

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

 

Hrvatska obilježava nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

Related Post

GRADSKI ODBOR SDP-a

Autor - 22/08/2012 0
Nakon sjednice Gradskog odbora SDP-a razočarani su ostali svi oni koji su priželjkivali veće turbulencije unutar te stranke, ostavke i…

IZBORI U SDP-u

Autor - 08/10/2013 0
Na županijskoj konvenciji će se, od dva potpredsjednika županijske organizacije SDP-a , birati jedan s područja grada Nova Gradiška i…

JAVNA TRIBINA BILJANE BORZAN

Autor - 07/12/2015 0
SLAVONSKI BROD, 7.prosinca.2015. – Na poziv SDFŽ BPŽ, Slavonski Brod je 4. prosinca posjetila EU parlamentarka Biljana Borzan da bi…